Judetul Cluj devine Smart Territory: Documentatiile de urbanism, la un click distanta

Vineri, 12 Aprilie 2019, ora 15:36
6645 citiri
Judetul Cluj devine Smart Territory: Documentatiile de urbanism, la un click distanta
Foto: Arhiva Ziare.com

Judetul Cluj este singurul in care se implementeaza la ora actuala, cu bani europeni, un proiect de tipul "Smart Territory", adica mai multe solutii informatice corelate care vor permite, de exemplu, reducerea la doar o cincime a perioadei de obtinere a unei autorizatii de construire.

Astfel, daca in UE media termenului de procesare a unei astfel de cereri este 169 de zile, in Romania un solicitant asteapta, in medie, 287 de zile, ceea ce claseaza tara noastra pe unul dintre ultimele locuri in top, conform unui studiu al Bancii Mondiale.

Prin urmare, implementand aplicatiile Atlas Teritorial, Ghiseul unic si Arhiva digitalizata, termenul mediu de obtinere a unei autorizatii de construire se va reduce la doar 60 de zile, se arata intr-un comunicat al Consiliului Judetean Cluj remis vineri Ziare.com.

"Practic, timpul pierdut pentru plata unor taxe de emitere si obtinerea de documente de la mai multe institutii, completari suplimentare/subiective ale dosarelor, cozile nesfarsite la ghiseu, 'atentiile', toate acestea dispar.

Obiectivele generale ale proiectului sunt cresterea calitatii serviciilor furnizate cetatenilor judetului Cluj, imbunatatirea procesului decizional si al planificarii strategice la nivelul judetului Cluj - prin introducerea unui sistem de planificare teritoriala integrate si facilitarea accesului la servicii online pentru cetatenii judetului Cluj prin introducerea unor sisteme de simplificare a procedurilor administrative din perspectiva back-office", se mai arata in comunicatul citat.

Proiectul "Judetul Cluj - SMART TERRITORY" este finantat din Fondul Social European in cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa 2014-2020.

Termenele pentru implementare asumate de catre Consiliul Judetean Cluj sunt:

  • sfarsitul anului 2019 pentru implementarea Arhivei si a Ghiseului unic
  • 2020 pentru Atlasul teritorial

Valoarea totala a proiectului este de 3.901.772,00 lei din care:

  • 3.316.506,20 lei este finantare nerambursabila din Fondul Social European (85%)
  • 507.230,36 lei este finantare nerambursabila din bugetul national (13%)
  • 78.035,44 lei este cofinantare eligibila din bugetul Consiliului Judetean Cluj (2%)

Care sunt cele trei componente majore ale proiectului "Smart Territory"

Atlasul Teritorial este o aplicatie informatica care va reuni intr-o singura platforma, seturi si baze de date ale diferitelor institutii, transpuse spatial, referitoare la activitati de amenajare a teritoriului, urbanism, locuire, dezvoltare economica, in vederea fundamentarii deciziilor referitoare la investitii, respectiv la planificarea strategica a judetului.

Care este impactul acestei aplicatii la nivelul cetateanului? "Cele mai bune decizii vor putea fi implementate avand la baza date reale, pentru a creste calitatea vietii in judet", precizeaza sursa citata.

"In prezent interogarea informatiilor se face la cerere, fara a avea acces permanent la informatii actualizate si fara un real suport in realizarea bazei de date integrate, transpuse spatial. (...)

Sistemul informational va include reprezentari cartografice care sa permita urmarirea evolutiei in timp si in spatiu a unui numar mare de indicatori din domeniile de activitate relevante pentru dezvoltarea teritoriala provenind de la entitati publice precum Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (e-terra), Directia Nationala de Statistica (fisele localitatilor), Registrul Comertului, Directiile de Evidenta a Persoanelor, Inspectoratele Teritoriale de Munca, Inspectoratul Scolar Judetean, primarii etc.", se mai arata in comunicat, cu precizarea suplimentara ca, dupa implementarea proiectului, personalul cu functie din conducere din judetul Cluj "va putea accesa si interoga aceasta aplicatie pentru a obtine date actualizate, in timp real, pentru a-si putea fundamenta deciziile".

Aplicatia Ghiseu unic le va permite cetatenilor sa depuna si sa ridice documentele dintr-un singur loc. Mai mult, "se propune realizarea unei platforme electronice care sa asigure posibilitatea incarcarii si transmiterii on-line a tuturor documentelor necesare in proces", ceea ce va reduce timpii de obtinere a documentatiilor si va contribui la cresterea transparentei.

In ceea ce priveste Arhiva digitalizata la nivelul intregului CJ Cluj, aceasta presupune "gestionarea electronica a documentelor in cadrul institutiei, scanarea acestora pentru arhivare si retro-digitalizarea arhivei".

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#judetul Cluj Smart Territory, #digitalizare arhiva Cluj, #certificate urbanism Cluj , #administratia