A aparut documentul prin care Teodorovici anunta CE ca salariile si angajarile la stat ar putea fi inghetate la anul

Sambata, 20 Octombrie 2018, ora 20:10
6774 citiri
A aparut documentul prin care Teodorovici anunta CE ca salariile si angajarile la stat ar putea fi inghetate la anul
Foto: site Guvern (arhiva)

Pentru a se incadra in tinta de deficit bugetar din 2019, Guvernul de la Bucuresti intentioneaza sa ia mai multe masuri de limitare a cheltuielilor bugetare si de crestere a veniturilor guvernamentale, potrivit unei scrisori trimise de Ministerul Finantelor Publice (MFP) catre Comisia Europeana (CE).

Este vorba despre documentul facut public partial sambata dimineata de liberalul Florin Citu si pe care ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, l-a recunoscut, insa despre care a declarat ca este doar o varianta de lucru.

Documentul a fost publicat pe site-ul Consiliului Uniunii Europene.

MFP a trimis catre CE aceste masuri, ca urmare a unei solicitari facute de Comisie la data de 23 mai 2018. Atunci, Comisia a avertizat Romania si Ungaria ca se afla in stadiul unei devieri semnificative de la obiectivul de deficit bugetar pe termen lung (MTO) si le-a solicitat sa trimita propuneri de a reveni la parcurs. Aceste solicitari specifice le-au fost trimise la data de 18 iunie 2018.

Pe scurt, tinta anuala de deficit bugetar la care s-a angajat Romania este de cel mult 3%, care este permisa mai ales in anii de criza financiara. Romania a fost la limita acestei tinte in ultimii doi ani - la aproape 3% in 2016 si la 2,96% anul trecut.

"In aceste conditii, va rog sa gasiti anexat raportul catre Consiliu privind planurile luate de Guvernul roman drept raspuns la recomandarile facute", se incheie scrisoarea, care este semnata de Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finantelor.

Aceasta scrisoare a fost semnata de ministru luni, la data de 15 octombrie, a ajuns la Comisie miercuri, 17 octombrie, si a fost publicata pe site-ul institutiei joi, 18 octombrie.

Ce propune MFP

Printre masurile transmise de Finante catre CE sunt mentionate drept variante incluse in proiectul de buget de stat pentru 2019: inghetarea salariului brut pentru angajatii din sectorul public la nivelul din decembrie 2018; voucherele de vacanta sa ramana la acelasi nivel precum anul trecut, respectiv 1.450 de lei de persoana.

"Legea salarizarea unitare nu se va aplica", se subliniaza in scrisoarea Finantelor. In plus, este mentionata pastrarea la acelasi nivel a numarului de angajati din sectorul public precum in acest an.

Alta varianta discutata la realizarea bugetului pentru 2019 este sa se continue amanarea masurilor referitoare la salariu, masuri cu impact asupra deficitului, asa cum au fost amanate in 2018, de asemenea.

O alta masura discutata la realizarea bugetului pe 2019 este mentinerea cheltuielilor guvernamentale de intretinere si de functionare la acelasi nivel precum anul acesta, astfel incat ar trebui sa scada cu 0,3 puncte procentuale ca procent din PIB. In plus, alte tipuri de cheltuieli guvernamentale (subventii, dobanzi, alte transferuri si alte cheltuieli) trebuie pastrate la acelasi procent din PIB precum anul acesta.

De asemenea, nivelul investitiilor este propus sa fie pastrat la 4% din PIB, cat nivelul de anul acesta.

"De asemenea, luam in calcul ca proiectul finantat prin Programul National de Dezvoltare Locala (program finantat de la bugetul de stat prin Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru administratiile locale) sa fie cofinantat din fonduri europene, astfel ca vor exista venituri suplimentare la bugetul de stat pentru anul 2018, precum si economii suplimentare din aceasta cofinantare pentru urmatorii ani", se mai scrie in scrisoarea trimisa de Finante catre CE.

In ceea ce priveste veniturile la buget, una dintre principalele masuri este aceea ca statul sa ia cel putin 90% din profitul net distribuibil de la companiile la care este actionar si vanzarea licentelor 5G, din cea din urma sperand sa obtina 1,3 miliarde de lei.

