Desi e la un pas de faliment, RADET se pregateste de majorari salariale

Luni, 11 Februarie 2019, ora 12:53
4898 citiri
Desi e la un pas de faliment, RADET se pregateste de majorari salariale
Foto: Arhiva Pixabay

Multi dintre angajatii RADET ar putea primi, in curand, majorari salariale, cu toate ca societatea este in insolventa si risca falimentul.

Consiliul General al Muncipiului Bucuresti (CGMB) a decis, pe 31 ianuarie, ca RADET urmeaza sa primesca mai multi bani pentru fiecare gigacalorie livrata. De ce ar primi Regia sume mai mari din banii bucurestenilor? Din cauza ca a avut cheltuieli mai mari cu energia, in ultima vreme, pe care nu si le poate acoperi in regie proprie.

Reprezentantul administratorului judiciar al RADET, Florian Mateita, a declarat pentru Ziare.com ca, in cazul in care majorarea de tarif se va aplica, parte din sumele suplimentare incasate vor fi folosite pentru acordarea unor majorari salariale angajatilor. Cheltuielile salariale ar urma sa creasca cu 30%, iar pentru lunile feruarie si martie fiecare salariat va primi un spor in cuantum brut de 1.030 de lei, calculat in functie de numarul de ore lucrate.

"Cresterile sunt, insa, conditionate de majorarea de tarif. In cazul in care ANRE isi va da acordul, iar tariful (per gigacalorie - n.red.) se va majora, atunci vor creste si salariile. In caz contrar, majorarea nu se va produce, de vreme ce nici bani din care sa se acorde nu vor fi.

La acest moment, la nivel de RADET, in medie, venitul net pleaca de la circa 1.700 de lei de persoana (putandu-se ajunge la circa 2.200 de lei, cu tot cu sporuri).

Aceste majorari sunt, pe undeva, o concesie facuta la presiunile salariatilor. Acestia au vazut ca la ELCEN au crescut salariile si, in mod evident, au solicitat, la randul lor, majorari.

Ideea este ca, in ceea ce priveste politica de personal, putem vorbi despre eficientizare. Numarul personalului TESA a scazut considerabil. Asa se face ca, de la peste 3.500 de salariati, RADET are astazi putin peste 2.900.

Cu toate astea, nu poti face la infinit doar taieri. Daca vrei sa reabilitezi un sistem atat de mare si de complex, ai nevoie de oameni. Asa ca majorarile vor viza in special trei directii: Tehnic/Proiectare, IT si cea a personalului care intervine (instalatorii, sudorii etc.) . E firesc sa fie asa.

Fara proiectare (de unde au plecat multi oameni buni, de-a lungul vremii) nu pot gandi o reabilitare si o modernizare a sistemului. Fara IT si informatii corecte, la timp, de asemenea, nu te poti dezvolta. Iar fara oamenii care lucreaza efectiv in subteran, la 70-80 de grade Celsius, fara acesti mineri de oras, iarasi nu poti face nimic.

Asa ca aceste categorii ar urma sa primeasca majorari salariale. Ceilalti, mai putin", a declarat pentru Ziare.com Florian Mateita.

RADET a ajuns la un pas de faliment

Asa cum Ziare.com v-a informat deja, situatia in care se afla, la acest moment, RADET este una critica.

Multe dintre conducte sunt chiar mai vechi de 60 de ani, motiv pentru care crapa des si lasa mii de bucuresteni in frig, in plina iarna.

Din pacate, problema sistemului de termoficare din Capitala nu este deloc usor de reolvat. Motivul: atat ELCEN (producatorul agentului termic, detinut de Ministerul Energiei), cat si RADET (distribuitoul de agent termic, aflat in proprietarea Primariei Capitalei) sunt in insolventa. Societatile nu pot face investitii majore din cauza ca nu au bani si nici nu pot accesa imprumuturi si fonduri europene.

Ca sa evite colapsul sistemului de termoficare, Primaria Capitalei a decis sa transfere activitatea ambelor societati unei companii din subordina sa, care nu are probleme financiare. Mai exact, Compania Municipala Energetica SA.

ELCEN a fost prima societate care a prevazut in planul sau de reorganizare - adoptat in instanta inca de pe 18 octombrie - transferul de activitate catre Compania Municipala Energetica SA. Lucrurile pareau sa fi intrat, in sfarsit, pe un fagas normal si venise randul RADET sa isi armonizeze propriul plan de reoganizare cu cel al ELCEN.

Problema - sustine ELCEN - este ca RADET n-ar fi facut acest lucru nici pana astazi. In plus, in incercarea de a nu-si plati buna parte din datoria pe care o are catre ELCEN, regia ar intarzia intreaga reorganizare a sistemului de termoficare propunand planuri vechi si imprecise.

Spre exemplu, pe 14 ianuarie, ar fi trebuit sa aiba loc o adunare extraordinara a creditorilor RADET, in care administratorul judiciar - adica societatea Rominsolv - sa propuna adoptarea unui plan de reorganizare a societatii intocmit in februarie 2012. Problema este ca cel mai mare creditor al RADET - adica ELCEN - a stabilit deja ca nu va vota pentru adoptarea respectivului plan, ci va cere o amanare de cel mult 30 de zile. Inca o amanare... Astfel ca adunarea extraordinara a si fost anulata.

Pe scurt, nemultumirile ELCEN tin de faptul ca planul propus de RADET este depasit si nu stabileste de unde va lua regia banii pentru a-i plati o treime din datoria de 3,7 miliarde de lei. In consecinta, ELCEN cere identificarea sursei de bani si spune ca nu va vota planul de reoganizare a RADET decat in cazul in care acesta va fi adoptat, in prealabil, de Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

In schimb, RADET sustine ca planul ar trebui adoptat mai intai in forma prezenta si apoi modificat. E o discutie care dureaza deja de un an si care n-a dat niciun rezultat.

Potrivit lui Florian Mateita, daca nici in a doua jumatate a lunii februarie ELCEN nu va vota planul de reorganizare al RADET, atunci Regia risca falimentul.

Iar daca lucrurile vi se par, deja, foarte incalcite, va spunem ca ele sunt, de fapt, chiar mai complicate de atat. Motivul: Curtea de Apel Bucuresti a decis ca toate companiile municipale - inclusiv Energetica SA, care urmeaza sa preia activitatea RADET si ELCEN - au fost infiintate ilegal.

In consecinta, sustine consilierul Catalin Deaconescu, ar trebui supusa din nou la vot, in CGMB, infiintarea Companiei Municipale Energetica SA. Abia daca doua treimi dintre consilieri vor vota reinfiintarea, se va putea face, in deplina legalitate, transferul de activitate.

Din pacate, pe zi ce trece, in loc sa se rezolve, problemele sistemului de termoficare din Capitala par din ce in ce mai complicate si mai departe de a-si gasi rezolvarea. Iar singurii care au de pierdut sunt bucurestenii, pe care avariile tot mai mari si mai dese ii lasa in frig si fara apa calda, in plina iarna.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#RADET majorari salariale faliment, #ELCEN RADET majorari salariale, #RADET aproape faliment cresteri salariale , #administratia
Comentarii