Ancheta Ziare.com: De ce merge greu consolidarea sutelor de cladiri care stau sa cada pe bucuresteni (I)

Luni, 19 Noiembrie 2018, ora 09:35
12772 citiri
Ancheta Ziare.com: De ce merge greu consolidarea sutelor de cladiri care stau sa cada pe bucuresteni (I)
Foto: Ziare.com/Alexandru Nistor

Mii de bucuresteni risca sa-si piarda viata, la cutremur, din cauza ca locuiesc in cladiri degradate, care s-ar putea prabusi. E o situatie grava, de viata si de moarte, pe care statul - desi o cunoaste de zeci de ani - nu a reusit sa o rezolve nici pana astazi.

De fapt, in loc sa inceapa la timp consolidarea cladirilor care risca sa cada peste bucuresteni, autoritatile au irosit ani pasandu-si una alteia responsabilitatea inceperii lucrarilor urgente. Iar singurii care au de pierdut, de pe urma tuturor tergiversarilor, sunt, evident, bucurestenii.

Ziare.com va prezinta pe larg, incepand de astazi, modul in care se consolideaza cladirile cu risc seismic din Capitala si motivele pentru care aceasta operatiune se desfasoara cu viteza melcului, riscand sa mai dureze inca multi ani de acum incolo.

In functie de cat de subreda ii este structura de rezistenta, o cladire poate fi incadrata, in urma unei expertize tehnice, intr-una dintre cele 4 clase de risc seismic existente.

Cladirile incadrate in clasa I de risc seismic sunt, de regula, o amenintare atat pentru viata locatarilor, cat si pentru a oamenilor care trec prin preajma. E de asteptat ca aceste cladiri sa se prabuseasca, la un cutremur mare, asa ca e urgent ca ele sa fie consolidate. In cazul cladirilor din clasele a II-a, a III-a si a IV-a, exista riscuri, dar sunt mai mici.

In Bucuresti, potrivit situatiei Primariei Capitalei, actualizate la data de 6 noiembrie 2018, exista: 343 de cladiri incadrate in clasa de risc seismic I, 353 de cladiri in clasa de risc seismic II si 103 cladiri plasate in clasa de risc seismic III.

In plus, 1.564 de cladiri sunt considerate urgente de nivel 1, 2 si 3 din punct de vedere seismic, dar n-au fost inca incadrate in clase de risc, din cauza ca asociatiile de proprietari n-au solicitat acest lucru. N-ar fi exclus, insa, ca si mare parte dintre aceste imobile sa prezinte un risc pentru locatari. La acest moment, nimeni n-ar putea spune, insa, care dintre aceste cladiri sunt cele mai nesigure.

Per total, din datele Primariei Capitalei, doar in cladirile incadrate in clasa I de risc seismic traiesc 8.993 de oameni. Alte mii locuiesc, insa, in cladirile cu risc seismic II, III, IV si in cele despre care inca nu stim daca au probleme serioase la structura de rezistenta sau nu.

Puteti consulta situatia cladirilor cu risc seismic din Capitala aici:

In conditiile in care pericolul este iminent - spunea Gabriela Firea intr-o conferinta de presa organizata pe 2 noiembrie - Primaria se preocupa din ce in ce mai mult de consolidarea cladirilor cu risc seismic. Mai ales ca, mai aprecia Firea, in ultimii 27 de ani (adica in vremea primarilor Crin Halaicu, Victor Ciorbea, Viorel Lis, Traian Basescu, Adriean Videanu si Sorin Oprescu) prea mare lucru nu s-a facut in vederea consolidarii cladirilor din Capitala.

"Putem afirma ca in cazul a 96 dintre cele 343 de cladiri cu risc seismic 1 s-a demarat procedura de consolidare. Mai concret, in 41 au inceput deja sa lucreze angajatii. Adica sunt deschise santiere. Iar in celelalte 55 suntem in stadii premergatoare avansate", declara Firea.

La solicitarea Ziare.com, Primaria Capitalei ne-a si aratat cum se desfasoara lucrarile, pe cateva dintre aceste santiere.

Ce, unde si cum se consolideaza, in Capitala

Marius Coaje - consilier al primarului Gabriela Firea - ne-a spus ca santierele de consolidare deschise pana acum sunt, in principal, in zona de centru a Capitalei. De ce doar aici, in conditiile in care nu exista sector in Bucuresti in care sa nu existe cladiri incadrate in clasa I de risc seismic?

"Asa este, sunt si in alte parti cladiri incadrate in clasa I de risc seismic. Poate chiar unele in care traiesc mai multe familii decat in cele din Centrul Vechi, cum spuneti. Totusi, am considerat ca este normal sa incepem de aici. In Centrul Istoric sunt cladiri vechi, multe construite in anii 1800.

