Guvernul vrea sa dea bani pentru termoficarea centralizata. Nu stie nici cate sisteme exista, nici cat ar costa, dar se grabeste

Marti, 12 Februarie 2019, ora 10:08
6397 citiri
Guvernul vrea sa dea bani pentru termoficarea centralizata. Nu stie nici cate sisteme exista, nici cat ar costa, dar se grabeste
Foto: Arhiva Pixabay

Guvernul se grabeste sa inceapa, cu bani publici, modernizarea sistemelor centralizate de termoficare din tara. Asta cu toate ca momentan nu stie nici macar cate asemenea sisteme exista, de fapt, in Romania.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) a lansat in dezbatere publica, saptamana trecuta, un proiect de ordonanta de urgenta care - adoptat in forma propusa - i-ar permite, in teorie, Guvernului sa le dea primarilor cea mai mare parte din banii necesari pentru modernizarea sistemelor de termoficare.

Cu siguranta ca - daca s-ar putea intr-adevar acorda - acesti bani ar fi mana cereasca pentru administratiile locale. Iata de ce.

Momentan - din cauza ca sistemele de termoficare sunt vechi si au pierderi mari - romanii nu isi permit sa plateasca pretul intreg al gigacaloriilor consumate. In consecinta, ei achita doar o mica parte din costul incalzirii propriilor locuinte, restul fiind acoperit de primarii, prin subventii.

Problema este ca, iarna de iarna, primariile se vad nevoite sa renunte la investitii importante tocmai pentru a subventiona incalzirea. Cu alte cuvine, bani care ar putea fi folositi pentru asfaltari de strazi, amenajari de parcuri sau reabilitari de scoli, sa spunem, se irosesc pe subventii.

Desi nu le convine situatia, in cele mai multe cazuri, primarii nu reusesc sa gaseasca solutii. Legea nu le permite sa opreasca incalzirea, iar numarul celor care reusesc sa modernizeze sistemele de termoficare prin eforturi proprii este mic.

In aceste conditii, Guvernul are sanse bune sa-i multumeasca pe primari, ajutandu-i cu bani pentru reabilitare. Din pacate, insa, n-ar fi exclus ca Executivul sa nu reuseasca, pana la urma, sa se tina de cuvant.

Statul nu stie cate sisteme de termoficare mai sunt in Romania

Potrivit Ministerului Dezvoltarii, odata adoptat proiectul de ordonanta, statul ar putea sprijini o primarie cu pana la 85% din valoarea investitiei in reabilitarea sistemului de termoficare.

De cati bani ar avea nevoie statul ca sa reuseasca? Ministerul Dezvoltarii sustine ca - dupa ce a corespondat cu 53 de primarii - a ajuns la concluzia ca problemele a 27 de primarii s-ar putea rezolva cu circa 3 miliarde de euro (adica aproximativ 14,2 miliarde de lei) . Mai bine de jumatate din suma s-ar duce pe modernizarea sistemului de termoficare din Bucuresti, iar restul sumei, pe reabilitarea celorlalte, din tara.

Suma totala necesara pentru investitii, numai pentru aceste primarii, e mare, depasind de mai bine de doua ori bugetul pe acest an al Ministerului Dezvoltarii. De cati bani ar avea nevoie, oare, institutia pentru reabilitarea tuturor sistemelor de termoficare din tara?

E greu de spus, in conditiile in care momentan autoritatile nu stiu nici macar cate sisteme ar avea, de fapt, de reabilitat.

Inca din luna octombrie, Ziare.com a cerut in scris Ministerului Dezvoltarii informatii cu privire la numarul sistemelor de termoficare din tara, fie ele functionale sau dezafectate. La acel moment, ministerul ne-a raspuns, tot in scris, ca nu se mai ocupa de aceasta problema, care a trecut cu totul in sarcina Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE).

La randul sau, ANRE ne-a informat ca, in baza legislatiei in vigoare, a putut colecta doar in mod voluntar informatii privind numarul de sisteme de termoficare din tara. Astfel, potrivit unui raspuns formulat de ANRE la solicitarea Ziare.com, "exista si operatori licentiati care nu au dat curs solicitarii ANRE de transmitere voluntara (...) si (...) din informatiile pe care le detinem, mai exista SACET-uri (sisteme de alimentare centralizata cu energie termica -n.red.) cu operatori care nu au solicitat acordarea licentei (si nu figureaza in evidentele institutiei - n.red.) ".

In plus, ANRE nu detinea informatii cu privire la starea sistemelor centralizate care fusesera dezafectate.

Cu alte cuvinte, nici Ministerul Dezvoltarii, nici ANRE n-ar putea spune, cu siguranta, care dintre orasele din tara mai au - in functiune sau nu - sisteme centralizte de termoficare si nici in ce stare sunt cele dezafectate.

Iar in aceste conditii e greu de inteles de ce se grabeste Ministerul Dezvoltarii sa isi asume, in regim de urgenta, sarcina de a finanta lucrari despre care nu stie inca suficiente lucruri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#modernizare termoficare bani buget, #Ministerul Dezvoltari modernizare termoficare bani buget, #modernizare termofcare, #bani buget , #administratia