Caracatita Hexi Pharma: Firma care avea acces la actele spitalelor, dar le vindea si mopuri si sare

Joi, 05 Mai 2016, ora 11:32
5477 citiri
Caracatita Hexi Pharma: Firma care avea acces la actele spitalelor, dar le vindea si mopuri si sare
Foto: Hexi Pharma

Trustul Hexi Pharma a avut, ani de zile, acces la documente importante ale sistemului sanitar, printr-o firma care s-a ocupat de ordonarea arhivelor spitalelor.

Cand nu ordona documentele statului, firma vindea dezinfectanti produsi de Hexi Pharma.

Prin Signum Service, firma specializata in arhivarea de documente, din care patronul Hexi Pharma Dan Alexandru Condrea detine 90%, trustul acestuia a avut pe mana, in ultimii cinci ani, documentele din arhivele a zeci de spitale din Romania.

Pe langa serviciile legate de arhive, Signum Service SRL mai vindea spitalelor si produse Hexi Pharma, scriu jurnalistii de la Euractiv, citati de News.ro.

Prin aceasta firma a ajuns, de pilda, celebrul dezinfectant Thor al Hexi Pharma la Spitalul de Arsi din Bucuresti. Sute de litri de concentrat, prin patru contracte, in 2013 si 2014.

Signum Service, care are punct de lucru in fabrica Hexi Pharma din Mogosoaia, a avut, din 2011 si pana la sfarsitul lunii trecute, nu mai putin de 156 de contracte cu diferite institutii ale statului, intre care cateva zeci de spitale.

Din relatia cu statul, firma lui Condrea a incasat, conform site-ului oficial de achizitii publice e-licitatie.ro, 5.821.980 de lei. Totul numai prin achizitii directe, cu exceptia unui singur contract care i-a fost atribuit prin licitatie, cel cu Spitalul din Slatina, in valoare de 43.112,31 de euro.

In ultima zi din anul 2010, Signum Service, care la acel moment opera o sala de fitness, isi schimba obiectul principal de activitate intr-unul aparent fara nicio legatura cu istoria sa: "legatorie si servicii conexe".

Simultan, langa acesta apar alte cateva: "servicii pregatitoare pentru pretiparire", "activitati ale bibliotecilor si arhivelor" si "activitati de servicii suport combinate", relateaza Euractiv.

Spitale dezinfectate doar de ochii lumii: Ce spune patronul Hexi Pharma despre provenienta materiilor prime

Trei luni mai tarziu, in martie 2011, Dan Alexandru Condrea, care mai fusese actionar in firma pana in 2009, reintra in joc, devenind administrator si preluand controlul firmei, cu 90 la suta.

In 4 martie, firma proaspat intrata pe piata serviciilor de arhivare incheie primul contract cu un spital, Spitalul Judetean de Urgenta Ilfov, caruia ii vinde produse de papetarie si birotica in valoare de 55.238 de lei.

Au urmat contracte cu spitalele judetene din Vaslui, Braila, Giurgiu, sau Mehedinti, cu doua spitale din Galati, dintre care unul de urgente pediatrice, cu un altul de pediatrie din Brasov, dar si cu spitale mari precum Theodor Burghele, Panait Sarbu, Sfantul Stefan sau Victor Gomoiu.

Peste 60 de contracte de bunuri si servicii cu aproape 20 de spitale, majoritatea avand ca obiect servicii de arhivare a documentelor, i-au adus firmei lui Condrea, in cinci ani, atat acces la informatiile spitalelor, cat si 1.522.399 de lei.

Signum Service a lucrat si pentru institutii publice mai importante chiar decat spitalele. Intre clientii firmei s-a numarat Institutul National de Statistica (INS), pentru care Signum Service a prestat servicii de arhivare, legare si finisare a documentelor in cinci contracte. De la INS, firma lui Condrea a primit 385.440 de lei, conform aceluiasi site de achizitii publice.

Desi firma se ocupa de arhivare a documentelor, ea a livrat inclusiv sare de deszapezire pentru Institutul National de Sanatate Publica. Spitalelor le-a livrat si galeti de mop, detergenti de vase sau produse de curatenie de la Hexi Pharma.

Dosar penal in cazul dezinfectantilor diluati folositi in spitale

De la Signum Service a ajuns, de pilda, Spitalul de Chirurgie Plastica si Arsuri din Bucuresti sa cumpere Thor, dezinfectantul produs de Hexi Pharma despre care Gazeta Sporturilor a scris ca are o concentratie a substantei active de trei ori mai mica decat trebuie sa aiba, conform avizelor eliberate de Ministerul Sanatatii.

Legatura dintre Hexi Pharma si Signum Service nu este numai la nivel de patronat, mai scrie Euractiv. Firma de arhivare isi are sediul la aceeasi adresa cu fabrica de dezinfectanti care se afla in centrul celui mai mare scandal public din ultimii ani din domeniul sanitar, scandal pornit de la dezvaluirile echipei de investigatii de la Gazeta Sporturilor.

Dan Alexandru Condrea nu a raspuns la telefon, pentru a oferi precizari legate de operatiunile acestei firme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#Hexi Pharma dezinfectanti arhivare , #spital