Studentii trag un semnal de alarma la inceputul anului universitar: E al doilea an consecutiv care incepe fara ministru la Educatie

Luni, 30 Septembrie 2019, ora 14:46
2460 citiri
Studentii trag un semnal de alarma la inceputul anului universitar: E al doilea an consecutiv care incepe fara ministru la Educatie
Foto: Arhiva Ziare.com

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) trage un semnal de alarma, in ziua deschiderii anului universitar 2019 - 2020: este al doilea an universitar consecutiv care incepe fara un ministru al Educatiei.

"Acest fapt, dar si lipsa de continuitate, viziune si adoptare de masuri discretionare, cauzate de schimbarea a 28 de ministri in ultimii 30 de ani, constituie deficientele ce determina starea de fapt a invatamantului superior.

Astfel, una dintre cele mai mari probleme ale invatamantului superior continua a fi, de-a lungul a 8 ani, subfinantarea cronica a educatiei care perturba evolutia armonioasa a calitatii invatamantului si implicit dezvoltarea profesionala si personala a beneficiarilor directi", transmit studentii intr-un comunicat remis luni.

ANOSR sustine ca desi o prioritate ar trebui sa fie invatamantul centrat pe student, niciun act normativ din domeniul educational nu defineste clar acest concept.

"Centrarea invatamantului pe student presupune utilizarea unor metode inovative de predare, o relatie de colaborare intre cadrul didactic si student, pentru a sprijini indeplinirea rezultatelor invatarii prognozate, iar studentii sunt vazuti ca participanti activi ai propriului proces de invatare.

Etica si integritatea academica sunt subiecte a caror abordare a fost neglijata in dezbaterile comunitatilor universitare din Romania o perioada lunga de timp, din cauza lipsei de transparenta si a dezinteresului general. Acest lucru este sustinut prin faptul ca au existat ocupanti ai unor functii de demnitate publica care si-au plagiat tezele de doctorat", precizeaza sursa citata.

Conform comunicatului, ANOSR militeaza constant pentru investirea in infrastructura stiintifica si tehnologica, actualizarea programelor de studii si dimensiunea sociala, prin care se implementeaza politici de echitate si acces la educatie adresate categoriilor de studenti ce provin din medii dezavantajate sau categorii subreprezentate.

Insa "in anul universitar anterior nu a fost finalizat niciun camin pentru studenti, in contextul in care numarul actual de locuri de cazare este suficient doar pentru 23,96% dintre cei aproximativ 449.350 de studenti".

"De asemenea, nu au existat investitii masive in camine, conditiile nefiind in concordanta cu normele de sanatate publica impuse. Totodata, ANOSR sustine asigurarea de sanse egale pentru fiecare persoana ce isi doreste sa urmeze studii universitare, avand in vedere faptul ca Romania se afla pe ultimul loc la nivel european in ceea ce priveste ponderea populatiei cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani ce a absolvit studii superioare", potrivit comunicatului.

"In ciuda faptului ca ne confruntam cu o situatie ingrijoratoare a sistemului educational, pornind de la faptul ca nu avem, din nou, un ocupant al functiei de ministru, la subfinantarea educatiei sau implementarea defectuoasa a strategiilor europene in sistemul autohton de educatie, ANOSR va lupta in continuare pentru a le asigura studentilor din Romania accesul la conditii optime de invatare si dezvoltare in universitatile noastre", a declarat Petrisor-Laurentiu Tuca, presedinte ANOSR, citat in document.

Amintim ca pe 18 septembrie a expirat interimatul lui Daniel Breaz la Ministerul Educatiei Nationale.

A.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#ANOSr an universitar ministru educatie , #universitati
Comentarii