Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Social > medicamente
A   A   A

Gigant farma, investigat de Concurenta: Ar fi determinat scoaterea de pe piata un medicament ieftin pentru cancer

Gigant farma, investigat de Concurenta: Ar fi determinat scoaterea de pe piata un medicament ieftin pentru cancer
Foto: Arhiva Ziare.com
Consiliul Concurentei a declansat doua investigatii privind un posibil abuz de pozitie dominanta al companiei Roche Romania SRL, pentru ca ar fi determinat scoaterea de pe piata a unor medicamentelor ieftine pentru cancer.

Compania Roche activeaza in domeniul comercializarii produselor farmaceutice, portofoliul sau cuprinzand medicamente inovative de inalta tehnologie, ce se adreseaza unor arii terapeutice unde exista nevoi deosebite, cum ar fi oncologia.

Una dintre investigatii vizeaza un posibil comportament anticoncurential ce consta in practicarea de catre Roche Romania SRL, in relatie cu un distribuitor al sau, a unor preturi cu ridicata mai mari decat preturile oferite de catre Roche Romania SRL in contextul unor proceduri de licitatie privind aprovizionarea cu medicamente a spitalelor.
Cea de-a doua investigatie se refera la acte si fapte ale Roche Romania SRL care au ca posibil efect excluderea de pe piata a variantei generice (mai ieftine) a medicamentului inovativ Tarceva, informeaza institutia printr-un comunicat remis joi Agerpres.

Tarceva este un medicament produs de Roche, care contine substanta activa Erlotinibum si este utilizat in tratamentul cancerului.

Tarceva este inclus in Lista medicamentelor decontate.

Medicamentul inovativ este un medicament protejat de brevet cand este lansat pe piata.

Medicamentul generic contine aceeasi substanta activa, in aceeasi cantitate ca si medicamentul inovativ, dar nu mai este protejat de brevet.

"In urma anchetei sectoriale pe piata farmaceutica, finalizata in acest an, Consiliul Concurentei a constatat ca medicamentele generice, desi mai ieftine decat variantele lor inovative, nu reusesc sa acapareze o cota de piata semnificativa.
In cadrul studiului, autoritatea de concurenta a analizat activitatile de marketing si promovare realizate in conexiune cu vanzarea de medicamente si a constatat o posibila corelare intre activitatile de marketing realizate de companiile de medicamente inovative si gradul redus de penetrare al medicamentelor generice.

Astfel, desi prescrierea medicamentelor se realizeaza pe substanta activa si, doar in situatii exceptionale, justificate, pe denumire comerciala, 57% dintre pacienti solicita o anumita denumire comerciala ca urmare a recomandarilor medicului, recomandari venite ca urmare a promovarilor intense realizate de producatorii de medicamente inovative", se mentioneaza in comunicat.
Inspectiile inopinate sunt autorizate de Curtea de Apel Bucuresti si sunt justificate de necesitatea obtinerii tuturor informatiilor si documentelor necesare clarificarii posibilelor practici anticoncurentiale analizate.

Inspectiile inopinate reprezinta o etapa importanta in cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurential, efectuarea acestora nereprezentand o antepronuntare in ceea ce priveste vinovatia companiilor.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Joi, 07 Decembrie 2017, ora 14:56

 Articol citit de 1966 ori

Citeste si: