Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Social > spital
A   A   A

Criza medicamentelor: Viata gravidelor, pusa in pericol de lipsa sulfatului de magneziu. Ministerul a aflat dupa 9 luni

Criza medicamentelor: Viata gravidelor, pusa in pericol de lipsa sulfatului de magneziu. Ministerul a aflat dupa 9 luni
Foto: site Guvern (Arhiva)
Ministerul Sanatatii, condus de Florian Bodog (foto), pune in pericol viata pacientilor din cauza lipsei de pe piata a unor medicamente strict necesare. Nu e vorba doar despre imunoglobuline, ci si despre sulfatul de magneziu, care poate salva viata gravidelor cu probleme.

Medicul Diana Iordache, de la serviciul de ambulanta al Capitalei, a declarat pentru TVR ca de 9 luni nu are la dispozitie sulfat de magneziu, un medicament vital pentru femeile insarcinate aflate in stare de preeclampsie, una dintre complicatiile grave ale unei sarcini.

"Te simti intr-o situatie neplacuta sa nu ai tot ce iti trebuie, dar facem tot ce putem", a declarat Diana Iordache, care lucreaza de 15 ani in domeniu.
La randul sau, Adrian Zoican, medic la Unitatea de primiri urgente de la Spitalul Judetean Buzau, a precizat ca sulfatul de magneziu este folosit si in alte boli.

"E un medicament bun, care poate fi folosit in cardiologie, in pneumologie, in ginecologie. Acolo, nu prea are inlocuitor si acolo ar fi marea problema", a subliniat el.

Compania Unifarm, care apartine statului, sustine ca nu a aflat despre aceasta problema decat recent, nefiind notificata de minister. Abia acum, dupa ce Ministerul Sanatatii a cerut explicit, a aflat care este situatia si spera ca in 3 saptamani sa aduca dozele necesare in tara.

Medicamentele ieftine au disparut de pe piata pentru ca statul percepe taxe prea mari, iar producatorilor nu le convine sa le vanda in Romania.
Cea mai grava situatie este cea a imunoglobulinelor. Reuniti, miercuri, la Guvern, dupa mai multe luni in care asociatiile de pacienti au tras mai multe semnale de alarma si au organizat proteste, decidentii au gasit ca solutie adoptarea unei ordonante de urgenta prin va fi suspendata pe termen limitat taxa de clawback pentru produsele din plasma, cum sunt imunoglobulinele. Intre timp, lipsa medicamentului a facut prima victima.

Citeste mai multe despre:
Se moare cu zile in spitalele din Romania: O femeie a decedat din cauza lipsei de imunoglobulina. Cererea a fost trimisa din 20 octombrieMinistrul Bodog da asigurari ca a facut rost de imunoglobulina si il ataca furibund pe "ministrul facebook". Ce replica ii dau pacientiiUn adolescent a incercat sa se sinucida din cauza lipsei de imunoglobulina, iar ministrul s-a ales cu plangere penala. Guvernul va da OUG
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Joi, 07 Decembrie 2017, ora 11:39

 Articol citit de 2241 ori

Citeste si: