De ce ar fi bine sa lasi telefonul acasa cand mergi la cumparaturi

Marti, 28 Mai 2019, ora 08:29
8666 citiri
De ce ar fi bine sa lasi telefonul acasa cand mergi la cumparaturi
Foto: Arhiva Ziare.com

Vorbesti, dai mesaje sau iti verifici mailul in timp ce esti la cumparaturi? S-ar putea ca acesta sa fie motivul pentru care lasi la casa mai multi bani decat iti propusesesi.

Un studiu al Universitatii Fairfield publicat in Journal of the Academy of Marketing Science si citat de FastCompany arata ca oamenii cumpara din impuls mai mult, daca folosesc telefonul atunci cand se afla la supermarket.

In cadrul studiului, la care au participat 2.600 de oameni de pe teritoriul Statelor Unite, cumparatorii au fost intervievati inainte sa intre in supermaket, fiind intrebati ce intentioneaza sa cumpere, si la iesirea din magazin, cand cercetatorii au vrut sa stie ce au cumparat de fapt si daca si cum au folosit telefonul mobil.

In urma analizarii raspunsurilor, cercetatorii au constatat ca, atunci cand cumparatorii au vorbit la telefon sau l-au folosit pentru a asculta podcast-uri, de exemplu, au fost mai inclinati sa cumpere bunuri pe care nu intentionau sa le ia de la inceput - in special produse precum dulciuri, electronice sau jucarii - si mai putin bunuri practice.

"Se pare ca multi cumparatori tind sa ignore efectele negative pe care le are obiceiul de a purta conversatii de rutina, de a scrie mesaje sau de a verifica site-urile de social media in timp ce fac cumparaturi. Vrem ca ei sa realizeze ca aceste decizii au repercusiuni, in special atunci cand vine vorba de cumparaturi neplanificate si de omiterea celor planificate", spune Michael Sciandra, profesor asistent la Universitatea Fairfield si autorul studiului.

Pe de alta parte, atunci cand oamenii au folosit telefonul pentru activitati legate de cumparaturi, cum ar fi validarea cupoanelor, verificarea listei digitale de cumparaturi sau cautarea de informatii despre produse, achizitiile impulsive au fost evitate.

Oricum, deoarece atunci cand scoti telefonul exista riscul sa fii distras de activitati care nu au legatura cu motivul pentru care te afli in supermarket, cercetatorii recomanda sa lasi tehnologia deoparte cat esti la cumparaturi si sa te bazezi pe clasica lista scrisa pe hartie.

C.S.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#folosit telefon la cumparaturi, #cumparaturi impulsive , #cumparaturi