De la 1 martie, medicii si asistentele vor avea salarii "aproape europene": Cine pierde, cine castiga si de unde bani?

Luni, 19 Februarie 2018, ora 08:26
37220 citiri
De la 1 martie, medicii si asistentele vor avea salarii "aproape europene": Cine pierde, cine castiga si de unde bani?
Foto: Arhiva Ziare.com

Peste mai putin de doua saptamani, la 1 martie, isi produce efectele a doua etapa din Legea Salarizarii pentru sistemul medical, iar salariile medicilor si asistentilor urca direct la nivelul prevazut pentru 2022.

Este vorba de majorari semnificative, intre 70 si 172%, ministrul Sanatatii anuntand ca unele salarii vor depasi chiar si 4.000 de euro.

Intre timp, insa, se duc negocieri pentru a se stabili sporurile pentru intreg personalul medical. Si legea deja spune ca acestea sa nu depaseasca un plafon de 30% din fondul de salarii, chiar daca unele sectii primesc sporuri foarte mari, de pana la 100%.

O imagine complexa si complicata, cu negocieri intre sindicalisti si Ministerul Sanatatii, cu dispute la nivelul personalului medical, unde vor exista categorii avantajate si unele dezavantajate si, undeva lasati la coada, pacientii. La ce sa ne asteptam cand mergem la spital dupa 1 martie 2018? O radiografie a situatiei actuale ne ofera cateva raspunsuri la aceasta intrebare.

De ce vor exista nemultumiti

Legea Salarizarii a prevazut doua etape in ce priveste personalul medical platit din fondurile publice: de la 1 ianuarie a fost majorat brutul cu 25% fata de salariile din decembrie, inclusiv cu sporuri, odata cu transferul contributiilor in sarcina angajatului.

Apoi, incepand cu 1 martie 2018, salariile brute, insa doar pentru medici si asistentii medicali, cresc direct la nivelul din 2022, calculat in raport cu luna ianuarie, deci fata de salariile cu 25% marite.

Prima ruptura s-a produs aici. De ce nu beneficiaza de aceleasi cresteri intreg personalul medical? Raspunsuri concrete nu au fost date. De la conducerea Ministerului s-a insistat pe faptul ca aceste majorari vor aduce personalul vizat "pentru prima data aproape de nivelul din Uniunea Europeana, astfel incat unele salarii vor depasi 4.000 de euro". Asta, in viziunea Ministerului Sanatatii, ar urma sa opreasca exodul medicilor si asistentilor si sa elimine din sistem conditionarea actului medical de spaga (ca si cum ar fi o cutuma, si nu un act ce este deja sanctionat de legea penala).

A doua ruptura se produce la sporuri. Pragul de 30% este imposibil de respectat in special in cazul spitalelor multidisciplinare, unde personalul din multe dintre sectii beneficia de spor de 85-100%. Si, dupa cum ne-a declarat liderul Sanitas, Leonard Barascu, sporurile nu vor fi calculate la salariile din martie, ci la cele din ianuarie, cu 25% crestere la brut.

Dezbinare in spitale

Pe paginile de Facebook ale federatiilor sindicale din sistemul medical a inceput un razboi al comentariilor. Reprezentanti din fiecare categorie spun ca e nedrept, se compara cu colegi din alte specialitati care lucreaza in conditii de risc mai mare si vorbesc despre inechitati care se vor adanci in 4 ani, pana in 2022, cand Legea Salarizarii isi va fi produs efectele pentru tot personalul medical. Si sindicatele confirma aparitia unor astfel de situatii.

"Sa luam infirmiera care astazi nu ia de la 1 martie, dar in fiecare an, timp de 4 ani ani, va primi 25% la ceea ce are in momentul respectiv. In 4 ani de zile, aici e o mare dificultate cu ceilalti, ajungem ca ea sa aiba mai putin cu 2 milioane ca un asistent medical, asa cum asistentul acum e nemultumit ca merge spre 5.100 si medicul merge spre 16.000. Vedeti, oricum am da-o, ei sunt nemultumiti", a exemplificat, pentru Ziare.com, liderul Sanitas, Leonard Barascu.

Medicul Bogdan Tanase, presedinte al Aliantei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical, spune ca vinovati pentru situatia de dezbinare la care se ajunge sunt si liderii sindicali, care "au facut 'campanie' cu promisiuni de genul o sa va facem salarii cat ale doctorilor", dar si guvernantii.

"Discutiile de genul asta nu sunt per ansamblu productive, dar dintotdeauna au fost folosite de guvernanti pentru a controla ca le spune 'stai, uite, doctorii las ca le tinem salariile asa, ca ei oricum iau spaga' sau 'va dam bani ca voi munciti mai mult decat doctorii si nu luati spaga lor'. Cam asta e nivelul la care se poarta discutiile la firul ierbii si, din pacate, si la nivel inalt.

E clar ca doctorii fara asistenti nu pot face treaba, dar si reciproca e la fel de valabila, nici asistenti fara doctori nu-si au obiectul activitatii. Trebuie sa gasim asa un punct de convergenta, altfel ne mancam intre noi si nu ajungem nicaieri", a declarat pentru Ziare.com medicul Bogdan Tanase.

De unde bani?

Daca istoria ne-a invatat ceva, acest lucru ar fi sa fim sceptici in ce priveste promisiunile guvernantilor. Au trecut, totusi, 10 ani de cand profesorii se lupta pe la tribunale pentru majorarea de 50% a salariilor lor obtinuta prin lege si niciodata aplicata.

