Debransarea devine mai grea sau mai usoara? O noua lege ar putea pune cruce incalzirii centralizate din Romania. Si asta nu e bine

Luni, 23 Iulie 2018, ora 08:18
19013 citiri
Debransarea devine mai grea sau mai usoara? O noua lege ar putea pune cruce incalzirii centralizate din Romania. Si asta nu e bine
Foto: Arhiva Pixabay

O lege la care parlamentarii au lucrat nu mai putin de 10 ani risca sa puna cruce sistemelor centralizate de incalzire din orase, si asa destul de putine. Iar asta inseamna ca in loc sa scada consumul de energie necesar incalzirii apartamentelelor - asa cum cer normele UE - tara noastra ar putea, de fapt, sa si-l sporeasca.

Depus la Senat inca de pe 20 iunie 2008, pe vremea cand premier era Calin Popescu Tariceanu, proiectul de lege care ar trebui sa creeze premisele unei incalziri mai eficiente a locuintelor romanilor a fost adoptat abia in urma cu doua saptamani.

De ce a devenit brusc atat de important acest proiect de lege privind termoficarea - amanat deja vreme de un deceniu - incat a fost nevoie de adoptarea lui in cadrul unei sesiuni parlamentare extraordinare?

Din cauza ca Romania avea nevoie urgenta de o lege prin intermediul careia sa transpuna corect, macar pe hartie, prevederile legislatiei europene, printre care si unele ale Directivei 2012/27/UE. Daca n-ar fi facut-o, tara noastra risca sa intre intr-o procedura de infringement. Acum, nu mai risca acest lucru, cel putin o vreme.

Pericolul va reaparea, insa, in momentul in care Comisia Europeana isi va da seama ca am statul s-a spalat inca o data pe maini de responsabilitatile pe care le are, dand o lege cu multe prevederi care fie nu se pot aplica, fie si-au dovedit deja ineficienta.

Marile probleme ale incalzirii pe care legea ar fi trebuit sa le rezolve

Intr-un raport al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) se arata ca numarul de Sisteme de Alimentare Centralizata cu Energie Termica (SACET) din Romania este in continua scadere. In plus, contorizarea energiei necesare incalzirii prin intermediul acestora reprezinta o problema. Mai exact, in raportul ANRE se arata ca:

"O problema extrem de sensibila o reprezinta SACET si gradul de contorizare la nivel de condominiu. Incepand cu anul 1990, numarul lor a scazut continuu: in anul 2014 erau in functiune 70 de SACET, in anul 2015 6 s-au inchis, iar la sfarsitul anului 2016-inceputul anului 2017 mai erau in functiune 61", se arata in raportul ANRE. Asta, in conditiile in care Romania are peste 320 de orase!

Autorii documentului au identificat si cauzele acestui declin al incalzirii centralizate. Anume:

"Cauzele acestei situatii le constituie lipsa unei politici si a unei strategii coerente la nivel central si local privind alimentarea cu energie termica a localitatilor, precum si lipsa fondurilor alocate de stat pentru reabilitarea SACET" se mai arata in documentul citat.

Pe de alta parte, multe dintre SACET care inca exista au probleme din cauza nivelului "slab de contorizare la nivel de apartament sau spatii cu alta destinatie la nivel de condominii", se mai arata in raportul ANRE.

Autorii raportului au identificat si cauzele acestui neajuns si amintesc, in raport, ca nici Comisia Europeana nu e straina de aceasta problema.

"Situatia slaba privind nivelul de contorizare si subcontorizare la nivel de condominiu, respectiv apartamente, a fost remarcata si de Comisia Europeana in scrisoarea EU Pilot ref. EUP (2017) 9193, in care se arata ca in Romania acest grad de contorizare este de sub 50%, in conditiile in care termenul limita de incheiere a actiunii de contorizare la nivelul tarii era 31.12.2016.

