Profesor universitar, despre schimbarile din Cercetare: Lipsa credibilitatii ii va face pe tineri sa plece din tara

Joi, 27 Aprilie 2017, ora 16:34
6466 citiri
Profesor universitar, despre schimbarile din Cercetare: Lipsa credibilitatii ii va face pe tineri sa plece din tara
Foto: Facebook / Cezar Giosan

Ministerul Cercetarii a schimbat componenta consiliilor care monitorizeaza calitatea activitatii de cercetare, noile numiri ridicand mari semne de intrebare. Incertitudinea si lipsa credibilitatii ii vor face pe tinerii cercetatori sa se gandeasca sa plece din tara, ceea ce va fi o pierdere imensa, spune prof.univ. Cezar Giosan.

"Numirile in aceste posturi cheie pentru progresul stiintific real (nu pe hartie) al tarii ar trebui sa se bazeze pe calitatea academica individuala si pe rezonanta stiintifica internationala a institutiilor din care fac parte aceste persoane. Nu am nimic impotriva ca universitatile mai mici sa aiba reprezentare - este foarte important acest aspect - dar cand proportia este invers fata de cum ar trebuie sa fie (de exemplu Universitatea Babes-Bolyai are doar un singur reprezentant) atunci exista un pericol real ca motoarele cele mai importante ale progresului stiintific romanesc - in speta institutiiile din Consortiul Universitaria - sa fie franate.

Pentru ca un sistem de genul acesta sa functioneze bine (in sensul sa nu fie susceptibil la coruptie) este important ca oamenii alesi in astfel de pozitii sa nu aiba ce pierde daca si-ar pierde aceste posturi. Din aceasta perspectiva, prezenta unor straini (sau romani din strainatate) in aceste structuri ar putea functiona ca o parghie de control al calitatii, asta pentru ca cei din strainatate in general se implica in astfel de activitati in mod onest, din simplul motiv ca vor sa ajute tara.

In momentul cand in astfel de structuri sunt insa prea multi care au afilieri la institutii academice de provenienta dubioasa sau care nu au vizibilitate stiintifica internationala, credibilitatea intregului sistem scade, ceea ce duce la demotivarea tinerilor competenti in mainile (si creierul) carora sta progresul tarii. Incertitudinea viitorului si lipsa credibilitatii ii vor face sa sa gandeasca sa plece din tara, ceea ce in final va reprezenta o pierdere imensa", a comentat pentru Ziare.com Cezar Giosan, profesor la Berkeley College si la City University of New York.

Peste 1.000 de cercetatori au semnat petitia online "NU reorganizarii organismelor consultative ale Ministerului Cercetarii si Inovarii".

Ministrul Cercetarii, Serban Valeca (PSD), a schimbat, luni, in mod fundamental componenta Organismelor consultative ale ministerului, ridicandu-se astfel mari semne de intrebare cu privire la drumul pe care o va porni de acum inainte cercetarea romaneasca.

Din aceste institutii fundamentale au fost eliminati toti profesorii din strainatate, cu reputatii academice impecabile, in schimb, alaturi de nume mari ale cercetarii romanesti au fost aduse si diverse cadre didactice autohtone fara CV redutabil, iar unele chiar controversate.

Mai mult, mari universitati romanesti, precum Babes Bolyai, au fost trecute pe planul doi, fiind avantajate de noile numiri universitati mici, cu rezultate destul de obscure si clasate pe ultimele locuri, cum ar fi Universitatea Stefan cel Mare din Suceava.

Astfel, prin cele patru ordine publicate pe site-ul Ministerului Cercetarii se schimba componenta Consiliului National de Etica (CNECSDTI), cel care monitorizeaza integritatea in cercetare, a Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), cel care stabileste indicatorii de calitate si evalueaza studiile de doctorat, a Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare (CCCDI), cel care asigura suportul stiintific pentru elaborarea politicilor si strategiilor in cercetare, si a Consiliului National pentru Transfer Tehnologic si Inovare (CNTTI).

Cele patru ordine semnate de ministrul Seban Valeca au fost publicate in Monitorul Oficial 287/24.04.2017.

Semnalul de alarma a fost tras marti de Hotnews.ro, iar joi Ministerul Cercetarii a remis presei un comunicat in care afirma, printre altele, ca nu s-a implicat direct in respectivele schimbari, ele fiind decise de un Comitet de selectie condus de presedintele Academiei Romane, din care au facut parte "reprezentanti ai Consiliului National al Rectorilor, ai institutelor de cercetare si, ca observatori, presedintele Patronatului Roman din Cercetare si Proiectare si Liderul Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare din Romania".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Cezar Giosan schimbare consilii cercetare , #universitati