O fetita a trait toata viata in spital, pentru ca statul n-a vrut sa-i deconteze perfuziile. Acum in sfarsit a ajuns acasa

Duminica, 08 Septembrie 2019, ora 22:36
9831 citiri
O fetita a trait toata viata in spital, pentru ca statul n-a vrut sa-i deconteze perfuziile. Acum in sfarsit a ajuns acasa
Foto: captura video/TVR1

Marina este o fetita de un an, o luna si doua saptamani care pana acum si-a trait toata viata in spital. Ea s-a nascut fara pancreas, iar medicii de la Spitalul Marie Curie au diagnosticat-o cu diabet neonatal si malabsorbtie severa. Sunt doar 18 copii cu aceasta afectiune in lume.

Ca sa supravietuiasca, fetita trebuie hranita prin perfuzii personalizate care contin proteine, lipide, aminoacizi, vitamine si minerale. Si ar fi putut sa faca si acasa aceste perfuzii, insa statul a refuzat sa le deconteze.

Mama Marinei a povestit, pentru TVR1, ca a facut solicitari la Ministerul Sanatatii, dar un secretar de stat i-a raspuns ca nu poate face un program doar pentru patru copii care sunt hraniti astfel.

"O fiinta umana are dreptul la viata. In al doilea rand, in cazul celor patru e vorba de hrana. Efectiv, ar inseamna sa ii infometeze si sa moara. Dar, vedeti dvs., pentru autoritati, intotdeauna, oamenii vor fi numere, nu vor fi suflete. Daca lipseste un numar, nu se intampla nimic. Pe langa faptul ca sunt bolnavi, ar trebui sa mai stea legati si de o camera si de un perfuzor pentru ca cineva nu vrea sa ii lase efectiv sa isi traiasca viata", a declarat mama fetitei.

Medicul Catalin Cirstoveanu, seful sectiei de terapie intensiva nou nascuti de la Spitalul Marie Curie, a explicat cum a reusit ca acum fetita sa poata sa mearga acasa.

"Ne-am suparat foarte, foarte tare cand am vazut raspunsul secretarului de stat, atunci cand a zis ca nu facem noi un program pentru patru copii. Perfuzia aceasta este viata copilui si daca o taiem, copilul acesta moare. Acum s-a schimbat urmatorul lucru: am introdus copiii in acest program, internare de zi fara sa se inchida foaia. Si, teoretic, CNAS trebuie sa deconteze 1.200 de lei pe zi", a povestit, pentru sursa citata, medicul.

Singura problema este ca parintii Marinei vor trebui, saptamanal, sa vina de la Bacau la Bucuresti sa ia perfuziile care le tin in viata fiica. Ei mai au acasa inca doua fiice, de 7 si 9 ani, care in tot acest timp si-au vazut sora doar de 3 ori si atunci doar cateva minute. Acum, insa, familia va putea fi reunita sub acelasi acoperis.

"A trebuit sa fac un pact mut cu ea, prin care sa plecam amandoua acasa, asta ii spuneam mereu. Ea a reusit, dar a trebuit sa ii fiu alaturi. Daca ai un om de care sa te legi, stiti... persoana aia care iti e stalp. Iar eu sunt stalpul ei si asa o sa fiu pana la sfarsit, indiferent ca o sa traiasca 5 ani, 10, 15", spune cu lacrimi in ochi Alina Poretasu, mama Marinei.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Marina fetita Marie Curie perfuzii decontate , #spital