Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A

Simona Halep, avantajata de statistica: E mai greu sa ajungi numarul 1 WTA decat sa castigi un Grand Slam

Simona Halep, avantajata de statistica: E mai greu sa ajungi numarul 1 WTA decat sa castigi un Grand Slam
Foto: Twitter/ China Open
Performanta Simonei Halep, aceea de a ajunge pe primul loc in clasamentul WTA, a provocat o noua dezbatere in mediul online, aceea despre liderul care nu a castigat un turneu major.

Si, intr-adevar, Simona se afla pe lista destul de scurta de jucatoare care au ajuns sa fie numarul unu fara a avea in palmares un turneu de Grand Slam.

Daca ne uitam insa pe statistica putem observa un lucru extrem de interesant, anume ca este mult mai dificil sa ajungi in varful clasamentului mondial decat sa castigi un turneu major.

Concret, de la infiintarea clasamentului WTA si pana acum numai 25 de jucatoare de tenis, inclusiv Simona, au reusit sa ajunga pe primul loc.

In aceeasi perioada, nu mai putin de 43 de sportive au reusit sa isi adjudece cel putin un titlu de Grand Slam.
Intre acestea din urma se afla si cele poreclite "one Slam wonders", tenismene a caror unica performanta este aceea de a castiga o intrecere importanta din "sportul alb".

Pe lista jucatoarelor care au castigat un Grand Slam fara a ajunge vreodata pe locul 1 WTA se afla nume ca Sue Barker, Mima Jausovec, Chris O'Neil, Virginia Ruzici, Barbara Jordan, Gabriela Sabatini, Conchita Martinez, Iva Majoli, Jana Novotna, Anastasia Myskina, Francesca Schiavone, Sam Stosur, Marion Bartoli, Flavia Pennetta, plus surprizele din 2017, Jelena Ostapenko si Sloane Stephens.

Daca vorbim despre jucatoare ajunse pe locul 1 WTA fara sa fi castigat un Grand Slam, lista este mult mai scurta si este deschisa de Jelena Jankovic, continuand cu Dinara Safina, Caroline Wozniacki, Karolina Pliskova si Simona Halep.
Explicatia statisticii este una cat se poate de simpla si tine de constanta. Daca pentru a castiga un Grand Slam ai nevoie de o forma excelenta timp de doua saptamani, pentru a ajunge numarul unu in lume iti trebuie rezultate constant bune un an de zile.

Asa se explica si faptul ca toate jucatoarele care au ajuns numarul 1 WTA au jucat in cariera cel putin o finala de Grand Slam, pe cand pe lista jucatoarelor cu titlu major in palmares regasim nume care nici macar nu s-au apropiat de Top 10, asa cum sunt Chris O'Neil, care a ajuns pe locul 80 la apogeul carierei, sau Barbara Jordan, care se lauda cu un loc 37 ca fiind cel mai bun din cariera.

Dezbaterea ramane insa deschisa si, asa cum spunea chiar Simona Halep, pentru a avea o cariera incununata de succes ar trebui ca o sportiva sa aiba in palmares ambele realizari, locul 1 WTA si macar un titlu de Grand Slam.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Joi, 12 Octombrie 2017, ora 19:20
 Autor:Marius Doroftei

 Articol citit de 7252 ori

Citeste si: