Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Social > biserica
A   A   A

Cea mai inalta autoritate religioasa a recunoscut independenta Bisericii Ortodoxe din Ucraina fata de cea din Rusia

Cea mai inalta autoritate religioasa a recunoscut independenta Bisericii Ortodoxe din Ucraina fata de cea din Rusia
Foto: Flickr / Ecumenical Patriarchate / CC BY-NC-SA 2.0
Patriarhia Constantinopolului, cea mai inalta autoritate canonica a lumii crestin-ortodoxe, a recunoscut independenta Bisericii Ortodoxe in Ucraina, joi, la finalul unui Sfant Sinod de doua zile la Istanbul.

Intr-un comunicat publicat la finalul sinodului, Patriarhia a anuntat ca "isi reinnoieste decizia deja luata si conform careia Patriarhia ecumenica va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei".

Sfantul Sinod a decis, de asemenea, sa-l "restabileasca in functia sa ierarhica" pe Patriarhul Filaret Denisenko, dupa ce a examinat un apel pe care acesta l-a prezentat impotriva excomunicarii sale de catre Biserica Ortodoxa Rusa.

Dupa independenta Ucrainei, in 1991, si prabusirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a infiintat o Biserica Ortodoxa Ucraineana, autoproclamandu-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de catre Moscova.
Biserica Ortodoxa Rusa a avertizat miercuri ca ar putea avea loc revolte in Ucraina, daca va fi creata o Patriarhie ucraineana independenta fata de Moscova.

Biserica afiliata Patriarhiei de la Moscova este cea mai importanta comunitate religioasa din Ucraina in ceea ce priveste numarul de parohii, insa un numar tot mai mare de ucraineni se identifica drept enoriasi ai Patriarhiei Kievului.

Adesea tensionate, relatiile dintre aceste doua Biserici au fost exacerbate odata cu declansarea crizei ruso-ucrainene marcate de anexarea Crimeei de catre Rusia, in martie 2014, urmata de conflictul din estul separatist prorus al Ucrainei, conflict care s-a soldat pana acum cu peste 10.000 de morti.

"Patriarhia Constantinopolului a luat astazi o decizie catastrofala. In primul rand pentru sine si in general pentru intreaga ortodoxie", a apreciat Volkov.
Facebook ShareTweet
 Joi, 11 Octombrie 2018, ora 22:25

 Articol citit de 2620 ori

Citeste si: