O tara mica a ajuns noul centru de putere in materie de educatie din Europa. Libertatea e cheia succesului

Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 18:08
30531 citiri
O tara mica a ajuns noul centru de putere in materie de educatie din Europa. Libertatea e cheia succesului
Foto: captura video BBC

In timp ce Romania a obtinut cel mai slab scor din ultimii ani in clasamentul PISA 2018, unde ocupa locul 47 din 79 de tari, sistemul de educatie estonian este laudat in presa internationala, dupa ce fosta tara sovietica a surclasat marile puteri europene in toate cele trei domenii evaluate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) pentru a stabili nivelul de pregatire a elevilor de 15 ani.

BBC numeste Estonia "noul centru de putere in materie de educatie din Europa", intr-o analiza menita sa gaseasca raspunsul la intrebarea: de ce obtin elevii estonieni rezultate atat de bune la testele internationale?

Tara a facut o prioritate din educatia timpurie de inalta calitate, scriu jurnalistii britanici. Copiii merg la gradinita de la varsta de trei ani sau chiar mai devreme. Parintii trebuie sa plateasca o taxa, aceasta fiind limitata la un anumit procent din salariul minim. De exemplu, la o gradinita din Tallinn taxa este de 80 de euro de copil pe luna.

Copiii invata prin joaca, treptat fiind introduse si metode mai formale de invatare. Este locul in care Estonia incepe pregatirea pentru urmatorul nivel, asigurandu-se ca cei mici, cat mai multi posibil, sunt pregatiti din punct de vedere emotional si fizic sa invete.

Copiii nu dau niciun test de evaluare la finalul acestei etape, ci primesc un carnet in care le sunt specificate nivelul de dezvoltare si aspectele la care ar trebui sa mai lucreze. In Estonia, scoala incepe la sapte ani si se termina la 16, cei care doresc sa urmeze mai departe studii superioare avand posibilitatea sa se pregateasca mai mult.

O curiozitate a sistemului de educatie estonian, privind din prisma succesului sau si stiind ca tocmai opusul acesteia este una dintre recomandarile specialistilor din domeniu, este aceea ca in scoala, in general, nu sunt cultivate inclinatiile elevilor, ci fiecare materie este studiata la acelasi nivel.

Se asteapta ca profesorii sa aduca toti elevii la acelasi nivel in cativa ani si, in absenta unor mijloace prin care scolile sa fie obligate sa aiba rezultate, dascalii au o libertate destul de mare de a-si asuma riscuri in legatura cu formatul lectiilor.

Rando Kuustik, directorul unei scoli din capitala Estoniei, este de parere ca profesorii sunt motivul principal pentru care elevii obtin rezultate atat de bune la testele PISA.

Estonia a inceput sa-si cladeasca sistemul de invatamant dupa obtinerea independentei fata de Rusia, inspirandu-se din modelul finlandez.

Potrivit ministrului estonian al Educatiei, Mailis Reps, tara a aspirat la un nivel nordic de echitate, iar asta a costat-o. Dupa gradinita, parintii nu mai sunt obligati sa plateasca nimic pentru a-si tine copiii la scoala. Manualele, pranzul, transportul - totul este gratuit pentru elevi.

Educatia este pretuita si mai mult acum in Estonia, in contextul accelerarii ritmului de crestere economica si al dezvoltarii sectorului antreprenorial, precizeaza Reps.

"Astfel, avem astazi traditia studiului intensiv, putin cam ca in tarile asiatice. Invatam multe, multe ore pe zi", spune ministrul.

Exista si aici dezbateri aprinse intre parinti cu privire la volumul temelor pentru acasa. Acestea sunt oricum facilitate de faptul ca sistemul de invatamant al Estoniei, ca intreaga tara, de altfel, este puternic digitalizat - manualele pot fi imprumutate electronic, de exemplu.

"Ca o tara mica, poate ca simtim nevoia sa demonstram ceva. Trebuie sa fim educati pentru a reusi", spune Martin, un elev cu care au stat de vorba jurnalistii BBC.

Intre timp, se intrezaresc schimbari la orizont. Guvernul incearca sa convinga mai multe scoli sa-si testeze elevii la varsta de 10 ani, de 13 ani si de 16 ani, pentru a le putea monitoriza progresele, iar acest lucru ar putea afecta libertatea de care se bucura in prezent scolile estoniene.

De asemenea, multi dascali se apropie de varsta pensionarii si nu sunt foarte multi tineri interesati sa intre in invatamant, iar acesta ar putea fi cea mai mare problema a Estoniei, apreciaza jurnalistii britanici.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Estonia teste PISA, #clasament PISA 2018 , #invatamant