De unde atata graba pentru adoptarea parteneriatului civil? Ultima forma a proiectului contine prevederi controversate. Luni se da raportul final

Luni, 15 Octombrie 2018, ora 08:18
19586 citiri
De unde atata graba pentru adoptarea parteneriatului civil? Ultima forma a proiectului contine prevederi controversate. Luni se da raportul final
Foto: Arhiva Pixabay

Nici nu s-a "racit" bine referendumul pentru familia traditionala, ca in Parlament s-a inceput sa se lucreze de zor la reglementarea parteneriatului civil.

Reprezentanti de la aproape toate partidele, institutii si societatea civila s-au asezat la masa pentru a gasi o formula legala care sa transforme ceea ce acum e general catalogat drept concubinaj intr-un parteneriat civil cu acte in regula.

Daca pana acum proiectele de parteneriat civil care au existat au fost total ignorate sau tergiversate pana in momentul respingerii, de data aceasta, totul merge pe repede inainte.

Prima intalnire a grupului transpartinic de lucru a avut loc martea trecuta, iar luni, la distanta de mai putin de o saptamana, este programata intalnirea pentru raportul final ce va fi supus dezbaterii Parlamentului.

Ziare.com a intrat in posesia celui mai recent draft al proiectului de parteneriat civil si va prezinta principalele reglementari discutate. Mentionam ca discutiile sunt inca deschise, iar proiectul poate suferi si luni modificari.

Proiectul vizeaza atat parteneriatul civil intre persoane de acelasi sex, cat si la cuplurile heterosexuale. Cei care aleg sa-si legalizeze relatia printr-un parteneriat civil se bucura in mare masura de aceleasi drepturi si obligatii ca in cazul unei casatorii civile. Sunt insa cateva diferente:

1. Varsta

In cazul casatoriei civile, varsta minima este de 18 ani la baieti si 16 ani la fete (cu consimtamantul tutorelui legal) . Pentru parteneriatul civil, ambii trebuie sa fi implinit varsta de 18 ani.

2. Stare civila vs. notar

O alta diferenta este aceea ca parteneriatul civil poate fi incheiat doar la notar. In acest draft al proiectului de lege se precizeaza insa, la Art. 24, ca "notarii publici se pot abtine de la instrumentarea contractelor de parteneriat civil".

Asadar, daca in cazul ofiterilor starii civile intervine obligatia de a oficia acest ritual social, notarii se pot abtine, invocand argumentul libertatii de constiinta si de rezerva.

Surse participante la discutie ne-au declarat ca a fost avansata si ideea unei "forme hibride", prin care cei care opteaza pentru parteneriatul civil sa poata alege fie ceremonia de la starea civila, fie doar o infatisare in fata notarului. Pe aceasta tema inca se poarta negocieri.

3. Numele

Partenerii care se duc in fata starii civile au optiuni in ce priveste numele. Pot fie sa isi pastreze numele de familie, fie unul sa-l preia pe al celuilalt, fie sa si le uneasca. In cazul parteneriatului civil, fiecare isi pastreaza numele avut inaintea incheierii contractului social.

4. Averea

Partenerii sunt asimilati sotilor in materia drepturilor si obligatiilor patrimoniale ale sotilor. Insa, in cazul parteneriatului civil, se poate opta pentru renuntarea la vocatia succesorala reciproca, in ce priveste mostenirile.

Acest lucru poate avantaja in mod special cuplurile mai in varsta, care locuiesc impreuna, dar totusi nu vor sa creeze probleme la deces, cand vine vorba de mostenire si copii.

5. Adoptia

Cartoful fierbinte, mai ales dupa retorica agresiva din timpul campaniei pentru referendum, este adoptia. Cum parteneriatul civil priveste si cuplurile de acelasi sex, chestiunea adoptiei a fost si este inca un punct intens dezbatut.

In draftul pe care vi-l prezentam se precizeaza ca atat cuplurilor formate din persoane de acelasi sex, cat si celor heterosexuale le este anulat dreptul de a adopta copii. Cu o nuanta - la cuplurile heterosexuale nu pot adopta impreuna un copil, in timp ce la cele de acelasi sex nu pot adopta un copil nici impreuna, nici separat.

