Comisia de la Venetia desfiinteaza legea ONG-urilor dorita de PSD: Drepturile omului, statul de drept si anticoruptia sunt de interes public

Marti, 20 Martie 2018, ora 18:39
11610 citiri
Comisia de la Venetia desfiinteaza legea ONG-urilor dorita de PSD: Drepturile omului, statul de drept si anticoruptia sunt de interes public
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Comisia de la Venetia critica, intr-un document facut public marti, proiectul de modificare a legii ONG-urilor in Romania, spunand ca noile cerinte privind transparenta, care includ si posibilitatea unor sanctiuni precum suspendarea activitatilor si dizolvarea, "sunt in mod clar nenecesare si disproportionate" si "ar trebui eliminate".

Noile cerinte prind transparenta "prevazute de proiectul de lege, inclusiv posibilitatea unor sanctiuni precum suspendarea activitatilor si dizolvarea in caz de nerespectare, in mod clar sunt nenecesare si disproportionate si ar trebui eliminate", se arata intr-o opinie a Comisiei de la Venetia privind proiectul de modificare a legii asociatiilor si fundatiilor - Ordonanta de Guvern 26/2000 -, initiat de parlamentarii PSD Serban Nicolae si Liviu Plesoianu.

"La un nivel minim, obligatiile de raportare a surselor de finantare ori ar trebui limitate la raportarea lor catre un organism de reglementare la intervale rezonabile, ori obligatia de dezvaluire a identitatii donatorilor ar trebui limitata la sustinatorii principali", se mai mentioneaza in Opinia Comisiei de la Venetia, adoptata la 16-17 martie in sesiunea plenara a acestui organ consultativ al Consiliului Europei, format din experti in Drept Constitutional.

"Proiectul de lege ar trebui supus unor consultari publice ample inainte de a fi adoptat", mai atrage atentia Comisia de la Venetia, a carei denumire oficiala este Comisia Europeana pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei.

Documentul a fost pregatit impreuna cu Biroul OSCE pentru Institutii Democratice si Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), la solicitarea Comisiei pentru afaceri juridice si drepturile omului a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.

Comisia de la Venetia noteaza ca aceasta Opinie Comuna vizeaza doar proiectul de lege, inaintat pentru a fi analizat, si legislatia pe care o modifica, si prin urmare "nu constituie o analiza comprehensiva a intregului cadrul legal si institutional care reglementeaza dreptul la libertatea de asociere in Romania".

Ingrijorarile Comisiei de la Venetia

Comisia de la Venetia saluta incercarea proiectului de lege de a fi mai specific in privinta a ceea ce este considerat "interesul general sau al comunitatii", in contextul in care "natura si beneficiarii activitatilor desfasurate de ONG-uri pot fi considerente relevante atunci cand se decide sa se acorde sau nu orice forma de sprijin public".

"Cu toate acestea, pentru a obtine claritate in astfel de chestiuni, ar fi fost important si util sa aiba loc consultari extinse, nu doar cu societatea civila, dar si cu publicul mai larg", se mentioneaza in document.

"O ingrijorare semnificativa in acest sens este daca proiectul este suficient de clar si precis pentru a evita decizii arbitrare in implementare sa", "in sensul ca exclude categoric alte domenii care nu sunt incluse in proiect, cum ar fi drepturile omului sau lupta impotriva coruptiei, de la beneficiul statutului de utilitate publica", se atrage atentia in Opinie.

Documentul mai precizeaza ca "democratia, drepturile omului, statul de drept si lupta impotriva coruptiei" ar trebui adaugate pe lista domeniilor de interes public.

Comisia de la Venetia atrage de asemenea atentia ca "prevederea care impune o interdictie asupra activitatilor politice pentru asociatiile cu statut de utilitate publica ar trebui limitata la cazuri clare de sprijin, cum ar fi strangerea de fonduri explicita, in favoarea sau impotriva unui partid ori candidat".

In plus, noteaza raportul, o astfel de prevedere trebuie redactata in asa fel incat sa nu le interzica asociatiilor de utilitate publica "sa sprijine chestiuni aflate in dezbatere publica".

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Comisia Venetia reactie lege PSD ONG, #modificari PSD Serban Nicolae Plesoianu ONG , #PSD