Evaluarea nationala si Bacalaureatul ar putea fi organizate in iulie. Programa nu va cuprinde materia pe semestrul II

Marti, 07 Aprilie 2020, ora 14:50
19923 citiri
Evaluarea nationala si Bacalaureatul ar putea fi organizate in iulie. Programa nu va cuprinde materia pe semestrul II
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a sustinut declaratii de presa pe teme legate de continuarea cursurilor si incheierea anului scolar, in contextul epidemiei de COVID-19.

Interventia publica a ministrului Educatiei are loc in contextul in care presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca starea de urgenta va fi prelungita cu inca o luna, incepand de saptamana viitoare, dupa semnarea decretului prezidential si publicarea lui in Monitorul Oficial.

Ministrul a dat asigurari, inca o data, ca nu se ingheata anul scolar si a precizat ca se lucreaza la mai multe scenarii, in functie de evolutia pandemiei. In acest moment, decizia ar fi ca evaluarea nationala si Bacalaureatul sa se dea in iulie, din materia parcursa, dar calendarul activitatilor ar putea suferi modificari, in functie de data la care se va incheia starea de urgenta.

Ministrul a mai precizat ca se invata online, si in mediul preuniversitar, dar mai ales in universitati. Tot online se fac si inscrierile sau sustinerea tezelor de doctorat.

Declaratiile pot fi urmarite video live pe pagina de Facebook a Ministerului Educatiei si Cercetarii si aici:

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale ministrului Anisie si ale secretarilor de stat in format LIVE text:

14:26 - Ministrul Anisie: Nu se ingheata anul scolar, ne vom intoarce la cursuri. MEN lucreaza pentru ca toata activitatea si calendarele sa le punem in practica dupa ce inceteaza starea de urgenta si reluam cursurile.

"Ramaneti in casa si informati-va numai din surse oficiale", a mai spus ministrul Educatiei.

14:16 -

Gigel Paraschiv, secretar de stat pentru universitar

:

- In universitati, activitatea se desfasoara online. Avem structura necesara si cadrele didactice au competenta necesara.

- Am facut cateva derogari de la actele in vigoare.

- Examenele se pot derula online, unde e posibil.

- Se va stabili un grafic de recuperare a materiei pentru semestrul 2.

- Pentru tezele de doctorat, au fost trimise note privind sustinerea online cu acces public.

- A fost simplificata metodologia de admitere, astfel incat sa se poata face online.

14:16 - Vorbeste secretarul de stat pentru preuniversitar, Luminita Barcari:

- Tot personalul a fost programat in concediu de odihna, cu exceptia directorilor, secretarelor si celor care semneaza statele de plata.

- Drepturile salariale nu vor fi diminuate, nu e vorba de somaj sau somaj tehnic.

14:04 - Ministrul Anisie:

- Este o perioada dificila. Suntem nevoiti sa stam cat mai mult in casa.

- Comitetul pentru situatii speciale de urgenta a suspendat cursurile initial pentru 2 saptamani. Ulterior, a fost decretata starea de urgenta si cursurile au ramas suspendate.

- MEC a fost in stransa legatura cu cadrele didactice, a recomandat realizarea de lectii suport online. Mai exista comunitati in care accesul la tehnologie e unul dificil. Am realizat un parteneriat cu TVR.

- Asiguram tablete pentru elevii din comunitatile defavorizate, am urmarit cu atentie ce se intampla in celelalte state europene si m-am aflat in direct cu toti ministrii din UE, pentru a corela masurile pe care urmeaza sa le luam.

- Am discutat cu asociatiile de elevi si studenti, federatiile de parinti si cu sindicatele, cu Consiliul Rectorilor. Am agreat masurile care se impun.

- Data exacta privind reluarea cursurilor se va stabili in functie de evolutia pandemiei si de masurile CSSU.

- Scenariul de lucru prevede reluarea cursurilor dupa incetarea starii de urgenta si asigurarea tuturor masurilor pentru ca elevii, studentii si cadrele didactice sa fie in siguranta.

- In functie de data, probele scrise la evaluare si bacalaureat ar putea fi organizate in iulie.

- Programa nu va cuprinde materia aferenta semestrului al doilea.

- Am emis si un ordin de ministru prin care am anulat simularile si evaluarile, precum si olimpiadele si concursurile scolare.

- Sesiunea speciala pentru bacalaureat va fi anulata.

- Situatia scolara a elevilor se va incheia cu minimum 2 note, la care se va adauga teza unde e cazul.

- Subiectele vor fi doar din ce s-a studiat.

- Calendarele pentru inscrieri vor fi decalate.

- In invatamantul universitar, activitatile se vor desfasura in mediul online, cu exceptia celor care necesita laborator sau proiect

- Admiterea la licenta se va organiza dupa Bac.

- Calendarele pot fi reevaluate.

- Trebuie sa ne exersam una dintre cele mai importante virtuti: Rabdarea.

- Fiindca astazi e Ziua mondiala a Sanatatii, le multumesc medicilor si celor care lupta cu pandemia.

- Impreuna trebuie sa luptam pentru a depasi aceasta situatie grea.

Simularile examenelor nationale, anulate si inlocuite cu teste de antrenament

Cursurile din invatamant au fost suspendate pe 11 martie, din cauza epidemiei de Covid-19.

Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a declarat luni seara, la un post TV, ca simularile examenelor nationale au fost anulate, fiind inlocuite cu testele de antrenament pentru elevii claselor a VIII-a si a XII-a.

"Simularile sunt anulate. Nu mai putem sustine simularile, insa aceste simulari le-am inlocuit cu acele teste de antrenament pe care le-am pus la dispozitia elevilor de clasa VIII-a si a XII-a. Vom pune saptamanal cate cinci teste de antrenament.

Vineri vom publica baremul, iar in emisiunile realizate la TVR vor fi explicate rezolvarile acestor modele sau teste de antrenament, cum le-a numit Centrul National de Evaluare si Examinare. Aceste teste este bine sa fie rezolvate in parteneriat cu cadrul didactic de la clasa. (...) MEC pune la dispozitie baremul si elevul se poate si autoevalua.

Simularile le-am anulat si am inlocuit simularea cu aceste teste de antrenament tocmai pentru faptul ca elevul trebuie sa se pregateasca in continuare pentru examenele nationale", a precizat Monica Anisie la Realitatea Plus, informeaza Agerpres.

Ministrul le-a mai recomandat cadrelor didactice ca in perioada vacantei 3-21 aprilie sa intre in concediu de odihna, "pentru ca oricum este vacanta".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#an scolar examene coronavirus, #declaratie presa ministru scoala coronavirus , #examene