Doi medici din Iasi trebuie sa plateasca daune de 70.000 de euro pentru o reteta gresita

Marti, 09 Iulie 2019, ora 10:18
8244 citiri
Doi medici din Iasi trebuie sa plateasca daune de 70.000 de euro pentru o reteta gresita
Foto: Arhiva Ziare.com

Doi medici din Iasi trebuie sa plateasca daune de 70.000 de euro unei paciente careia i-au prescris o reteta gresita.

In 2014, pacienta a fost diagnosticata de poliartrita reumatoida, iar medicul specialist i-a recomandat Metotrexat, de doua ori pe saptamana.

Medicul de familie i-a dat reteta femeii, dar cu doza gresita: 2 x 10 mg/zi timp de 30 de zile in loc de 2 x 10 mg/saptamana, arata Ziarul de Iasi.

"Reclamanta si-a administrat singura medicamentul respectiv, in dozajul mentionat pe reteta emisa de parati, incepand cu 22.12.2018. Dupa 5 zile de tratament, starea de sanatate a acesteia s-a inrautatit si a fost necesara internarea sa in spital", se arata in motivarea sentintei.

In urma dozei gresite, femeia a fost diagnosticata cu pancitopenie, stomatita, eczema inghinala si interfesier suprainfectat.

"Practic, reactia violenta a organismului a fost ceea ce i-a salvat viata, din perspectiva respectivei analize a dozajelor", au precizat judecatorii.

Unul dintre avocatii celor doi medici, care sunt sot si sotie, a incercat sa dea vina pe pacienta pe motiv ca nu a sesizat diferenta dintre reteta primita de la medicul specialist si cel de familie.

"Sub acest aspect, tocmai relatia de incredere pe care o avea cu domnul Daneliuc Armand (pe care acesta a incercat, cu succes, sa o demonstreze) putea constitui factorul ce a determinat reclamanta sa nu se indoiasca de corectitudinea retetei eliberate de acesta, de faptul ca aceasta corespundea celei emise de medicul specialist.

De altfel, tine de specificul relatiei medic-pacient ca acesta din urma sa aiba incredere in diagnostic si in schema de tratament stabilita de primul, o consecinta a acestei increderi fiind ca nu este de asteptat, in mod rezonabil, mai ales din partea unei persoane in varsta (aflata deci intr-o postura mai vulnerabila) sa confrunte reteta emisa de medicul specialist cu cea emisa de medicul de familie, despre care stie ca ar trebui sa reprezinte o transcriere a primei", au mai spus judecatorii, care i-au gasit vinovati pe amandoi doctorii (unul a efectuat consultatia, iar cel de-al doilea a semnat reteta eronata).

Judecatorii au punctat ca amandoi se fac vinovati "de administrarea defectuoasa a cabinetelor medicale individuale ai caror titulari sunt si de procedura care a condus la emiterea respectivei retete in acea forma".

Pacienta a depus plangere si la Colegiul Medicilor, care insa le-a dat doar o mustare celor doi doctori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#medici daune retete gresita , #medici