Cosmar pentru medicii de familie si pacienti: Sistemul informatic este blocat, inregistrarile se fac noaptea, cand mai misca. Casa de Sanatate ii trateaza cu dispret

Joi, 10 Mai 2018, ora 08:48
8918 citiri
Cosmar pentru medicii de familie si pacienti: Sistemul informatic este blocat, inregistrarile se fac noaptea, cand mai misca. Casa de Sanatate ii trateaza cu dispret
Foto: Facebook/Luana Luana

Sistemul informatic din sanatate este blocat. Medicii de familie nu pot face mai nimic, sunt nevoiti sa trimita pacientii acasa si stau noaptea sa incerce sa introduca date ca sa isi poata primi banii pe munca facuta.

In plus, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a dat niciun fel de informare despre situatie, care sunt cauzele si cat va dura pana se rezolva.

In schimb, medicii de familie sustin ca de cate ori sesizeaza problemele sunt acuzati ca mint, ca sistemul de fapt functioneaza.

"De cand ne tot innebuneste sistemul informatic am avut multe sincope, dar ceea ce se intampla in ultimele zile intrece orice imaginatie. Pe langa faptul ca noi spunem ca nimic nu merge, reclamam zilnic la suport si ne umplem de tichete de raspuns, primim telefoane impertinente cum ca noi suntem mincinosi, ca de fapt sistemul merge, pe langa faptul ca am ajuns sa iesim cum ies cartitele noaptea pe Net sa ne putem valida serviciile, ca sa nu pierdem si bruma de maruntis pe care ne-o zvarle sistemul drept plata, pe langa faptul ca trebuie sa ne reprogramam pacientii sa prinda si ei o amarata de reteta compensata electronica in trei exemplare si cu doisprezece stampile, mai nou alta belea cat casa.

Stam ca prostii sa asteptam ca sa ni se genereze deconturile de catre case ca sa ne putem face facturile (pentru mizeriile de plati mentionate mai sus) care vor fi onorate, evident, cu imperial dispret, cu o fireasca intarziere care evident incalca minunatul contract cu casele.

Iar acei nefericiti dintre noi care trebuie sa isi reinnoiasca semnaturile electronice, de asemenea impuse de case ca sa putem robotiza tot, nu putem lucra fiindca minunatul sistem nu merge ca semnaturile sa poata fi inregistrate. Si iar ne amanam pacientii, ca nu le putem oferi decat ce am invatat, nu si numeroasele emanatii electronice originale", e mesajul postat pe Facebook de medicul de familie Sandra Alexiu.

Pe politicieni nu-i intereseaza, nu merg la medicul de familie ca oamenii de rand

Aceasta isi declara frustarea ca cei care au puterea de decizie nu sunt interesati de astfel de probleme, pentru ca ei nu urmeaza fluxul normal al sistemului si nu merg la medicul de familie.

"Sunt furioasa pentru miile de colegi de ai mei care inghit umilinte de dragul putinilor bani pe care ii capata pentru a-si ingriji pacientii. Si pentru ca degeaba tipam, aproape pe nimeni nu intereseaza sa rupa pisica asta mumificata care ne imbolnaveste de nervi, fiindca doar oamenii de rand trec pe la noi. Politicienii, parlamentarii, ministrii, decidentii in general isi rezolva problemele medicale pe shortcuturi".

In final, Sandra Alexiu avertizeaza ca zeci de medici de familie isi inchid cabinetele si pleaca, din cauza felului in care sunt tratati.

"Sa stiti ca, daca aveti treaba cu medicii de familie zilele astea, ii gasiti mai ales intre 00:00 si 04:25, in varful patului, cu tokenul intr-o mana si cafeaua in ailalta.

Ah, era sa uit, nici banii pe vaccinari nu prea vin si mai nou nici vaccinuri. Si vreo doua sute de colegi tocmai ce vand/abandoneaza praxisurile si pleaca vara asta. De tot", conchide medicul de familie.

