Dat afara de Orban, fostul sef ANPC iese la atac: Avem tampi in institutie. Planul de crestere a numarului de inspectori a grabit schimbarea mea

Vineri, 29 Noiembrie 2019, ora 20:55
9155 citiri
Dat afara de Orban, fostul sef ANPC iese la atac: Avem tampi in institutie. Planul de crestere a numarului de inspectori a grabit schimbarea mea
Foto: Facebook/Horia Constantinescu

Presedintele demis al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Horia Constantinescu, sustine ca planul sau de reorganizare a institutiei prin echilibrarea proportiei de inspectori raportat la numarul de agenti economici din fiecare judet a grabit demiterea sa.

Horia Constantinescu a fost eliberat din functia de presedinte al ANPC joi seara, printr-o decizie a prim-ministrului Ludovic Orban.

"Reorganizarea ANPC a grabit probabil schimbarea mea, in afara de optiunea mea de membru PSD, reorganizarea institutiei a fost lucrul care a pus bomboana pe tort.

Rationamentul (reorganizarii ANPC - n.red.) a fost prezentat fostului ministru al Economiei, discutat cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici si cu colegii de la Resurse Umane, Juridic, Secretariat General, Economic, pentru ca a fost un algoritm pe care l-am transmis intregii tari. De acolo, toate parghiile si mesele gratuite oferite diversilor potenti in a lua decizii, si ma refer la cum se practica in diverse comisariate, au facut ca aceste lucruri sa nu fie posibile", a afirmat Horia Constantinescu.

Cea mai mare problema e in Capitala

De asemenea, acesta a sustinut ca dificultatea cea mai mare a activitatii de control a ANPC este in Bucuresti, unde exista un numar de 51 de inspectori pentru 349.000 de agenti economici.

"Am solicitat Registrului Comertului numarul de operatori economici controlabil de aceasta autoritate, de la SRL, SA, PFA, absolut toti pe care noi ii controlam, am centralizat si uniformizat aceste informatii, afland ca sunt judete care au 10 comisari, verificandu-le activitatea acestora, am aflat ca unii dintre ei sunt in vacanta, si atunci am stabilit ca ne trebuie un numar echilibrat de comisari.

Plecand de la 15.000 de operatori economici, cat mi se pare ca sunt la Covasna, unde totusi numarul de comisari este echilibrat, am ajuns la Mehedinti, si ajungem unde este durerea cea mai mare, unde numarul de 19.000 de operatori economici este controlat si supervizat de 10 comisari.

La Bucuresti, si aici cred eu ca este drama cea mai mare, ne confruntam cu 349.000 de operatori economici. Daca ne-am gandi la regula de trei simpla, care pare facultativa pentru unii dintre cei care au contestat aceasta reorganizare, ar insemna ca ar trebui sa avem 200 de comisari la Bucuresti, de 20 de ori mai multi decat are Mehedintiul.

Noi cu totul suntem 633 mi se pare, 65 de posturi am primit prin bunavointa fostului ministru al Economiei, Niculae Badalau, explicandu-i rationamentul pentru care avem nevoie de o armata mult mai puternica.

Fiind 633, daca am da Bucurestiului 200 sau 250 de comisari, Clujului cu 102.000 de operatori economici ar fi trebuit sa-i dam cel putin 60-70 de comisari, si pastrand proportiile am fi ajuns la 2.000 si ceva de comisari, lucru imposibil, pentru ca exista acte normative care interzic angajarile la stat", a declarat presedintele demis al ANPC.

Acesta a sustinut ca si o dublare a numarului de comisari pentru Bucuresti ar fi insuficienta.

Marile companii nu au nicio vina

Pe de alta parte, Constantinescu nu crede ca marile companii comerciale verificate de ANPC in mandatul sau au vreo legatura cu schimbarea sa din functie.

"Sunt multe situatiile in care ANPC e privita ca Cenusareasa celorlalte autoritati. Exista cu siguranta lanturi invizibile (intre institutiile de control ale autoritatilor, n.red.) care fac pe unii dintre operatorii economici sa se stie mai presus de lege.

Am participat personal ieri la o actiune de control la magazinul Jumbo, care pune pe piata sute de produse care cumva au trecut prin mai multe filtre decat ale ANPC, au trecut prin frontiere, ar fi putut fi verificate, dar iata ca sunt pe rafturile magazinelor, asa cum au fost actiunile de la Auchan, Mega-Image, de la Selgros, Carrefour, si nu cred ca ei se afla in spatele schimbarii, pentru ca abordarea lor a fost una pozitiva, au inteles ca lucrurile s-au schimbat, nu suntem pelicanii Europei, avem drepturi la fel cum au si consumatorii europeni, fiecare a inteles sa investeasca, sa-si retehnologizeze, sa recicleze personalul si sa implementeze programe. Nu a fost un lucru de fatada, pentru ca le-am solicitat acte doveditoare", a afirmat Constantinescu

30% dintre inspectori nu sunt pregatiti

Aproape o treime dintre inspectorii de la ANPC sunt nepregatiti, iar la nivelul zonei Bucuresti doar 20 de comisari din totalul de 51 sunt bine pregatiti, mai spune Horia Constantinescu.

"30% dintre inspectorii ANPC sunt nepregatiti, si daca tot nu au ce scrie pe teren, probabil fac alte intelegeri cu operatorii economici. Va pot spune ca unuia dintre acestia, caruia i-am solicitat demisia la Bucuresti, i-am pus in fata urmatoarea situatie: stiind ca nu stapaneste limba romana, am rugat-o pe secretara sa-i dicteze un text, si inspectorul a preferat sa-si scrie demisia. Asta este situatia", a afirmat Horia Constantinescu.

Fostul presedinte al ANPC crede ca analiza activitatii comisarilor institutiei ar trebui sa ia in calcul si evaluarile facute intre colegi.

"Re-evaluarea trebuie facuta din radacini. Unii dintre colegii lor sunt suficient de bine pregatiti pentru a arata cu degetul si a spune ce coleg nu-si mai doresc in sistem. Sa va explic de ce: pentru a da bine, un comisariat judetean trebuie sa iasa in jurul unui numar de acte facute.

Daca el are 10 comisari, dintre care 5 semidocti spre analfabeti, ceilalti 5 pregatiti trebuie sa faca munca si a celorlalti 5 semidocti, ca in raportari sa nu apara intr-o zona de derizoriu.

La acest moment, la nivelul structurii Bucuresti-Ilfov, sunt in jur de maxim 20 de comisari cu adevarati pregatiti, ii salut pe cei din zona de alimentatie, cu care am facut actiunile fulminante la nivelul marilor retaileri, dar sunt putini comisari pregatiti pentru zona de prestari servicii, destul de putin spre foarte putin pregatiti pe zona de bunuri nealimentare, dovada linistea asternuta peste centrele comerciale, neverificate pana la momentul instalarii mele", a apreciat Horia Constantinescu.

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Horia Constantinescu ANPC , #consumatori
Comentarii
Poza Gigi Contra
Gigi Contra
rank 1
La PSD, ala care stie sa scrie cat de cat este pregatit
Poza LUPTAdeCLASA
LUPTAdeCLASA
rank 5
Hai cu IEVALUAREA, mai baieti !