Paradoxal, desi exista legislatie care instituie obligatia introducerii contorizarii, respectiv subcontorizarii (Legea serviciilor comunitare de utilitati publice nr. 51 din 8 martie 2006, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, Legea nr. 121/2014 privind eficienta energetica, cu modificarile si completarile ulterioare), cat si aplicarea de penalitati pentru cei care nu aplica prevederile legii, actiunea de contorizare individuala nu a inregistrat un progres semnificativ.

Motivele sunt multiple, de la lipsa de incredere a cetatenilor fata de introducerea sistemelor de repartitoare pentru incalzire si apa calda, la faptul ca responsabilitatile privind aplicarea legislatiei sunt impartite intre foarte multe institutii si ca urmare nu exista un control efectiv al respectarii obligativitatii de contorizare", se mai arata in raportul ANRE.

In aceste conditii, ne-am fi asteptat ca proiectul de lege sa rezolve toate aceste probleme. Din pacate, nu numai ca nu rezolva niciuna, dar risca sa puna cruce SACET.

Legea faciliteaza debransarile de la incalzirea centralizata

Legea adoptata recent de parlamentari stabileste ca debransarea de la SACET le este permisa, in continuare, celor care locuiesc in afara zonelor unitare de incalzire. Mai mult chiar, proprietarilor le va fi si mai usor sa se debranseze.

Potrivit legii, ca sa poata renunta la incalzirea centralizata, un proprietar de apartament are nevoie de:

a) acordul scris al tuturor membrilor asociatiei de proprietari, exprimat prin vot in cadrul adunarii generale;

b) anuntarea operatorului care are si calitatea de furnizor si a autoritatii administratiei publice locale cu 30 de zile inainte de debransare.

Presedintele Ligii Asociatiei de Proprietari Habitat, Mihai Mereuta, a explicat pentru Ziare.com de ce noua lege simplifica debransarile.

"E foarte simplu, de fapt. S-a eliminat o conditie. Pana acum, legea prevedea ca cel care vrea sa se debranseze are nevoie sa obtina si acordul scris al vecinilor directi, adica al celor care locuiesc in apartamentele de deasupra, de dedesubt, din stanga si din dreapta. Acestora li se cerea sa isi exprime in scris acordul de a se invecina cu un apartament debransat de la incalzirea centralizata.

Or, poate parea greu de crezut, dar tocmai acele semnaturi erau cele mai greu de obtinut. Restul conditiilor sunt destul de usor de indeplinit. Dar cand oamenii se vad cu putere de decizie asupra viitorului tau, vor deveni brusc foarte ganditori si nu iti vor semna pe o foaie cu una, cu doua. Din acest motiv, era greu sa obtii semnaturile vecinilor si de multe ori lipsa lor facea debransarea imposibila.

Iar in noua forma a legii, iata ca s-a renuntat la conditie. Tot urmaresc si eu cum se raspandeste in spatiul public ideea ca debransarea a devenit mai dificila. Eu spun ca dimpotriva, ea a devenit mai usoara.

E si logic, pe undeva, chiar si pentru cine nu intelege termoficarea. S-a eliminat una dintre conditiile pentru debransare. Au ramas mai putine. In aceste conditii, cum putem spune ca a devenit mai greu sa te debransezi? ", a explicat Mihai Mereuta.

Dezvoltarea zonelor unitare de incalzire, lasata la mana autoritatilor locale

Legea adoptata in urma cu doua saptamani prevede, de asemenea, ca autoritatile locale - cum ar fi consiliile judetene sau consiliile locale - au "competenta exclusiva" in stabilirea zonelor unitare de incalzire. Acestea sunt, de fapt, zone din oras in care incalzirea apartamentelor se face doar prin intermediul unui sistem centralizat, de la care nimeni n-ar avea dreptul sa se debranseze.

Mai exact, in textul trimis la promulgare presedintelui Klaus Iohannis, la articolul 8, alineatul (1) se arata ca:

"Autoritatile administratiei publice locale au competenta exclusiva, in conditiile legii, in tot ceea ce priveste infiintarea, organizarea, gestionarea si functionarea serviciului public de alimentare cu energie termica in sistem centralizat, precum si in ceea ce priveste crearea, dezvoltarea, modernizarea, reabilitarea si exploatarea bunurilor proprietate publica sau privata a unitatilor administrativ-teritoriale care compun sistemul de utilitate publica respectiv".

