Alesii locali, doar doua mandate succesive: "Cred ca e o gluma. Am fi unici in lume"

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 22:14
6215 citiri
Alesii locali, doar doua mandate succesive: "Cred ca e o gluma. Am fi unici in lume"
Foto: Express de Calarasi

Proiectul de lege adoptat tacit de Camera Deputatilor, care prevede ca alesii locali au dreptul la doar doua mandate succesive, a starnit reactii din partea primarilor.

De exemplu, mai multi edili din judetul Cluj nu sustin initiativa legislativa, intrucat considera ca primarii trebuie sa se ocupe de proiecte care se intind pe mai mult de opt ani si ca este normal ca ei sa fie schimbati de alegatori, nu de lege, relateaza Mediafax.

"Nu ar trebui limitat numarul de mandate, daca oamenii te vor primar de mai multe ori, de ce sa nu ii lasi sa te aleaga? Daca vrei sa ai continuitate pe proiecte de dezvoltare, nu iti ajung doua mandate, in primii ani abia te deprinzi cu administratia locala. In Germania, mandatul unui primar este de opt ani si nu este limita.

Daca are doua mandate, sta in primarie 16 ani, e altceva, dar poate sta si mai mult si isi poate urmari proiectele pe termen lung. Nu e buna inititiva", a declarat primarul comunei clujene Baisoara, Minodora Luca (PDL), care se afla la conducerea administratiei locale din 1996 si vrea sa candideze si in 2016.

Nu se mai pot forma profesionisti

La randul sau, edilul din comuna Belis, judetul Cluj, Viorel Crainic (PNL), care isi exercita al treilea mandat, sustine ca un primar are nevoie de mai multi ani pentru a deveni "un profesionist in administratie".

"Nu cred ca ar fi cea mai buna solutie sa fie schimbati primarii dupa doar doua mandate. Daca nu este bun, il schimba cetatenii dupa primul mandat, daca e bun sa fie lasat cat timp il aleg oamenii. Trebuie lasat un primar sa fie schimbat de alegatori, nu de lege. Motivul invocat, legat de coruptie, nu mi se pare in regula, pentru ca daca un om este predispus la asa ceva, poate fi corupt din prima luna de mandat de primar, nu dupa cativa ani", a explicat el.

Primarul localitatii clujene Chinteni, Lucia Suciu (PSD), sustine ca parlamentarii ar trebui sa-si limiteze mai intai mandatele lor, apoi sa ii ia in vizor pe alesii locali.

"Este nevoie de continuitate in administratia locala, mai ales cand e vorba de proiecte mari, de infrastructura sau alimentare cu apa. Noi avem un astfel de proiect de alimentare cu apa pe care l-am inceput in 2002 si l-am finalizat dupa zece ani, in 2012. Cum era sa vina un primar sa preia un proiect inceput? Eu l-am inceput si l-am dus la capat. Nu cred ca trebuie limitate mandatele primarilor", a declarat Suciu, care se afla la al patrulea mandat si vrea sa candideze si in 2016.

Ca nicaieri in lume

Totodata, cel mai longeviv primar din judetul Sibiu, edilul comunei Pauca, Niculae Dancu (PDL), care se afla in functie din anul 1992, sustine ca proiectul de lege pare o gluma.

"Cred ca este o gluma. Eu imi doresc sa fie o gluma. N-am auzit ca undeva in lume sa mai fie asa ceva, cred ca am fi unici. In republica noastra originala insa se poate intampla orice", a mentionat el.

"Aveam atunci 31 de ani (cand am fost ales - n.red.), eram cel mai tanar primar din judet. In alte localitati oamenii au ales reprezentanti ai unor partide istorice - PNTCD, PNL -, dar eu fiind tanar n-aveam cultura politica, o istorie politica, dar oamenii ma cunosteau si m-au ales", a povestit edilul din Pauca.

Lovitura data administratiilor locale

De asemenea, primarii aradeni vad proiectul de lege ca pe o lovitura data administratiei locale, care blocheaza proiecte si descurajeaza candidatii, in contextul in care acestia renunta la profesiilor lor pentru functia de primar.

"In Germania sunt primari si de 60 de ani. Continuitatea este importanta in administratie pentru ca permite realizarea unor proiecte pe termen mediu si lung", a declarat primarul orasului aradean Sebis, Gheorghe Feies (PDL), care este la al saptelea mandat, fiind edil si inainte de Revolutia din 1989.

"Un primar ales isi pierde profesia si renunta la toate celelalte activitati. Nu stiu cati vor mai candida daca se gandesc ca pot sa fie primari cel mult opt ani. O astfel de reglementare ar reduce competitia si calitatea candidatilor", a continuat acesta.

La randul sau, primarul municipiului Arad, Gheorghe Falca (PDL), a precizat ca cei doi initiatori ai proiectului, deputatii liberali Cezar Preda si Gheorghe Udriste, "nu au ajuns niciodata primari, desi au candidat".

Alesii locali vor avea dreptul la doar doua mandate succesive - proiect

Reactiile primarilor vin dupa ce Camera Deputatilor a adoptat tacit, miercuri, o propunere legislativa prin care alesii locali, primarii presedintii de consilii judetene si consilierii locali si judeteni nu vor putea avea mai mult de doua mandate succesive.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#primari 2 mandate, #lege 2 mandate alesi locali , #primaria