Alta masura este aceea de a mentine regulile privind taxarea unor activitati, respectiv: cele de monopol din electricitate si gaze naturale, asa cum sunt stabilite prin Ordonanta de Guvern (OG) nr. 5/2013; din exploatarea altor resurse decat gazul natural, conform OG nr. 6/2013; a veniturilor suplimentare obtinute din dereglementarea unor preturi privind gazele naturale, conform nr. 7/2013.

Pentru a creste gradul de colectare, mai ales in ceea ce priveste cota de TVA si accize, una dintre masurile mentionate de Finante este introducerea caselor de marcat electronice de la 1 noiembrie. Alta masura luata in calcul pentru a creste colectarea la buget este reprezentata de noile masuri privind insolventa, asa cum le stabileste Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) nr. 88/2018.

De asemenea, autoritatile din Romania mizeaza sa colecteze mai mult odata ce vor finaliza modernizarea punctelor vamale, intentionand sa le doteze pe toate cu scannere si sa fiscalizeze toate bunurile care trec prin acestea. In plus, autoritatile vor sa se concentreze pe identificarea rutelor prin care intra in Romania bunuri de contrabanda.

Ce cheltuieli scad

"Tinand cont de toate masurile prezentate mai sus, cheltuielile de personal cu personalul se vor reduce ca procent din PIB, de la 9,1% in 2018 la 8,8% in 2019, vor fi de 8,9% in 2020 si ar trebui sa ajunga nivelul de 8,5% in 2022. Cheltuielile cu bunurile si serviciile sunt estimate sa scada la 4,1% din PIB in 2019, procent care este cu 0,3 puncte procentuale mai mic decat in anul anterior, urmat de 3,9% in 2020, ajungand la 3,6% in 2022", se mai scrie in scrisoare trimisa de Finante catre CE.

In schimb, autoritatile recunosc faptul ca in ceea ce priveste cheltuielile cu asistenta sociala, acestea vor scadea cu 0,1 puncte procentuale anul viitor, pana la 10,5%, si vor creste treptat, in urmatorii ani, din cauza majorarii punctului de pensie, ajungand pana la 11,5% in anul 2022.

"Cheltuielile cu majorarea pensiilor in perioada 2019 - 2022 nu au fost luate in calcul, prevederile legii fiind inca in dezbatere publica. Cheltuielile cu pensiile vor creste pana la 8,1% in 2022", se scrie in documentul transmis de Finante catre Comisia Europeana.

Pilonul II de pensii va fi pastrat anul viitor, conform documentului citat, iar cota din salariu ramane la 3,75%, asa cum a fost stabilita de la inceputul acestui an, in scadere de la 5,1% anterior. Guvernul estimeaza ca anul viitor pentru Pilonul II vor fi facute transferuri in valoare de 8,9 miliarde de lei, reprezentand 0,9% din PIB. Nivelul din acest an, estimat de administratorii de fonduri, este de 7,7 miliarde de lei.

"Atat deficitul pe cash, cat si cel ESA sunt estimate pentru acest an in linie cu prevederile din Tratatul de functionare al Uniunii Europene (TFUE), de 3%, iar o ajustare semnificativa a deficitului bugetar este planificata sa fie facuta incepand cu 2019, cand deficitul pe ESA se va imbunatati cu peste 0,5 puncte procentuale, un ritm care va fi pastrat in 2020", se mai mentioneaza in scrisoarea trimisa CE.

Guvernul Romaniei estimeaza un deficit bugetar, pe cash, de 2,97% in acest an, de 2,58% anul viitor, de 1,89% in 2020 si de 1,23% din 2021, potrivit datelor transmise catre Comisia Europeana.

Pe ESA (sistemul conturilor europene), deficitul bugetar prognozat de autoritati se ridica la 2,96% in acest an, urmand sa coboare la 2,38% anul viitor, la 1,82% in 2020 si de 1,45% in 2021.

De asemenea, deficitul structural este apreciat la 3,17% in acest an, la 2,71% anul viitor, la 2,22% in 2020 si la 1,71% in 2021.

Estimarile de mai sus au fost facute de reprezentantii MFP si ai Comisiei Nationale de Prognoza si Strategie.

"In perioada 2018 - 2020, PIB-ul potential va creste, anual, cu aproximativ 5%, ceea ce va duce la un output gap pozitiv, in consecinta, la o componenta ciclica pozitiva a deficitului structural, dar sub 0,5% din PIB, in conditiile unei cresteri economice usor peste potential", au mai apreciat reprezentantii Finantelor.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Teodorovici salarii inghetate 2019 , #salariu