De ce se tamponeaza tramvaiele in Bucuresti? Marturiile unui vatman satul de riscuri si probleme

Sambata, 02 Noiembrie 2019, ora 10:11
26258 citiri
De ce se tamponeaza tramvaiele in Bucuresti? Marturiile unui vatman satul de riscuri si probleme
Foto: Florin Ivan avertizor de integritate in Sindicatul Transpublic din STB SA

Intr-o zi in care un tramvai din Capitala s-a rupt pe traseu, iar altele doua s-au tamponat, un vatman a povestit pentru Ziare.com, sub protectia anonimatului, despre problemele transportului pe sine din oras. In ciuda insistentelor noastre, STB SA a refuzat sa ofere detalii.

Printre altele, vatmanul bucurestean a declarat ca, in aceasta toamna, tramvaiele au circulat adesea mai incet, astfel incat manipulantii (adica vatmanii) sa poata evita tamponarile.

"Haideti sa va explic. Fiecare vagon are (....) nisipatoare la boghiurile motoare. Le actionam noi (nisipatoarele - n.red.), fie din buton, fie odata cu frana de urgenta. Iar cand le actionam, din ele cade nisip pe sina, iar franarea tramvaiului se poate face mai usor.

Dar nisipatoarele nu merg fara nisip, care va veni - din cate am inteles - abia la finele saptamanii viitoare. Pana atunci ce facem?

Ce-i drept, prea multe tamponari n-au fost, inca. Dar de ce credeti? Din cauza ca nu exista riscul? Nu, ci din cauza ca multi au circulat mai incet, ca sa evite tamponarile. Dar asta, inevitabil, inseamna intarzieri", a declarat vatmanul pentru Ziare.com.

Potrivit liderilor sindicatului Transpublic din STB SA, unii dintre vatmani au inceput sa isi cumpere singuri nisip, doar sa fie siguri ca fac tot ce pot ca sa evite tamponarile.

Vatmanul cosultat de Ziare.com a mai spus ca - desi ar avea la dispozitie alternative mai eficiente - STB SA ar urma sa aduca, incepand cu saptamana viitoare, nisip cu granulatie mare, care nu ajuta prea mult la franare.

"Nisipul care este eficient este cel cu granulatie mai mica, de 0,1 - 1,0 mm. Acesta este aderent, atunci cand cade pe sine. Iar nisipul pe care isi doresc dumnealor sa ni-l aduca e mare, cam cat bobul de orez. Acesta loveste sina si ricoseaza. Si atunci, la ce ajuta?", a mai spus sursa Ziare.com.

Am incercat sa aflam mai multe despre aceste subiecte de la STB SA. Din pacate - dupa cum Ziare.com v-a informat anterior - reprezentantii societatii nu ne-au dat niciun detaliu cu privire la situatie. Acestia au sustinut ca nu ne pot raspunde decat daca depunem o solicitare scrisa. In consecinta, am cerut de la STB SA, in scris, informatii cu privire la aceasta situatie. In cazul in care institutia ne va raspunde, vom reveni cu amanunte.

Din spusele vatmanului consultat de Ziare.com, STB SA a avut o moara in care producea nisip pentru asigurarea aderentei tramvaielor. A renuntat, insa, la a mai folosi respectiva capacitate de productie. De ce s-a intamplat asa nu stim inca, in conditiile in care STB SA a refuzat sa dea detalii.

Pana la acest moment, in Sicap am gasit o singura procedura prin care STB SA incearca sa isi aleaga furnizor pentru nisip. In caietul de sarcini se mentioneaza ca STB SA isi doreste sa achizitioneze, la pretul cel mai scazut (cu circa 239.200 lei) intre 360.000 kg - minim si 400.000 kg. Cu alte cuvinte - din intelegerea noastra - STB SA si-ar dori sa poata cumpara nisip la preturi cuprinse intre 0,59 si 0.66 lei kilogramul.

Potrivit datelor din Sicap, STB a selectat castigatorul acestei licitatii, dintre cele 3 societati participante. In platforma n-am gasit, insa, date si cu privire la societatea careia i s-a atribuit contractul.

Oricum, din datele sindicatului Transpublic din STB SA, pana si cumparat cu amanuntul, din supermarketuri, la sac de 25 de kilograme, nisipul ar fi mai ieftin.

Daca STB SA va raspunde solicitarii de informatii a Ziare.com cu date relevante cu privire la acest subiect, vom reveni cu amanunte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#motive tamponare tramvaie Bucuresti, #vatman anonim dezvaluiri STB SA , #administratia