Un economist roman de geniu la Paris n-ar putea fi profesor in tara: Cat de mare e prapastia intre Romania si Occident

Marti, 30 August 2016, ora 13:35
12107 citiri
Un economist roman de geniu la Paris n-ar putea fi profesor in tara: Cat de mare e prapastia intre Romania si Occident
Foto: Arhiva Hepta.ro

Florin Bilbie este considerat unul dintre cei mai mari economisti ai lumii si sansa Romaniei la un premiu Nobel, insa el nu ar putea preda in universitatile din Romania, desi acum este cercetator si profesor universitar la Paris.

Situatia absurda reiese dintr-un studiu realizat de Sebastian Buhai, cercetator la Universitatea din Stockholm, in colaborare cu Cristian Litan si Gheorghe Silaghi, de la Universitatea Babes Bolyai, scrie Adevarul.

Acestia au verificat care sunt criteriile minime actuale pentru ca un economist sa devina profesor universitar plin in Romania si au constatat ca marea majoritate a cercetatorilor romani care predau la Oxford, Sorbona sau la alte universitati de marca de peste hotare nu le-ar indeplini, pentru ca in Romania se pune accentul pe cantitate, nu pe calitate.

"Eu am spus pe sleau ca romanii au inteles gresit partea cu plagiatul: se plagiaza fara rusine lucrari stiintifice, teze de doctorat etc, in loc sa se plagieze sisteme de organizare si evaluare a cercetarii stiintifice care functioneaza", a declarat Sebastian Buhai, unul dintre autorii studiului.

Acesta a marturisit ca atat el, cat si colegii sai au ramas "masca" atunci cand au descoperit ca in Romania exista "un complet alt univers in materie de evaluare si promovare a cercetarii economice, paralel nu doar excelentei, dar chiar si minimei decente".

O alta concluzie a studiului este aceea ca nici macar unul dintre cei care au devenit profesori plini in Economie in Romania intre 2013 si 2015 nu ar indeplini conditiile impuse in orice universitate din top 100 la nivel international.

Dimpotriva, acesti aproape 70 de profesori romani acumuleaza impreuna prin articolele scrise mai putin de 2 norme minime impuse la nivel international, in conditiile in care peste 80% dintre economistii din strainatate afiliati Comitetelor Stiintifice ale ERMAS (Conferinta Stiintifica Anuala a Economistilor Romani din Mediul Academic din Strainatate) indeplinesc aceasta norma individual.

Acesti economisti romani care traiesc peste hotare, fiind conferentiari sau profesori la universitati de top, chiar intre primele 10 la nivel mondial, nu ar putea profesa insa in Romania, "pentru ca in Romania cerintele nu au nimic in comun cu standardele academice internationale", subliniaza Sebastian Buhai.

Totodata, peste 99% dintre sutele de articole publicate de profesorii autohtoni "nu au absolut nicio intersectie cu fluxul principal de cercetare", nefind publicate in niciunul dintre sutele de jurnale luate in considerare peste hotare.

"Cu alte cuvinte, e vorba de publicatii in jurnale cvasi-invizibile, pe care de fapt nu le citeste nimeni, care nu contribuie cu nimic la adaugarea de valoare in cercetarea pe Economie. Ca sa punem cireasa pe tort, de fapt aproape 25% din articolele acestor profesori sunt in jurnale temporar sau permanent 'declasificate' (...) pentru diverse tipuri de frauda academica, de exemplu auto-citare in proportie de peste 70% etc (e vorba de obicei de reviste romanesti sau balcanice, de economie sau metalurgie-unii economisti romani sunt pasionati metalurgisti-a caror simpla prezenta pe CV-ul unui cercetator in economie ar trebui sa ridice intrebari asupra potentialului de cercetare, dar si asupra eticii, acestor persoane) ", a mai spus Sebastian Buhai.

Vezi cum doi profesori sarbi au publicat un articol stiintific nascocit intr-o publicatie din Romania.

Autorii studiului citat spun ca situatia celor care au devenit profesori in economie in Romania pana in 2013 este si mai proasta, ba chiar "infinit mai proasta" la universitatile mici din tara, acest lucru fiind una din cauzele pentru care s-a ajuns la "demotivarea performantei".

"Este clar ca nu mai e vorba de asimetrie informationala, toata lumea stiind cu ce se mananca stiinta de calitate in Vest. E destul de usor de intrebat, dar nici macar nu trebuie sa intrebi pentru ca toate informatiile sunt acum publice, online, care sunt seturile de reviste, criteriile de evaluare, promovare, practicile acestea in general, oriunde in UE, SUA, etc. (...)

Motivul adevarat nu e decat ceea ce a fost si pana acum: rezistenta 'sistemului' la schimbare, explicit prin impunerea unor mediocritati si submediocritati in diverse pozitii administrative si/sau cu anumita discretie in functiie de decizie care vizeaza un intreg sistem, oameni fara nicio viziune, fara niciun interes in progresul general", a mai declarat Sebastian Buhai.

Victor Ponta, Gabriel Oprea si alti demnitari sau apropiati ai unor demnitari sunt acuzati ca au plagiat si au ramas sau sunt pe punctul de a ramane fara titlul de doctor si fara postul de profesor universitar.

Unul dintre cei acuzati de plagiat a fost chiar Ecaterina Andronescu, fost ministru al Educatiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#studiu economisti profesori Romania, #plagiat universitati Romania , #universitati
Comentarii
Poza patrula
patrula
rank 5
un economist genital la Paris? ce a generat? a castigat la bursa?
Poza patrula
patrula
rank 5