De azi creste salariul minim si dispar 22 de taxe, dar se majoreaza si amenzile de circulatie

Miercuri, 01 Februarie 2017, ora 07:29
10328 citiri
De azi creste salariul minim si dispar 22 de taxe, dar se majoreaza si amenzile de circulatie
Foto: Arhiva Ziare.com

Incepand de azi, 1 februarie, salariul minim brut pe economie va creste pana la 1.450 de lei, in timp ce 22 de taxe vor fi eliminate. Odata cu majorarea salariului minim cresc insa, automat, si amenzile de circulatie.

Salariul minim brut pe tara creste de la 1.250 de lei la 1.450 de lei, de aceasta majorare urmand sa beneficieze aproximativ 2,1 milioane de angajati, dintre care peste 30.000 lucreaza in sectorul bugetar. Salariul primit "in mana" dupa aceasta majorare va fi cu aproximativ 150 de lei mai mare.

Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de 1.450 de lei lunar pentru un program complet de lucru de 166 de ore in medie pe luna, reprezentand 8,735 lei pe ora, potrivit hotararii aprobate de Guvern la inceputul anului.

Cresterea de la 1.250 de lei, cat a fost salariul minim brut pe economie din mai 2016, la 1.450 de lei reprezinta o majorare de 16%.

Salariul lunar net al unui angajat care nu are persoane in intretinere va fi de 1.065 de lei, fata de 925 de lei.

Incheierea unui contract individual de munca cu stabilirea unui salariu de baza mai mic decat cel prevazut constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 de lei la 2.000 de lei.

In cazul in care programul normal de munca este mai mic de opt ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea acestuia la numarul mediu de ore lunar, potrivit programului legal de lucru aprobat.

In 7 ani, salariul minim pe economie a ajuns de la 600 de lei la 1.450 de lei, dar Romania ramane in topul tarilor cu cel mai mic salariu minim din Uniunea Europeana, depasind Bulgaria, dar fiind sub cel din fostele state comuniste.

Dispar 22 de taxe

Tot de miercuri, 22 de taxe nefiscale, percepute pentru diferite servicii prestate de structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI), inclusiv pentru cazier, pentru examinare in vederea obtinerii permisului de conducere ori pentru schimbarea numelui, vor fi eliminate.

Astfel, se va elimina taxa de 10 lei pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, documentul urmand a fi eliberat gratuit solicitantilor, atat persoane fizice, cat si persoane juridice.

Ministerul Afacerilor Interne mai arata ca vor fi eliminate opt taxe care erau necesare pentru eliberarea unor documente la ghiseele Directiei Regim Permise si Inmatricularea Vehiculelor:

  • Taxa pentru examinare in vederea obtinerii permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile si subcategoriile A, A1, B, B1 si B+E - 6 lei;

  • Taxa examinare pentru obtinerea permisului de conducere pentru autovehicule din categoriile si subcategoriile C, C1, Tr, D, D1, CE, DE, C1E, D1E, Tb si TV - 28 lei;

  • Taxa pentru examinarea persoanelor carora le-a fost anulat permisul de conducere, pentru categoriile cuprinse in permisul anulat, precum si a persoanelor care au fost respinse de trei ori la examenul pentru obtinerea aceleiasi categorii a permisului de conducere, precum si pentru persoanele care nu au absolvit o scoala de conducatori de autovehicule, cu exceptia celor pentru categoriile B, B1, B+E - 84 lei;

  • Taxa inmatriculare permanent sau temporara pentru autovehicule si remorci cu masa totala maxima autorizata de pana la 3.500 kg inclusiv - 60 lei;

  • Taxa inmatriculare permanent sau temporara pentru autovehicule si remorci cu masa totala maxima autorizata mai mare de 3.500 kg - 145 lei;

  • Taxa de autorizare provizorie a circulatiei autovehiculelor si remorcilor neinmatriculate permanent sau temporar - 9 lei;

  • Taxe de autorizare a circulatiei pentru probe a autovehiculelor si remorcilor - 414 lei;

  • Inregistrarea cererilor persoanelor fizice si juridice privind furnizarea unor date din Registrul national de evidenta a persoanelor, precum si din Registrul national de evidenta a permiselor de conducere si certificatelor de inmatriculare si din registrele judetene si al municipiului Bucuresti de evidenta a permiselor de conducere si certificatelor de inmatriculare - 5 lei.

Pe langa acestea, vor fi eliminate alte trei taxe: pentru aplicarea, de catre institutiile prefectului, a apostilei pe actele oficiale administrative, la solicitarea persoanelor fizice (22 lei) sau juridice (44 lei), precum si inregistrarea cererilor pentru aplicarea apostilei (3 lei).

Totodata, de la 1 februarie din costul pasaportului vor fi eliminate taxa pentru serviciul public prestat, respectiv 22 lei, si tariful suplimentar pentru eliberarea pasaportului simplu temporar, 100 lei.

Potrivit noilor reglementari, taxele pe care le vor achita cetatenii pentru eliberarea pasapoartelor, in cazul cererilor depuse in tara, vor fi urmatoarele:

  • Pasaportul simplu electronic (cu valabilitate 5 ani, eliberat persoanelor peste 12 ani) - 258 lei;

  • Pasaportul simplu electronic (cu valabilitate 3 ani, eliberat persoanelor sub 12 ani) - 234 lei;

  • Pasaportul simplu temporar (cu valabilitate 1 an) - 96 lei.

Tot de la 1 februarie, e eliminata si taxa de 22 lei pentru furnizarea datelor din Registrul National de Evidenta a Pasapoartelor Simple si pentru eliberarea adeverintelor referitoare la: exercitarea dreptului la libera circulatie in strainatate; istoric de pasapoarte; perioada in care solicitantul a avut statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate.

Alte sase taxe extrajudiciare de timbru si doua taxe consulare pentru servicii prestate in domeniul evidentei persoanelor si al starii civile au fost eliminate:

  • Taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetateniei si a domiciliului; eliberarea copiei de pe decizia de schimbare a numelui; eliberarea si preschimbarea actelor de identitate pentru cetatenii romani; inscrierea in actul de identitate a mentiunii privind stabilirea resedintei; eliberarea cartii de identitate provizorii - 5 lei;

  • Taxa pentru schimbarea numelui - 15 lei;

  • Taxa pentru eliberarea certificatelor de atestare a cetateniei si a domiciliului - 22 lei,

  • Taxa pentru identificarea unei persoane pe teritoriul Romaniei - 35 lei.

Tot de la 1 februarie, cresc insa amenzile auto, asa cum era de asteptat odata cu majorarea cu 200 de lei a salariului minim.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#creste salariu minim, #dispar 22 taxe, #cresc amenzi auto , #salariu minim pe economie