Bunele maniere in alegerea unui cadou: 5 sfaturi care te feresc de situatii neplacute

Joi, 06 Decembrie 2018, ora 15:59
6467 citiri
Bunele maniere in alegerea unui cadou: 5 sfaturi care te feresc de situatii neplacute

Sunt doua feluri de oameni in lume: cei carora le place sa ofere cadouri si petrec zile intregi cautand darul perfect, si cei care isi amintesc in ultima zi ca "nu se merge cu mana goala" si iau din raft primul lucru care le cade in mana.

Bineinteles, mai sunt si cei care nu cumpara niciodata cadouri, dar acestia sunt prea putini. Primele doua situatii sunt, insa, la extreme.

Daca faci parte din prima categorie, sunt mari sanse sa pierzi o multime de timp cautand cadoul perfect si tot sa nu gasesti ceva pe placul tau (desi ar trebui sa fie pe placul celui care primeste) . In al doilea caz, vei face aproape intotdeauna alegeri gresite.

Stim toti care sunt principalele optiuni: o sticla de vin scump, o cutie de bomboane fine, un set de pahare, o bluza "ca am vazut ca mai are in genul asta".

Exista, insa, o cale de mijloc. Sfaturile de mai jos te vor ajuta sa gasesti cadoul potrivit la momentul oportun pentru orice situatie, fara sa pierzi prea mult timp cantarind alternativele.

1. Alege cadoul potrivit pentru fiecare

In urma cu ceva ani, am uitat sa cumpar un cadou de Craciun pentru cea care urma sa devina jumatatea mea mai buna. In dimineata de Ajun m-am oprit in prima benzinarie intalnita, de unde am cumparat un portofel. Era din piele, brodat, o frumusete... perfect pentru 12-14 ani, nu pentru 25. Sa va mai spun ca si acum, dupa aproape 10 ani, mi se reproseaza portofelul ala cu personaje din desene animate pe el?

Decat sa iei primul obiect care-ti pica in mana, mai bine alegi cadoul potrivit pentru persoana careia il oferi, chiar daca asta inseamna sa mai astepti cateva zile. Nu e nimic mai neplacut decat un dar care spune despre tine ca nu te-ai straduit cinci minute sa gasesti ceva mai bun, mai util sau pe gustul primitorului. Ca sa intelegi ideea, gandeste-te ca ai primi o bormasina atunci cand toata lumea stie ca nici macar un bec nu schimbi de unul singur.

2. Intereseaza-te ce ai cumparat

Poate ca suna ciudat, dar este un lucru normal sa-i poti spune persoanei careia ii oferi cadoul despre ce este vorba, cum functioneaza si la ce-i este util. Toti am trecut macar o data prin acea situatie greu de explicat cand cadoul nostru a provocat priviri nedumerite si intrebarea - nerostita - "asa, si eu ce fac cu asta"?

Afla cateva lucruri esentiale despre cadoul pe care il oferi, vei dovedi prin asta ca nu ai luat la nimereala primul lucru pe care l-ai gasit pe raft. De exemplu, printre cele mai oferite obiecte sunt ceasurile. Cand ai ales unul, intereseaza-te daca este automatic sau quartz si, daca ai mers pe varianta clasica si eleganta, documenteaza-te cum trebuie intretinut un ceas automat. In loc sa ridici din umeri, ii vei oferi informatii importante persoanei careia i-l daruiesti.

3. Ofera cadoul la momentul oportun

Da, exista momente si momente, chiar si atunci cand faci un cadou cuiva. Daca ai primit o invitatie la o petrecere organizata la cineva acasa si vrei sa-i oferi gazdei ceva dragut - fie ca e un cadou de casa noua, fie unul de Craciun (daca vin sarbatorile) -, incearca sa nu scoti cutia de fata cu toata lumea si sa bati toba, pentru ca sunt sanse sa nu fi venit toti invitatii pregatiti.

"Ia uite, lume, ce cadou i-am adus eu lui X" este calea cea mai sigura sa transformi o seara placuta si relaxata intr-una tensionata. Ceilalti musafiri care nu au venit cu un cadou se vor simti aiurea, gazda se va simti aiurea pentru situatia neplacuta creata. Cea mai buna solutie este fie sa oferi cadoul intre patru ochi, fie sa astepti o alta ocazie.

4. Lasa factura sau bonul in cutie

"I-ai dezlipit eticheta cu pretul inainte sa impachetezi cadoul?" Intrebarea asta - si raspunsul negativ sau incert - a provocat multe certuri in multe familii. Nu nega, stii bine la ce ma refer. Daca ai facut vreodata un cadou, cu siguranta ai petrecut cateva secunde (sau minute, in unele cazuri) dezlipind eticheta cu pretul si racaind urmele de hartie si lipici ramase pe ambalaj.

Ni se pare gresit sa lasam pretul pe un cadou, desi in ziua de astazi oricine are un smartphone si internet poate afla din doua clickuri cat a costat un produs. Tine cont de asta, nu te mai sfii si lasa bonul de casa sau factura in cutia cadoului. Ii vei oferi ocazia primitorului sa-l schimbe daca nu e pe gustul lui, iar faptul ca ai luat asta in calcul este deja un cadou in sine.

5. Nu astepta nimic la schimb

Una dintre marile greseli pe care le facem este sa ne calculam cadourile oferite in functie de ceea ce am primit noi la randul nostru. Lucrul asta contrazice insasi ideea de a oferi. Sa zicem ca acceptam faptul ca uneori suntem obligati sa facem un cadou, ca "asa e frumos", dar nu cumpara lucruri doar pentru a primi ceva (de aceeasi valoare, daca se poate) la schimb.

Nu cadoul este important, ci bucuria pe care o aduce. Sau faptul ca face viata destinatarului mai usoara, daca este un aparat electrocasnic. Sau pentru ca se potriveste in casa si in viata celui care-l primeste, daca este o decoratiune. Aceste reguli de bun simt se pot aplica si atunci cand esti nevoit sa oferi cuiva un cadou.

Asadar, trebuie doar sa iti schimbi perspectiva, sa nu mai alegi cadouri ca pentru tine si sa incerci sa imbini utilul cu placutul, oricat de banal ar parea. Si nu uita ca, atunci cand oferi un cadou, gestul este cu atat mai apreciat, cu cat cel care-l primeste este mai multumit.

Sursa foto: Shutterstock

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#cadouri Craciun, #ceas automat , #ceas