Parintii care au grija de copiii de pana la 12 ani vor avea concediu platit si in vacanta de Paste. Guvernul a adoptat ordonanta

Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 10:22
13429 citiri
Parintii care au grija de copiii de pana la 12 ani vor avea concediu platit si in vacanta de Paste. Guvernul a adoptat ordonanta
Foto: Arhiva Pixabay

Guvernul a adoptat in sedinta de joi OUG prin care sunt acordate zile libere pentru parinti si in timpul vacantelor scolare, pe perioada starii de urgenta.

"Parintii care isi supravegheaza la domiciliu copiii in varsta de pana la 12 ani dupa instituirea starii de urgenta vor beneficia de zile libere si in timpul vacantelor scolare. Guvernul a adoptat in acest sens o ordonanta care modifica art. 1 alin. (1) din HG nr.217/2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere parintilor pentru supravegherea copiilor, in situatia inchiderii temporare a unitatilor de invatamant", anunta vineri Ministerul Muncii.

Masura era necesara in contextul restrictionarii drastice a circulatiei persoanelor in ultima perioada, printr-o serie de ordonante militare, mai ales a persoanelor varstnice, care, in marea lor majoritate, se ocupau de supravegherea nepotilor pe timpul zilei.

In cazul parintilor care beneficiaza deja de zilele libere acordate in baza Legii nr. 19/2020, prelungirea acestei perioadei se face din oficiu, angajatorul urmand sa-i instiinteze despre acest drept prin mijloace de comunicare electronice.

De altfel, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anuntat joi, la inceputul sedintei de guvern, ca si in vacanta scolara parintii vor putea beneficia de sprijinul financiar acordat pentru a sta acasa cu copiii.

Premierul Ludovic Orban a intrebat-o, joi, pe Violeta Alexandru daca este pregatita cu o reglementare pentru ca parintii sa beneficieze de plata a 75% din salariu pe perioada vacantei.

"Am avut foarte multe sesizari, ingrijorari legate de teama multor parinti ca nu vor mai beneficia de plata a 75% pe perioada vacantei. Raspunsul meu normal a fost ca vor beneficia. Sunteti pregatita cu o reglementare care sa clarifice situatia in acest domeniu?", a spus Orban.

Violeta Alexandru a mentionat ca parintii vor beneficia de sprijinul acordat si pe perioada vacantei.

"Si eu am primit aceste semnale, intr-adevar, la momentul la care reglementam situatia aplicarii Legii 19 privind acordarea unuia dintre parinti a posibilitatii platite de a ingriji copilul acasa, nu stiam de evolutia lucrurilor.

Astazi cand discutam se impune si sunt pregatita in acest sens, se impune o reglementare cu privire la vacanta scolara si voi prezenta la momentul oportun, rugamintea este sa acceptati sa introducem pe ordinea de zi o hotarare de guvern in completarea celei dinainte, pentru ca si in vacanta scolara, atat parintii copiilor la gradinita si scoala, cat si cei de la cresa, sa poata beneficia in continuare de sprijinul acordat, avand in vedere situatia prezenta in care intr-adevar se impune sa ramana acasa pentru ingrijirea copilului", a transmis ministrul Muncii.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#parinti zile libere Paste vacanta , #vacanta elevi