ART 17, lit e) - "Partenerii de sex diferit nu pot adopta impreuna un copil".

Art. 18 - "Partenerii din parteneriatul civil intre persoane de acelasi sex nu au dreptul la adoptie impreuna sau separat".

Aici discutiile au fost intense. Sursele Ziare.com au declarat ca PSD-ALDE au conditionat sustinerea intregului proiect de articolul care interzice cuplurilor homosexuale sa adopte copii.

Insa, daca legea finala ar preciza ca, in baza aceluiasi act, unii au un drept care altora le este anulat, atunci cei din urma ar castiga fara probleme la Curtea Constitutionala pe motiv de discriminare. Astfel, se pare ca la acest moment, adoptia este interzisa pentru orice cuplu care opteaza pentru parteneriat civil. Ramane de vazut cum va arata forma finala a proiectului. Din informatiile noastre, UDMR se opune PSD-ALDE si vrea ca partenerii de sex diferit sa poata adopta copii.

Pe acest subiect am vorbit si cu deputatul Florin Manole, reprezentantul PSD in grupul de lucru.

"Pozitiile legate de acest proiect sunt pozitii care au reiesit din discutiile din grupul de lucru. Nu exista pozitia unui partid care zice intr-un fel si un alt partid care zice in alt fel.

Spunem in orice feluri vrem la masa discutiilor si, cand punem ceva pe hartie, e asumat in comun. Nu reduceti acest proiect la PSD sau la USR sau la un alt partid, este un proiect comun.

O foarte mare parte a societatii, mai ales latura ei conservatoare, pune aceasta intrebare: ce se intampla cu adoptiile? Din aceasta parte foarte mare a societatii fac parte poate si unii din colegii mei, dar nu e nici bine, nu e nici rau, e o chestiune de opinii.

Pe foarte multe subiecte legate de parteneriatul civil exista controverse. Unele dintre ele sunt rezolvate in grupul de lucru, altele urmeaza a fi rezolvate. Pentru a avea un dialog cat mai constructiv cu o societate si asa hipersensibila la tema asta, eu as prefera sa spun lucrurile care sunt constructive si agreate. Avem aceasta chestiune - interdictia adoptiilor pentru cuplurile de acelasi sex", ne-a declarat Florin Manole, care a sustinut ca s-a ajuns la consens intre toti participantii asupra acestui punct, varianta infirmata de alte persoane aflate la dezbatere.

Intrebat daca s-au luat in discutie situatii in care, anterior, unul dintre parteneri adoptase deja un copil, astfel ca interdictia nu mai are efectul intentionat, deputatul PSD a spus ca nicio lege nu se aplica retroactiv.

"Nu stiu... ce stim despre orice lege din sistemul de drept romanesc si international de pe planeta e ca legile nu sunt retroactive. Eu inteleg ce spuneti, dar va raspund cum stiu eu. Nu legati chestia asta de adoptii, ca nu este despre adoptii. Dar daca vreti sa vorbim constructiv, in general, neretroactivitatea legilor este un principiu fundamental de drept. Punct", ne-a mai spus Manole.

Cat despre interdictia aplicata si cuplurilor heterosexuale, deputatul PSD a evitat sa dea un raspuns: "E un subiect prea dificil sa stam sa cautam motivele sau temele pe care nu le intelegem, prefer ca pe subiectul asta dificil sa accentuez temele pe care le intelegem".

6. Recunoastere religioasa

Un alt punct ce diferentiaza casatoria civila de parteneriat este recunoasterea religioasa.

Pozitia Bisericii pe acest subiect este cunoscuta de multi ani. Si la inceputul anilor 2000, cand in Parlament ajungea o initiativa privind legalizarea parteneriatului civil, la acea vreme initiata de Nicolae Paun, liderul Partidei Rromilor, care identificase ca una dintre problemele comunitatii pe care o reprezenta era ca foarte multi copii sunt nascuti in afara casatoriei si astfel nu sunt declarati, nu obtin acte de identitate si nu beneficiaza de dreptul la educatie, sanatate si asistenta sociala. Retorica de atunci a Bisericii si a cetatenilor conservatori era foarte asemanatoare cu cea de acum, indreptata tot impotriva minoritatilor sexuale.

