In loc sa repare un pod, autoritatile lasa sute de bucuresteni sa traiasca izolati, de aproape un an

Duminica, 10 Februarie 2019, ora 19:20
15290 citiri
In loc sa repare un pod, autoritatile lasa sute de bucuresteni sa traiasca izolati, de aproape un an
Foto: Arhiva Facebook/Cristian Bulfon

Fie vara, fie iarna, sute de bucuresteni din zona Chitila Triaj a Sectorului 1 sunt nevoiti sa strabata, zilnic, pe jos, aproape un kilometru pana la cea mai apropiata statie de autobuz. Motivul: podul pe care mijloacele de transport in comun ajungeau pana in micul lor cartier s-a degradat in asemenea hal, in ultimii ani, incat a devenit impracticabil pentru autobuze.

Din pacate, in loc sa rezolve problema, autoritatile incearca sa isi paseze una alteia reponsabiltatea si sa acopere intreaga situatie cu hartii, lansandu-i pe oamenii din zona sa se descurce asa cum pot.

Singura sosea pe care autobuzele ar putea ajunge pana la cartierul dinspre Chitila Triaj - unde traiesc vreo cateva sute de bucuresteni - strabate podul Sabareni, ridicat peste calea ferata Bucuresti-Videle.

Acest pod a fost construit in anul 1963 si, inca de atunci, se afla in administrarea CFR. Se pare, insa, ca institutia n-a prea avut grija nici de de pod si nici de pasaj (partea inferioara a podului- n.red.) . In consecinta, intreaga constructie s-a degradat, incetul cu incetul, pana cand a ajuns o ruina.

Abia in anul 2015 a fost comandata o expertiza tehnica a podului. Asa cum era de asteptat, aceasta expertiza arata ca podul se afla, inca de la acel moment, intr-o stare avansata de degradare. Printre altele, expertiza arata ca parti importante ale podului, desi construite din beton, se deformasera. In plus, parte din armatura era corodata, iar stalpii inclinati care sustin podul erau atat de afectati incat puneau "in pericol iminent atat rezistenta, cat si stabilitatea pasajului superior".

Asa arata Podul Sabareni, care trece peste carea ferata Bucuresti-Videle. Sursa foto: Arhiva Facebook/Cristian Bulfon

Aceeasi expertiza avertiza ca - in cazul in care nu va fi reperat de urgenta - podul risca sa se degradeze si mai mult, intr-un timp scurt "cu posibilitatea producerii unor accidente feroviare, care pot ajunge pana la pierderi de vieti omenesti". Cu alte cuvinte, din cate intelegem, n-ar fi exclus ca bucati din pod sa cada peste trenurile care circula pe ruta Bucuresti-Videle.

In consecinta, documentul continea si recomandari privind lucrarile care trebuiau efectuate cat mai repede pentru reabilitarea podului.

Mai multe puteti afla citind integral expertiza:

Daca CFR o fi luat vreo masura de consolidare a Podului Sabareni, rezultatele ei nu se vad. Motivul: desi inca din 2015 s-a limitat accesul masinilor mari pe pod, acesta s-a degradat in continuare, in ritm accelerat. Asa se face ca, in aprilie 2018, Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situatii de Urgenta a fost nevoit sa ia decizia inchiderii unui sens de mers pe pod. Tot atunci, autoritatile le-au interzis sa tranziteze Podul Sabareni tuturor masinilor cu greutate de peste 3,5 tone, inslusiv autobuzelor care transportau oamenii inspre si dinspre micul cartier care se intinde spre Chitila Triaj.

Iar de la acel moment, adica de mai bine de 10 luni, sutele de oameni din zona au ramas fara statie de autobuz in cartier. In aceste conditii, trebuie sa mearga aproape un kilometru pana la urmatoarea statie de autobuz de pe Linia 162, situata pe Soseaua Sabareni.

Potrivit consilierului local al Sectorului 1 Cristian Bulfon - care a readus de curand problema in atentia publicului - pentru multi dintre oamenii din zona acest drum pana la statie a ajuns sa reprezinte un cosmar.

"Va dati seama ce viata amarata au oamenii care trebuie, pe vreme rea, cu ninsoare sau ploaie inghetata, sa care bagaje pana in statia de autobuz de pe Soseaua Sabareni. Sau de la statie pana acasa. In plus, dintre cele peste 100 de familii care locuiesc in zona, unele au copii pe care trebuie sa-i duca pana la statie", a declarat pentu Ziare.com Cristian Bulfon.

Podul Sabareni de care nicio autoritate nu are grija. Sursa foto: Arhiva Facebook Cristian Bulfon

Cine ar trebui sa repare podul

Consilierul local Cristian Bulfon spune ca societatea CFR Infrastructura, in administrarea careia se afla podul, nu vrea sa il reabiliteze.

"Cei de la CFR au spus clar ca nu au ca obiect intretinerea pasajelor si nu pot aloca fonduri in acest sens. Cu toate acestea, CFR si-a exprimat disponibilitatea de a transfera podul in administrarea autoritatilor locale din Capitala.

Procedura de parcurs pentru ca asa ceva sa se poata intampla, insa, este complexa. Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) trebuie sa solicite emiterea unei hotarari de guvern prin care podul sa treaca din domeniul public al statului si administrarea Ministerului Transporturilor, in domeniul public al Municipiului Bucuresti, iar apoi in administrarea Consiliului Local al Sectorului 1.

Din cate stiu, intre CFR si Primaria Municipiului Bucuresti s-a purtat deja o corespondenta in acest sens, dar fara ca primaria sa ceara emiterea vreunei hotarari de guvern care sa ii permita preluarea podului.

Ce altceva s-ar mai putea face? Analizam acum, la nivelul Primariei Sectorului 1, posibilatatea incheierii unui eventual protocol de colaborare cu cei de la CFR. Oricum ar fi, problema trebuie rezolvata repede, in conditiile in care oamenii din micul cartier au nevoie de un acces mai bun la transportul in comun", a declarat pentru Ziare.com Cristian Bulfon.

Ziare.com a solicitat, in scris, atat PMB, cat si CFR Infrastructura informatii cu privire la planurile pe care le au pentru consolidarea podului. Potrivit legii, atat compania, cat si primaria au obligatia sa ne raspunda, in urmatoarele 30 de zile. Pe masura ce vom primi informatiile, vi le vom comunica.

Din pacate, e putin probabil ca, in urmatoarele luni, CFR Infrastructura sau PMB sa ia masura concrete pentru reabilitarea podului. Si chiar daca ar face-o, tot s-ar pierde luni bune - daca nu chiar ani - cu intocmiri de documentatii si stabilirea unor proceduri de urmat.

Iar asta inseamna ca oamenii din micul cartier care se intinde spre Chitila Triaj n-au de ales decat sa bata, in continuare, zi de zi, lungul drum pana la cea mai apropiata statie de autobuz, aflata dincolo de podul Sabareni.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#pod Sabareni Chitija Triaj, #pod Sectorul 1 pericol prabusire, #pod CFr pericol prabusire Sector 1 , #administratia