Biserica strange semnaturi ca sa schimbe Constitutia: Patriarhul Daniel si subminarea familiei naturale

Miercuri, 06 Ianuarie 2016, ora 08:25
11196 citiri
Biserica strange semnaturi ca sa schimbe Constitutia: Patriarhul Daniel si subminarea familiei naturale
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa ce preotii din tara au inceput sa stranga semnaturi pentru modificarea Constitutiei, PF Daniel explica decizia Bisericii de a incerca sa schimbe definitia familiei din legea fundamentala, ca fiind doar uniunea dintre un barbat si o femeie.

"Trebuie sa sustinem efortul Bisericii de a apara familia naturala, traditionala, universala si de a rezista in fata unor modele noi de familie, care considera ca uniunea fireasca barbat-femeie ar fi doar un model printre altele", arata patriarhul BOR, citat de agentia de presa a Bisericii, Basilica.

In plus, PF Daniel sustine ca familia traditionala se gaseste intr-o situatie fragila si dificila, deoarece modelul sau "este considerat de unii ca fiind invechit sau perimat", pentru ca "traim intr-un context dominat de o mentalitate individualista si secularizanta, care nu cauta sfintirea vietii prin rugaciune, nasterea de copii si cresterea lor in credinta crestina".

Patriarhul este deranjat de faptul ca in prezent "creste numarul celor care trateaza casatoria ca fiind un simplu contract sau parteneriat intre doua persoane de gen diferit sau de acelasi gen".

PF Daniel subliniaza ca "parteneriatele sociale sau de convietuire intre persoane nu pot fi asimilate familiei traditionale si orice atentat la identitatea traditionala a acesteia constituie o inovatie artificiala care nu poate purta numele realitatii naturale de care se indeparteaza.

Prin urmare, diluarea valorilor familiale traditionale sau inlaturarea diferentelor intre aceasta familie si alte tipuri de uniuni, in numele drepturilor omului si al egalitatii, submineaza familia naturala ca temelie a societatii umane".

In aceste conditii, patriarhul considera ca "familia traditionala are dreptul si datoria de a-si proteja propria identitate, demnitate si continuitate", ceea ce se incearca prin initiativa Bisericii de a modifica legea fundamentala a Romaniei.

Biserica vrea semnaturi pentru modificarea Constitutiei: Casatoria e intre un barbat si o femeie

Mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, este primul care a anuntat la sfarsitul slujbei de Craciun de la Catedrala Mitropolitana din Timisoara ca a fost lansata o initiativa civica prin care se cere modificarea Constitutiei, astfel incat casatoria intre doua persoane de acelasi sex sa nu fie posibila in Romania.

"Este o initiativa civica pe care fratii nostri, care iubesc familia crestina, ar dori sa le-o prezinte celor care conduc destinele acestui neam si sa scrie acolo in Constitutie ca familia crestina are la baza codul familiei din Sfanta Scriptura - familia este tocmita dupa randuiala lui Dumnezeu - barbat si femeie.

De aceea, daca veti gasi tineri studenti care o sa va roage sa semnati, va indemn cu incredere pentru ca, daca nu ma insel, nu stiu daca nu saptamana trecuta, nu stiu daca nu Grecia, a fost ingenunchiata in sensul acesta", a declarat mitropolitul.

Ulterior, mai multi preoti din judetul Iasi si nu numai le-au cerut enoriasilor, dupa ce au sfintit casele de Boboteaza, sa semneze pentru modificarea Constitutiei, astfel incat sa fie permise doar casatoriile intre barbat si femeie.

Initiativa este sustinuta de BOR, dar si de mai multe ONG-uri din Coalitia pentru Familie: Asociatia "Parinti pentru Ora de Religie", Asociatia "Alianta Familiilor din Romania", Asociatia Familiilor Catolice din Romania "Vladimir Ghika", Asociatia Pro Vita - filiala Bucuresti, Asociatia "Familia Traditionala" etc.

Subiectul a fost amplu dezbatut in 2013, cand au fost purtate numeroase discutii si s-a lucrat pe larg la modificarea Constitutiei, subiectul fiind inchis ulterior.

Atunci, Victor Ponta si Crin Antonescu, fostii co-presedinti ai USL, aflata la putere, au avut pozitii divergente pe aceasta tema. In timp ce Victor Ponta sustinea ca articolul sa ramana neschimbat, Crin Antonescu dorea ca in Constitutie sa se scrie clar ca definitia casatoriei se refera la relatia intre un barbat si o femeie.

Pozitia lui Victor Ponta a fost criticata de numeroase ONG-uri, care s-au opus vehement si ideii ca in Constitutie sa fie introdus un aliniat care prevedea ca "orice discriminare bazata pe orientare sexuala este interzisa".

Articolul 48, alineatul (1) din actuala Constitutie prevede ca "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre soti, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor".

Grecia recunoaste parteneriatele gay

Parlamentul elen a adoptat marti noapte o lege care permite parteneriatele civile pentru cuplurile de acelasi sex, in ciuda protestelor si opozitiei manifestate de partide si Biserica Ortodoxa.

Un numar din ce in ce mai mare de tari europene a acordat drepturi parteneriatelor intre persoane de ce acelasi sex, printre ele numarandu-se Marea Britanie, Spania si Cipru, dar subiectul ramane unul sensibil in multe state UE, scrie Reuters.

Primul stat ex-comunist care ar putea legaliza casatoriile gay

Italia, obligata sa recunoasca legal cuplurile gay - Urmeaza Romania? (Video)

Ce patesc homosexualii care se tin de mana in Ucraina si Rusia (Video)

Desi Grecia a recunoscut parteneriatele civile inca din 2008, drepturile acordate nu se aplicau si in cazul cuplurilor homosexuale, initiativa fiind declarata discriminatorie de Curtea Europeana a Drepturilor Omului, in 2013.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#patriarh Daniel casatorie Constitutie, #Biserica modifica Constitutia, #semnaturi stranse preoti Constitutie , #biserica