Cauta Romania sa aduca 500.000 de muncitori din Pakistan? MAE neaga informatiile furnizate de oficialii de la Islamabad

Duminica, 21 Aprilie 2019, ora 14:06
6028 citiri
Cauta Romania sa aduca 500.000 de muncitori din Pakistan? MAE neaga informatiile furnizate de oficialii de la Islamabad
Foto: Arhiva Pixabay

O declaratie a ambasadorului roman la Islamabad, Nicolae Goia, mentionata intr-un comunicat oficial al guvernului din Pakistan si preluata de presa locala, este dezmintita de MAE roman.

In cadrul unei intalniri cu Zulfikar Bukhari, asistent special al premierului din Pakistan, ambasadorul roman ar fi spus ca "Romania cauta pe piata internationala a muncii circa un milion de muncitori, dintre care 500.000 ar putea veni din Pakistan".

Mai mult, in comunicatul oficial preluat de Associated Press of Pakistan, se arata ca cei 500.000 de pakistanezi ar putea veni pana in 2020 si ca Goia a declarat ca piata muncii din Romania este pregatita sa ofere oportunitati de angajare pentru pakistanezi in sectoare variate precum IT, constructii, medicina, inginerie si altele, pe fondul migratiei romanilor catre alte tari europene, care s-a ridicat la cote alarmante.

Ambasadorul Romaniei l-ar fi informat pe Bukhari si ca Romania are nevoie si de cel putin 40.000 de soferi si ca este gata sa primeasca cat de multi angajati pakistanezi posibil.

De cealalta parte, Zulfikar Bukhari a declarat ca guvernul din Pakistan incearca sa isi educe capitalul uman la nivelul standardelor globale.

La scurt timp dupa aparitia informatiilor, MAE roman a emis un comunicat de presa in care sustine ca, de fapt, ambasadorul Romaniei la Islamabad, Nicolae Goia, nu a discutat cu partea pakistaneza despre cote sau cifre si nici vreun plan concret de actiune privind un eventual transfer de forta de munca din aceasta tara. Mai mult, MAE sustine si ca informarea guvernului pakistanez a fost modificata corespunzator, fara sa spuna cum au ajuns cifre si informatii exacte si precise in comunicatul oficial.

"Cu privire la informatiile aparute in presa, conform carora Romania urmeaza sa primeasca 500.000 de muncitori pakistanezi pentru reducerea deficitului de pe piata fortei de munca, facem urmatoarele precizari: La 17 aprilie 2019, ambasadorul Romaniei la Islamabad a avut o intrevedere cu asistentul special al prim-ministrului Imran Khan pentru diaspora pakistaneza si dezvoltarea resurselor umane, cu rang de ministru, Sayed Zulfi Bukhari. Mentionam ca este vorba de o primire de curtoazie in cadrul careia au fost abordate o mai multe subiecte, inclusiv plasarea de forta de munca din Pakistan din perspectiva interesului partii pakistaneze pentru regularizarea si eficientizarea exportului de forta de munca si a respectarii legislatiei relevante. Precizam ca discutiile nu au inclus stabilirea unor cote sau cifre cu privire la un eventual transfer de forta de munca din Pakistan si nici a vreunui plan concret de actiune in acest sens", se arata intr-un comunicat de presa, citat de Mediafax.

MAE subliniaza ca, in conformitate cu legislatia in vigoare, respectiv Hotararea Guvernului nr. 34/2019, contingentul alocat pentru lucratorii extra-comunitari pentru anul 2019 la nivel national este de 20.000.

"De asemenea, subliniem ca, urmare a demersurilor ambasadorului Romaniei la Islamabad, comunicatul oficial a fost amendat in cursul zilei de ieri astfel incat sa reflecte o prezentare corecta si fidela a discutiilor", se mai arata in comunicatul MAE.

Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
#muncitori Pakistan Romania cota MAE , #angajati