Si mesaje de acest gen sunt cu zecile. Din lipsa de orice fel de informatie oficiala de la CNAS, medicii au inceput sa solicite parlamentarilor si sindicatelor sa afle care e situatia si sa o rezolve. Am incercat si noi sa obtinem un punct de vedere de la CNAS, insa pana la publicarea acestui material nu am primit niciun raspuns.

Nimeni nu mai face mentenanta: Sistemul poate pica de tot in orice moment si datele pot fi compromise

Insa un indiciu despre motivul din spatele blocajului sistemului informatic poate fi intuit intr-un comunicat al SIVECO de luni, in care firma anunta ca CNAS nu mai are contract de mentenanta de la inceputul lunii si ca, in consecinta, nici nu o mai asigura.

"Incepand din data de 01.05.2018, a expirat contractul de mentenanta a sistemului SIPE. Prestarea unor astfel de activitati, pentru sisteme aflate in exploatare la nivel national, reprezinta o implicare financiara deloc de neglijat, imposibil de sustinut pe termen nedefinit de catre o companie privata.

Va informam, pe aceasta cale, ca incepand cu data de 01.05.2018, SIVECO Romania a suspendat toate activitatile de mentenanta legate de baza de date Oracle a sistemelor SIPE, SIUI si CEAS si mentenanta aplicatiei SIPE", se arata in informarea celor de la SIVECO.

Nici la aceste informatii Casa de Sanatate nu a dat niciun punct de vedere, nefiind clar daca exista altcineva care se ocupa de mentenanta sau sistemul e lasat la voia intamplarii.

Surse apropiate situatiei au declarat insa, pentru Ziare.com, ca este vorba de a doua varianta. Si nu doar ca nu este nimeni care sa se asigure ca totul merge in regula (sau macar la fel de prost ca si pana acum), dar ca, lasat de capul lui, sistemul se degradeaza intr-un ritm accelerat, putand in orice moment sa pice de tot.

Mai mult, dupa ce au observat ca incep sa apara probleme, cei de la Casa ar fi incercat sa le rezolve cu angajatii IT pe care ii au, care nu detin insa competente pentru a opera astfel de sisteme.

Sursele citate ne-au precizat ca, din momentul in care mentenanta nu a mai fost asigurata, este doar o chestiune de timp pana cand sistemul va ceda total. Daca se va ajunge la acest colaps, atunci si baza de date poate fi compromisa.

CNAS si DNA

Amintim ca Sistemul Informatic al Asigurarilor de Sanatate (SIUI) a facut obiectul unei anchete DNA. Acum un an, cam pe vremea asta, DNA a anuntat detaliile unui dosar urias de coruptie, in care fostul presedinte al CNAS Lucian Duta este acuzat ca a luat mita de 8,6 milioane de euro de la firme care au realizat sistemul. Duta a fost pus sub control judiciar pe cautiune, stabilita la 4,5 milioane de lei, potrivit unui comunicat DNA.

De realizarea SIUI s-a ocupat HP (lider de consortiu si furnizorul hardware), impreuna cu SIVECO (dezvoltatorul soft si al sistemului ERP), STS a asigurat comunicatiile speciale, iar SRI asigura securitatea cibernetica.

In ce priveste sistemul IT al Cardului National de Asigurari Sociale de Sanatate (CEAS) acesta a costat peste 87,6 milioane lei fara (TVA) si a fost implementat de asocierea HP Romania si Novensys Corporation, avand ca subcontractant pe SIVECO Romania, contractul fiind atribuit in luna aprilie 2012.

Contractul de servicii privind implementarea prescriptiei electronice (SIPE), in valoare de peste 36,2 milioane lei fara TVA, a fost castigat in 2012 de catre HP Romania.

Ultimul contract incheiat de SIVECO cu CNAS a fost anul trecut, in data de 31 martie 2017, in valoare de peste 7,6 milioane de lei, fara TVA. SIVECO se angaja sa asigure mentenanta si suportul tehnic pentru ERP, softul care integreaza toate informatiile la nivelul Casei, sistem dezvoltat tot de SIVECO odata cu SIUI-ul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#sistem informatic sanatate SIUI blocat, #SIVECO mentennta sistem informatic Sanatate bani , #card sanatate