De la auto- pana la pansexual: cum iubim?

Vineri, 26 Iulie 2019, ora 10:12
14298 citiri
De la auto- pana la pansexual: cum iubim?
Foto: Arhiva Pixabay

Hetero, homo, bi. Cunoastem. Trans- si intersexual am mai auzit. Dar cine stie oare ce inseamna demisexual? Incercam sa facem lumina in atat de diversele moduri de a iubi.

Trebuie sa recunosc ca ma irita categorisirile, cand vine vorba despre orientarea sexuala a oamenilor. Oare nu contribuie aceasta clasificare marunta tocmai la sublinierea ideii de "diferit", decat la ideea ca toate modurile de viata si de iubire ar fi o normalitate?

Dar poate ca aceasta este doar impresia naiva a unei femei cis-heterosexuale care nu a fost niciodata agresata pentru orientarea sa sexuala si ii e usor sa vorbeasca. Stati putin: cis-heterosexuala? Exact. Deja incepem. Sa incercam, asadar, sa explicam.

Cine sunt? Cis, trans sau inter?

Cine se naste cu caracteristici bine definite feminine sau masculine si isi traieste apoi viata in concordanta cu acestea se poate numi femeie cis sau barbat cis.

Prepozitia "cis" vine din limba latina si inseamna "de partea aceasta" sau "pana la". Asa cum in mod analog "trans" insemana "dincolo de" sau "peste". Asadar, transsexualii sunt oameni care nu se identifica cu corpul lor biologic.

Intersexualii vin pe lume atat cu caracteristici feminine, cat si masculine, neputandu-se identifica intru totul cu nici unele dintre acestea. De anul trecut, in Germania nou-nascutii pot fi inregistrati in certificatul de nastere si ca "divers", pe langa "feminin" sau "masculin".

Cine imi place? Hetero, homo, bi sau pan?

Cis, trans- sau intersexualitatea definesc o parte a identitatii unui om, dar nu spun nimic despre cum ar trebui sa iubeasca acesta sau pe cine sa-si aleaga partener. Barbatul heterosexual este atras de femei. Femeia homosexuala la fel. Pana aici destul de clar.

Dar deja de la bisexualitate devine complicat. In principiu, bisexualii se simt atrasi de ambele sexe. Dar nu neaparat la fel de puternic. Scala Kinsey defineste clar orientarea sexuala pe baza cercetarilor sexologului Charles Kinsey.

Intre "exclusiv heterosexual" si "exclusiv homosexual", exista, conform acestei scale, mai multe subdiviziuni. Kinsey a realizat acesta clasificare inca din 1948.

Bisexualilor (si probabil si pansexualilor) li se spune des ca nu vor sa fie statornici si ca incearca sa aiba relatii sexuale cu cat mai multi oameni. Este la fel de "adevarat" ca ideea ca heterosexualii ar fi monogami la modul general. Faptul ca cineva traieste monogam sau prefera sa joace la mai multe capete are legatura cu alte lucruri. Probabil ca nu a stat nimeni sa numere, dar cu siguranta exista la fel de multi cis-heterosexuali poligami, ca trans- sau bisexuali monogami.

Ce ma atrage? O selectie

Unor cititori o sa li se para anumiti termeni insirati mai jos destul de bizari. Si poate unii isi vor pune din nou intrebarea de ce e nevoie de atatea definitii?

Demisexual

Atractia sexuala nu este posibila decat daca exista si o legatura emotionala cu o alta persoana. Pana si asta face parte dintr-o categorie: demisexualii. Pentru ei, conceptul de online dating pare absurd, dar macar ii protejeaza de anumite pericole ale sexului de o noapte.

Sapiosexual

Corpul lucrat, zambetul fermecator sau ochii frumosi nu-i dau pe spate pe sapiosexuali. Pentru acestia, atractia erotica are legatura cu discutiile intelectuale. Stimulare pe toate planurile.

Autosexual

Sigmund Freud a folosit acest termen pentru toate formele de autostimulare sexuala. Dar autosexualitatea inseamna si ca persoanele respective sunt indragostite de ele insele. Atat de tare, incat simt fluturi in stomac atunci cand se privesc in oglinda.

A nu se confunda cu tulburarea de personalitate narcisista. Pe de alta parte, putina iubire de sine nu strica nimanui. Mai degraba lipsa ei ne pune tot felul de piedici in viata.

Asexual

Persoanele asexuale nu simt nevoia de a face sex. Si asta nu pentru ca ar gasi relatiile sexuale dezgustatoare sau pentru ca sunt timizi. Spre deosebire de celibat, aceasta nu este o alegere constienta, ci mai degraba o orientare sexuala. Una fara sex.

Dar pentru ce ar fi nevoie de toate aceste categorii? Daca majoritatea omenirii e formata din cis-heterosexuali, multi considera "normal" sa creada ca aceasta ar fi norma. Iar toti ceilalti ar fi in afara normei. N-ar fi mult mai "normal", daca tot vorbim de norme, ca fiecare orientare sexuala sa fie considerata ca o parte din norma? Din pacate, inca nu am ajuns acolo.

Julia Vergin

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#tipuri de personalitate sexuala, #pansexual personalitate sexuala , #viata sexuala