Vorbim despre monumente istorice foarte greu de consolidat. Era o urgenta sa intervenim aici si in conditiile in care - daca va mai amintiti - in 2013, pe strada Blanari, s-a prabusit o casa, iar din cea de langa a cazut o bucata. Trebuia inceput de aici. Era logic sa facem asa, spunem noi.

Dar oricum noi i-am notificat pe toti proprietarii din cladirile cu risc, informandu-i ca legea ii obliga sa isi consolideze proprietatea. Daca au nevoie de noi, oamenii ne pot anunta, iar noi venim si ajutam cu documentatie, cu lucrari si cu facilitati", a declarat Marius Coaje pentru Ziare.com.

Suntem condusi, pe rand, in cladiri aflate in curs de consolidare, pe strazile Blanari si Franceza din Centrul Vechi. Toate au fost golite de locatari si de mobila si s-au transformat in santiere, cu muncitori peste tot. Sefii de santier ne spun ca se lucreaza intens, in conditiile in care sunt operatiuni - cum ar fi turnarea unor structuri de rezistenta - care trebuie finalizate inainte de venirea frigului.

Inginerul Alexandru Stamate ne arata cum unii dintre peretii subsolului unei cladiri de aproape 150 de ani de pe Strada Franceza au fost deja consolidati. S-au turnat centuri din ciment cu armatura din fier, dar si diafragme care sa le uneasca. Practic, s-a inceput constructia unui nou rand de pereti, ancorati de cei existenti. In alte parti ale subsolului, operatiunea continua.

Se lucreaza la turnarea unui nou rand de pereti, in subsolul cladirii istorice. Foto: Alexandru Nistor

Planseele - construite initial din lemn - se fac din metal si se acopera cu placi grunduite. E o solutie care va permite pastrarea boltilor de la subsol, fara a le incarca cu greutate.

Un sudor lucreaza la fixarea plafoanelor metalice, in locul celor din lemn vechi de peste o suta de ani. Foto: Alexandru Nistor

La unul dintre etaje e atelierul lui Aurel Nacu, in care se refac ornamentele de pe fatada cladirii. Cele originale, degradate, s-au dat jos de pe fatade. Dupa modelul lor, se toarna altele. Acestea arata ca originalele, dar sunt noi si ar trebui sa dureze vreo suta de ani de aici incolo, spune mesterul Nacu.

Atelierul in care se produc noile ornamente pentru fatadele cladirilor istorice. Foto: Alexandru Nistor

Pe strada Blanari se lucreaza mai mult afara, de vreme ce buna parte dintre casele aflate in consolidare au ramas fara pereti si cu ruine de acoperis.

Pe Strada Blanari, cladirile in curs de consolidare nu au nici pereti si nici acoperis. Foto: Alexandru Nistor

In schimb, pe strada Biserica Ene s-a inceput si consolidarea unui bloc. Cele 26 de familii care locuiau aici au fost mutate. Muncitorii s-au asigurat ca nu cad bucati din imobil, au asigurat perimetrul si, dupa cateva zile in care au carat gunoiul adunat in subsol, s-au apucat de treaba. Acum curata peretii pana la caramida, ca apoi sa inceapa, efectiv, consolidarea.

Asa arata o camera din blocul de pe strada Biserica Enei, dupa ce a inceput consolidarea. Foto: Alexandru Nistor

"Sistemul pe care l-ati vazut la cladirile istorice se aplica, de fapt, si aici. Se va face un rand de pereti, cu care se va merge de jos pana sus. In plus, se schimba tot. De la retea electrica, la tevi, la plansee, podele. Acum, daca va uitati bine, planseele au la interior stuf. Nu te poti astepta ca imobilul sa fie rezistent, in aceste conditii", ne spune Marius Coaje.

Cat dureaza consolidarea unei cladiri si cat il costa pe bucurestean

"O lucrare de consolidare nu se poate face oricum. E nevoie de intocmirea unei documentatii si de punerea in siguranta a imobilului. Abia apoi pot incepe lucrarile propriu zise.

De fapt, mai intai specialistii intocmesc o expertiza tehnica si propun solutii de consolidare. Noi alegem una dintre solutii, dupa care incepe intocmirea Documentatiei de Avizare a Lucrarilor de Interventie (DALI) . Apoi se obtine certificatul de urbanism si se iau avizele (dintre care cele mai importante sunt de la Ministerul Culturii, in cazul cladirilor-monument, de la Inspectoratul de Stat in Constructii si arhitectul-sef al Capitalei).

Cu toate avizele obtinute, se trece la intocmirea proiectului tehnic. Si abia dupa ce se realizeaza acesta, vom sti clar cat costa si cat dureaza lucrarea.