Nici Biserica Catolica nu are o pozitie pro-parteneriat civil. Cand Remus Cernea a depus o initiativa care sa reglementeze aceasta forma de contract social pentru persoanele de acelasi sex, Biserica Catolica a trimis o scrisoare deschisa in care mentiona ca "darul nepretuit al vietii are un curs firesc, iar natura are legile sale inscrise in Creatie".

Acum, ca parteneriatul civil priveste si cuplurile heterosexuale, am cerut un nou punct de vedere. "Hmmm... parca iubirea nu se voteaza! Sau am gresit, oare, saptamana?!", a fost singura reactie a purtatorului de cuvant al Arhidiecezei Romano-Catolice, parintele Francisc Dobos.

De unde graba si cand ar putea deveni lege?

Cu sau fara binecuvantarea Bisericii, cert este ca legea parteneriatului civil a ajuns in doar cateva zile mai aproape de a deveni realitate decat a fost vreodata.

Avand insa in vedere rezistenta manifestata in trecut de politicienii care in general evita sa-si asume subiecte sensibile de teama sa nu-si supere electoratul, se ridica intrebarea de unde graba?

Un raspuns poate fi in rezultatul de la referendum. Insa momentul coincide si cu discutiile transante pe care le-au avut liderii PSD si ALDE cu familiile lor europene, care au reactionat dur cand au vazut ca la Bucuresti coalitia la putere sustine public demersul initiat de Coalitia pentru Familie.

"Participarile liderilor coalitiei la intalnirile de la Bruxelles de luna trecuta nu au determinat declaratiile liderilor coalitiei de acum un an si jumatate. Daca va uitati pe istoricul declaratiilor in favoarea necesitatii unui parteneriat civil, cel putin despre Liviu Dragnea pot sa va spun ca a dat una cred ca prin primavara anului trecut.

Subiectul nu este nou in PSD, a fost mult dezbatut, e adevarat ca nu atat de public. Nu exista nicio legatura intre referendum si acest proiect al parteneriatului civil", a fost reactia lui Florin Manole la aceste ipoteze.

Cat despre parcursul legislativ, Manole spune ca se poate intinde si pe parcursul unui an intreg.

"Discutiile nu sunt incheiate, ele se incheie luni seara si pana atunci primim orice fel de observatii. Legea nu se aproba cu depunerea. Ea se depune, se dezbate poate si un an de zile in Parlament, in societate si asa mai departe", a precizat deputatul PSD, adaugand ca nu au fost discutii cu Guvernul pe aceasta tema.

Cert este ca, asa cum arata lucrurile cel putin la suprafata, odata ajuns in Parlament proiectul nu ar trebui sa intampine rezistenta. PSD il sustine, ALDE il sustine, UDMR il sustine, USR il sustine. Doar PNL se opune. Rugat sa explice, purtatorul de cuvant al PNL Ionel Danca ne-a directionat spre pozitia exprimata de liderul liberalilor, Ludovic Orban.

Acesta declarase, joi, ca in partid nu a fost inca dezbatuta chestiunea parteneriatului civil, ca asteapta sa vada cum iese proiectul de lege, dupa care va decide daca partidul va vota in bloc sau fiecare dupa cum ii dicteaza constiinta.

In plus, presedintele PNL a venit si cu ideea ca cei care sustin parteneriatul civil sa initieze un referendum, la fel ca cetatenii care au sustinut redefinirea familiei. Dincolo de orice comentariu pe marginea acestei declaratii, acolo era vorba despre modificarea Constitutiei, pe cand la parteneriatul civil de o simpla lege organica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#proiect lege parteneriat civil, #homosexuali adoptii parteneriat civil, #adoptii interzise parteneriat civil , #homosexuali