Public, nu a fost emisa nicio cifra in ce priveste suma totala pe care o presupun cresterile din Legea Salarizarii pentru personalul medical. Doar pe salarii, fara a mai pune la socoteala si sporurile. Am cerut oficial aceste estimari atat de la Ministerul Sanatatii, cat si de la cel al Finantelor Publice. Nu am primit inca niciun raspuns, dar in mai putin de doua saptamani majorarile vor avea loc, deci e de presupus ca la nivelul Guvernului cifrele exista.

Ministrul Sorina Pintea a dat asigurari inca de la primele declaratii de la preluarea mandatului ca sunt bani in buget pentru aceste majorari substantiale.

"Principala mea temere este sa avem un act medical de calitate, corespunzator acestor salarii. Aducem salariile la aproape nivelul Uniunii Europene, deci cred ca trebuie sa oferim si servicii la nivel de Uniunea Europeana. In acest moment, nu mai exista scuza", a tinut sa precizeze ministrul directia in care sa ne indreptam nemultumirile incepand cu 1 martie.

In acelasi timp, intrebata intr-un interviu ulterior pentru RFI Romania daca ea crede ca aceste majorari se vor reflecta in serviciile oferite pacientilor, Pintea a spus ca are certitudinea ca nu.

"Nu va rezolva decat partial aceasta problema, suntem constienti cu totii. De aceea, continuam programele privind dotarea cu aparatura medicala la nivelul Ministerului Sanatatii, pentru ca avem surse, sunt fonduri pe care le vom utiliza, dar pe de alta parte si autoritatile locale care au preluat aceste spitale trebuie sa se ocupe de asta. Categoric ca actul medical nu va fi mult mai bun avand in vedere ca au crescut salariile, dar asta este etapa a doua", a spus Sorina Pintea.

Asigurari despre majorarea salariilor asa cum prevede legea ne-a dat si liderul Sanitas, sustinand ca a vazut un document care prevede alocarea banilor. In ce-l priveste pe medicul Tanase, acesta spune ca asteptarile sale "sunt din registrul sceptic", dar ca cele ale colegilor "sunt destul de mari si au si fost intretinute de o propaganda care a pus accent pe marirea salariilor si a mentionat cu subiect si predicat niste cifre care, daca nu se ating, dezamagirea va fi foarte mare".

Perspective sumbre pentru pacienti

Revenind la beneficiarul final, fiecare dintre noi cei care cotizam la sistemul de sanatate sau care ajungem din diverse circumstante la spitalele de stat. Ce asteptari sa avem dupa 1 martie?

Marti, Patronatul Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED) avertiza ca majorarile, coroborate cu sporurile, vor duce inevitabil la o criza in sanatate, si asta pentru ca cea mai mare parte din bugetele spitalelor se va duce in salarii.

"Oamenii sa fie un pic satisfacuti de valoarea cu care va creste salariul. Servicii au din ce oferi, daca lucram la mentalitate si la oameni, s-au mai schimbat multe lucruri in spitale, lucruri noi, aparatura noua", a sustinut liderul Sanitas Leonard Barascu.

Nu de aceeasi parere e medicul Tanase:

"Exista un cuantum din bugetul spitalului, cand se face fila bugetara, eu stiu ca nu este permis sa se depaseasca 70%. Si in momentul asta avem spitale la care se depasteste cuantumul de 70%, care e legal pentru salarii. Cu cresterile care au fost s-a depasit acest procent de 70% si aceasta depasire este pe seama altor file - investitii, medicamente, materiale sanitare s.a.m.d.

Salarizarea este o conditie necesara, dar nu si suficienta a calitatii actului medical. Este necesara, dar nu si suficienta. Nici nu are rost sa vorbim ca de 20 de ani nu s-a construit un spital nou in Romania, majoritatea spitalelor de rang judetean dateaza din anii '70, cu circuite din anii '70, cu dotari la nivelul anilor '80-'90. Investitiile in sanatate sunt extrem de sarace, desi s-au vehiculat programe de dotare cu CT-uri, RMN-uri si asa mai departe, un program de investitii care sa fie concertat, sa fie o strategie care sa fie urmata nu a fost niciodata", ne-a declarat presedintele Aliantei Medicilor pentru Modernizarea Sistemului Medical.

Mai mult, acesta ne-a prezentat si modul in care se poate ajunge intr-o ipoteza chiar mai sumbra.

"Sursa de finantare a unui spital e decontul facut de Casa pentru cazurile rezolvate. Spitalul isi ia banii de la Casa pentru cazurile pe care le rezolva. In momentul asta n-a fost o schimbare fundamentala a modului de decontare de la Casa catre spitale si de aici decurge ca per ansamblu banii catre spitale sunt tot aia.

Deci dintr-o matematica simpla se vede ca aceste salarii, daca se ating cifrele mentionate, nu au ca sursa de finantare banii de la Casa si atunci sursa de finantare, daca se vor atinge cifrele acelea, este din alta sursa bugetara, care pe termen lung nu poate fi sustenabila. Sa zicem ca se da o OUG de la Guvern, 'dati-le saracilor de la Sanatate bani de salarii', dar asta nu poate fi repetata luna de luna sau in 6 in 6 luni sau asa pe termen lung", a conchis Bogdan Tanase.

Asadar, la cum arata lucrurile, pare ca nimeni nu iese in castig pe termen scurt, mediu sau lung. Insa certitudinea e ca guvernarea PSD-ALDE, aflata la al 3-lea Cabinet intr-un an, poate bifa inca o promisiune din programele de guvernare. Carpelile cu ordonante de urgenta ale punerii in aplicare a altor promisiuni bulverseaza si astazi Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#salarii medici crestere martie 2018, #negocieri sporuri spitale , #medici