Un ministru senin in mijlocul dezastrului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 07:25
27105 citiri
Un ministru senin in mijlocul dezastrului

Nici nu stiu ce ar trebui sa ne sperie mai tare: rezultatul devastator al elevilor romani la testele PISA, faptul ca ministrul Educatiei nu este ingrijorat de el sau motivele pentru care ministrul nu este ingrijorat, un ministru care nu provine din lumea politrucilor de tip "Genunche".

Dincolo de aspectele tehnice explicate de Ministerul Educatiei, realitatea testelor PISA este devastatoare: 41% dintre elevii de 15 ani din Romania sunt analfabeti functional la citire, adica nu inteleg ce citesc.

47% nu sunt in stare sa faca operatii matematice de baza, de exemplu, sa converteasca un pret din lei in euro. Suntem ultimii din UE la matematica, penultimii la celelalte. Copiii romani sunt singurii din UE care nu au dat testele pe computer.

Asta se intampla in clasa a IX-a, dupa examenul de evaluare nationala. Iar cifrele arata o involutie fata de 2015.

Acesti copii care nu inteleg ce citesc, peste 3 ani, vor avea drept de vot si e de gandit pe ce criterii il vor exercita. Acesti copii, peste 3 ani, vor deveni forta de munca a Romaniei, cu un nivel de calificare foarte slab si deci din start infranti in competitia mileniului 3. Nu e intamplator ca aceste teste sunt gandite de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD).

Nu vorbim despre niste destine individuale. Vorbim despre viitorul Romaniei, despre cei care ne vor plati pensiile.

"Nu trebuie neaparat sa ne ingrijoram de aceasta evaluare a testelor PISA, e o evaluare internationala. Accentul la aceste evaluari internationale nu cade neaparat pe ce stiu elevii, ci pe aplicarea cunostintelor in situatii concrete de viata", a fost prima reactie a ministrului Monica Anisie.

Din start imi e imposibil sa inteleg cum un adult, nu neaparat profesor, nu neaparat ministru, ci doar cu nivel de educatie superior, poate sa nu fie ingrijorat de aceste rezultate.

Explicatia neingrijorarii este dupa mine cea mai ingrijoratoare pentru ca reflecta o mentalitate, acea mentalitate care ne-a adus aici: important e cata teorie inghesuim in memoria copilului, nu felul in care copilul stie sa foloseasca aceasta teorie.

Exact despre asta si este vorba, ca evaluarea elevilor in sistemul romanesc de invatamant se face doar in functie de teorie, pe care o invata mecanic. Problema este, dupa cum spunea expertul in educatie Oana Moraru, ca elevii romani nu sunt educati, ci dresati:"Sistemul acesta de raspunsuri mecanice este foarte bun pentru meditatori. Poti asigura unui copil un 9-9,50 fara ca el sa fi citit macar o carte in viata lui. Nu mai sta nimeni sa citeasca literatura, sa comenteze intentiile autorului, valorile stilistice ale textului, pentru ca baremul de evaluare da rigid, inghetat, structura acelui text argumentativ.

Nu-ti trebuie multa gandire, ci un dresaj de cel putin sase luni cu un meditator bun, chiar daca esti un copil care n-a citit in viata lui nici macar o poveste".

Acesti copii indopati cu teorie se blocheaza cand sunt in fata "cu situatii concrete de viata". Si noi pentru ce ii pregatim? Nu cumva exact pentru situatiile concrete de viata? Nu cumva daca ei esueaza la testul situatiilor concrete de viata inseamna ca scoala pe care au facut-o e degeaba?

Problema dnei ministru nu e ca am ajuns aici. Dar faptul ca ministrul Educatiei asuma ca normala prapastia intre cunostintele teoretice si aplicarea lor practica imi arata o totala lipsa de viziune, care omoara orice speranta ca in mandatul domniei sale s-ar putea schimba ceva.

"Trebuie sa invatam copiii sa descifreze si interpreteze textul", spune dna ministru. Daca pana acum nu ii invatam asta, nu e un dezastru total? Ce ii invatam daca nu asta?

Dna ministru pare a nu realiza ceea ce parintii si elevii incep sa realizeze: ca scoala romaneasca nu le foloseste la mai nimic copiilor si ca sistemul de evaluare este inept.

Am dat de multe ori exemplul evaluarii din clasa a VIII-a, care testeaza notiuni cu care elevii nu se vor intalni niciodata daca nu vor deveni filologi, iar la matematica sunt pusi sa faca niste calcule pe care un adult cu studii superioare, altele decat matematica sau politehnica, nu le va folosi niciodata in viata reala. Peste un an au uitat tot, efortul a fost inutil, nu au ramas cu mai nimic, in afara de stres.

Si daca la aceasta evaluare nationala sunt anual mii de copii cu note peste 9, in sistemul PISA sunt performanti doar 1% la citire si doar 3% la matematica. Oare aceiasi? Avand in vedere ce spune Oana Moraru, ma indoiesc.

Nu stiu care e solutia. Dar mi se pare inspaimantator ca nici ministrul Educatiei nu numai ca nu are una, insa nici macar nu realizeaza existenta problemei.

Sigur ca este in primul rand o problema a scolii si ma refer aici la programe, si la stil de predare. Poate ca, din punctul de vedere al curriculei, generatiile care invata dupa cele revizuite si vor fi testate in 2024 au o sansa in plus. Poate, pentru ca abia atunci vom vedea.

Ma tem ca nici profesorii, in marea lor majoritate, nu stiu sa predea altfel. Fostul ministru Funeriu spune ca si profesorii ar trebui sa fie supusi testelor PISA. Si eu cred ca am avea surprize.

Sigur ca nu e peste tot la fel. Unii copii, putini, au sansa unei educatii cu mult mai aproape de ceea ce ar trebui sa fie, pana acolo unde permit programele si regulile impuse de minister. Dar scolile unde ei invata sunt sanse cautate, exceptii platite cu implicare, timp si bani din partea parintilor.

Este si o problema a societatii. Profesori si parinti formati de scoala dinainte de '89 sunt in continuare tributari acelui model, pe care-l venereaza si vor sa-l perpetueze, desi el este cu totul si cu totul depasit. Oameni care nu s-au mai suit de zeci de ani intr-o Dacie 1300 elogiaza un invatamant care arata fix ca o Dacie 1300 ruginita.

Lipsa de concentrare, de atentie si de aprofundare poate fi simptomatica si pentru generatia cu ochii in ecrane de toate dimensiunile pe care lucrurile se misca rapid si adesea haotic.

Ce as fi vrut sa vad la dna ministru nu ar fi fost sa se tavaleasca pe jos, nici sa scoata bagheta magica din buzunar. As fi vrut sa vad la dna ministru ca intelege esenta fenomenului si cauta solutii pentru el.

Intr-un tarziu a zis ceva de niste exceptii in scolile cu elevi testati, de parca ele ar fi probleme punctuale, si despre revederea pogramelor-cadru. Dezolant de putin. Nimic despre revenirea la Legea Educatiei din 2012, macelarita sistematic pentru a face pe plac profesorilor din alt secol, sindicatelor si baronilor din Educatie.

Tot pe ei vrea sa-i multumeasca, se pare, si dna ministru Anisie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#rezultate teste PISA, #ministrul Educatiei Monica Anisie , #evaluare educatie