Marius Coaje, consilier in cadrul Primariei Capitalei. Foto: Alexandru Nistor

De principiu, trec intre 4 si 6 luni pana se termina expertiza tehnica si DALI. Apoi, mai dureaza 2-3 luni pentru proiectul tehnic. Abia apoi se ajunge la punerea in siguranta a cladirii, care poate tine intre 2 si 4 luni. Apoi se ajunge la lucrarile efective de consolidare, care pot dura intre 24 si 36 de luni", ne explica Marius Coaje.

Cu alte cuvinte, de la momentul in care primaria stabileste consolidarea unei cladiri si pana la finalizarea lucrarilor, pot curge pana la 4 ani.

"Pretul consolidarii depinde de multi factori. In linii mari, insa, el variaza intre 400 de euro si 800 de euro pe metru patrat. In cazul in care familia poate fi considerata caz social, primaria suporta toate cheltuielile. In schimb, in cazul in care oamenii au posibilitati financiare, primaria plateste 50% din costuri, iar proprietarul restul de 50%, in rate fara dobanda, pe 25 de ani", precizeaza Marius Coaje.

De fapt, Primaria Capitalei pune ipoteca pe imobilul consolidat si o ridica abia dupa ce proprietarul si-a achitat partea din lucrari. Din calculele Ziare.com, rata lunara pentru consolidarea unui apartament de 50 de metri patrati incepe de la circa 300 lei pe luna.

Unde stau oamenii, cat locuintele lor se transforma in santiere

Un bloc de pe strada Stirbei Voda urmeaza sa intre in consolidare. Proprietarii au fost de acord sa plateasca, dar inca ezita sa se mute pentru a permite inceperea lucrarilor.

Marius Coaje spune, insa, ca deja muncitorii se grabesc sa imbrace blocul cu schele, ca sa-i impulsioneze pe locatari sa se mute.

Muncitorii Companiei de Consolidari au inceput sa imbrace cu schele blocul de pe strada Stirbei Voda. Foto: Alexandru Nistor

"V-am aratat cum se consolideaza. E un santier de sus pana jos, in cladire. E praf, e mizerie. Oamenii n-au cum sa locuiasca acolo, oricat si-ar dori. Nici muncitorii nu pot lucra cu proprietarii in case.

De aceea, noi ii mutam pe proprietari in locuintele de necesitate. Primaria dispune de 128 de apartamente in asa zisele Turnuri Gemene din Piata Natiunilor Unite pe care le folosim pentru asa ceva, fara sa le percepem oamenilor chirie.

Asa arata un apartament din Turnurile Gemene, in care sunt cazati proprietarii cladirilor cu risc seismic, pe durata consolidarii. Foto: Alexandru Nistor

Ceea ce vreau sa inteleaga toata lumea este ca acele apartamente au fost renovate, in ultimii ani. Conditiile sunt decente, iar oamenii de la Compania de Consolidari ajuta la carat mobila, la montat aragazul si electrocasnicele. Practic, fac oamenii tot pentru a-i ajuta pe proprietari.

Am mutat chiar si o doamna de 96 de ani. E drept, acele apartamente sunt aproape ocupate cu proprietarii ale caror cladiri se consolideaza acum. Dar dupa ce turnurile se vor umple, primaria va inchiria apartamente de pe piata libera ca sa aiba unde muta alti si alti proprietari care accepta sa le fie consolidate casele", mai spune consilierul primarului Capitalei.

Cum ar putea fi urgentata consolidarea cladirilor

Potrivit Gabrielei Firea, Primaria Capitalei vrea sa consolideze mult mai multe cladiri, in urmatorii ani. De aceea, a infiintat Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (cu circa 70 de angajati) si Compania Municipala Consolidari SA (cu circa 400 de angajati) si a aprobat un buget pentru consolidari, in 2018, de 10 milioane de euro. Daca nu se face mai mult, a spus Firea, e doar din cauza ca legea, adica OG 20/1994, nu permite.

In plus, acuza Firea, nici Guvernul si nici Parlamentul n-au acceptat sa modifice OG 20/1994 pana acum, desi asta i-ar ajuta pe bucuresteni.

Potrivit informatiilor Ziare.com, insa, primaria are, chiar in baza ordonantei pe care o critica, posibilitatea sa accelereze consolidarile. Singura problema este ca totul s-ar putea face doar cu plata unui cost politic foarte mare, pe care nimeni nu e dispus sa il achite.

Mai multe despre acest subiect va spunem, insa, in urmatorul material din ancheta Ziare.com privind consolidarea cladirilor cu risc seismic din Capitala.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#consolidari cladiri risc seismic Bucuresti, #consolidare Primaria Capitalei Bucuresti, #consolidare risc seismic Bucuresti , #consolidare blocuri Bucuresti