In plus, la litera (f) a aceluiasi aliniat se arata ca printre "competentele exclusive" se numara si:

"stabilirea zonelor unitare de incalzire, in vederea utilizarii

optime a resurselor de energie si cu respectarea normelor de protectie a mediului si sanatatii populatiei, privind integritatea si siguranta in functionare a instalatiilor si echipamentelor si privind obligatia factorilor responsabili pentru asigurarea sanatatii public".

La o prima vedere ar parea ca parlamentarii au dat o lege care sa stabileasca premisele ca SACET sa existe in continuare si chiar sa se dezvolte. In realitate, insa, lucrurile nu stau chiar asa.

Infiintarea si administrarea SACET erau prevazute si in Legea 325/2006, pe care actul normativ recent adoptat o modifica. Diferenta este ca legea veche prevedea ca "infiintarea, organizarea, coordonarea, monitorizarea si controlul serviciului public de alimentare cu energie termica constituie obligatii ale autoritatilor administratiei publice locale". In noua forma a legii, cuvantului "obligatii" i-a luat locul expresia "competente exclusive".

"Sigur ca infiintarea si administrarea zonelor unitare era reglementata si de vechea lege. Problema este ca acea lege nu s-a respectat. Iar in conditiile in care s-au permis debransari, in multe dintre cladiri au inceput sa se foloseasca mai multe surse de incalzire. Unii locatari au trecut pe centrale de apartament, altii au ramas in sistemul centralizat. Altii si-au pus incalzire electrica. Iar asta contrazice notiunea de eficienta energetica.

Ca sa putem vorbi despre eficienta, ar trebui sa respectam principiul o cladire - un sistem de incalzire.

Sigur, sunt de acord ca incalzirea in sistem centralizat poate fi eficienta. Dar pentru asta sistemul ar trebui sa aiba cat mai multi consumatori si sa fie administrat eficient, in conditiile legii.

Atunci cand vine sa ne vorbeasca despre incalzire centralizata, doamna primar al Bucurestiului, spre exemplu, ar trebui sa ne spuna si cate institutii sunt bransate la acest sistem. Acolo unde e posibil, fireste. E anormal ca o institutie sa poata fi bransata la RADET, dar sa prefere sa se incalzeasca folosind o centrala proprie, sa spunem.

In plus, ar fi interesant sa stim cate dintre institutii sunt cu plata incalzirii la zi. Sa stiti ca mare parte dintre datoriile nerecuperate de RADET nu sunt ale persoanelor fizice, ci ale institutiilor!

Apoi, cand faci blocuri ANL, normal mi s-ar parea ca ele sa fie racordate la incalzirea centralizata, daca in zona exista infrastructura necesara. Nu e normal sa construiesti blocuri noi in care toate apartamentele sa aiba centrale proprii, in conditiile in care conducta RADET trece prin preajma.

Problema n-a fost niciodata ca n-a existat legislatie pentru a sustine incalzirea in regim centralizat. De fapt, problema a fost ca legislatia n-a fost respectata, iar la nivelul autoritatilor locale s-a instalat o atmosfera de lasa-ma sa te las, care n-a dus la nimic bun", a explicat Mihai Mereuta pentru Ziare.com.

In lipsa sistemelor centralizate de incalzire a locuintelor - care vor disparea pe rand, in conditiile in care statul nu gaseste modalitatea eficienta de a le sustine - problema termoficarii in Romania devine tot mai spinoasa.

Mai ales avand in vedere ca UE nu promoveaza incalzirea in regie proprie a fiecarui apartament, ci mai degraba eficientizarea incalzirii in regim centralizat.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#incalzire centralizata lege, #debransare incalzire mai usoara, #lege parlament Liga Habitat Mihai Mereuta , #intretinere