Ieftinirea medicamentelor compensate se amana pentru la anul UPDATE: Reactia Ministerului Sanatatii

Vineri, 23 Iunie 2017, ora 20:44
6874 citiri
Ieftinirea medicamentelor compensate se amana pentru la anul UPDATE: Reactia Ministerului Sanatatii
Foto: Arhiva Ziare.com

Ieftinirea medicamentelor compensate a fost amanata prin ordin semnat de ministrul demisionar al Sanatatii, Florian Bodog. Ordinul a fost publicat in Monitorul Oficial pe 16 iunie, la o zi dupa ce Bodog a demisionat impreuna cu aproape toti colegii lui.

"La intrarea in vigoare a prezentului ordin, preturile maximale ale medicamentelor autorizare de punere pe piata si preturile de referinta generice/biosimilare aprobate in Canamed raman valabile pana la publicarea ordinului de aprobare a preturilor calculate in urma corectiei anuale, dar nu mai mult de 1 ianuarie 2018, cu exceptia cazului cand pretul se modifica ca urmare a actualizarii", se arata in ordinul citat de Realitatea TV.

Reprezentanti ai asociatiilor de pacienti au afirmat la postul de televiziune citat ca pretul medicamentelor este fixat in functie de relatia intre autoritati si producatori, dar pacientii nu trebuie sa sufere, fiind nevoiti sa isi amane sau chiar sa isi intrerupa tratamentul, din lipsa banilor.

UPDATE Scaderea pretului la medicamente nu este amenintata sau pusa sub semnul indoielii "sub nicio forma", precizeaza Ministerul Sanatatii, intr-un comunicat remis vineri seara presei.

MS sustine ca au fost parcurse toate etapele necesare pentru a pune in aplicare politica de ieftinire a pretului la medicamentele care fac parte din categoria tratamentelor inovative.

"Programul de guvernare actual prevede scaderea cu 35% a pretului la medicamentele inovative care si-au pierdut patentul si care au generic inregistrat in Romania. Acest obiectiv este asumat cu toata fermitatea si determinarea de Ministerul Sanatatii, a carui misiune este sa asigure accesul tuturor pacientilor romani la medicamente ieftine si de calitate.

Impreuna cu toate partile implicate si interesate de implementarea acestui program, adica alaturi de reprezentantii industriei medicale, producatorii de medicamente, asociatiile de pacienti am analizat, am dezbatut si am ajuns impreuna la un acord privind continutul actului normativ. Au existat trei runde de consultari publice, organizate de minister impreuna cu partenerii sociali, pe marginea reglementarii pretului la medicamente", sustine sursa citata.

In luna februarie, ministrul Florin Bodog dadea asigurari ca pacientii vor avea acces la toate medicamentele, inclusiv la cele inovative, iar lista de compensate ramane deschisa pentru orice produs nou autorizat de Agentia Nationala a Medicamentului.

In schimb, producatorii de medicamente i-au atras atentia ministrului ca scaderea preturilor la medicamente cu 35 la suta, masura promovata de Ministerul Sanatatii, va duce la reducerea accesului la peste 150 de produse si disparitia de pe piata a altor cateva zeci.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#ieftinire medicamente compensate amana Bodog , #spital