Copiii din spatele reformelor din Educatie. De ce e Alehandro furios, iar Guvernul linistit

Marti, 13 August 2019, ora 08:51
9977 citiri
Copiii din spatele reformelor din Educatie. De ce e Alehandro furios, iar Guvernul linistit
Foto: Ziare.com

Alehandro se infurie repede si o cuta razboinica ii cresteaza fruntea. Stefania mimeaza usor latratul unui caine si te sfideaza sa ghicesti in ce s-a transformat. Cristian vrea sa se faca politist, sa apere lumea, si o camera pe care sa o imparta cu ceilalti doi frati mai mari, pe care mama se ambitioneaza sa nu-i piarda pe drumul spre scoala. Ionut si Mihai au inceput sa se bucure.

Sunt copiii din spatele reformelor din Educatie, cate una pentru fiecare ministru si foarte putin pentru profesorii si copiii care impart vulnerabilitatile unui sistem de invatamant ramas fara ministru plin, ca si cum nici nu ar conta.

Daca Educatia nu aduce insa prea multe beneficii politice pentru partidele de la guvernare, iar o politica serioasa ar insemna inhamarea la munca si reprofesionalizarea sistemului care astazi functioneaza numai pentru elite - copiii din familii care isi permit sa finanteze accesul la educatie de calitate -, educatia inseamna enorm pentru copiii carora statul nu le da nicio sansa sa poata sa ramana in bancile scolii.

Paradoxul e ca tocmai parintii, bunicii si strabunicii acestor copii, vulnerabilizati pentru ca s-au nascut intr-un mediu socio-economic precar, vor sa investeasca in educatie, macar pretul unei linguri din mancarea pe care o pun pe masa copiilor lor de cel mult doua ori pe zi.

De cele mai multe ori, atat mananca un copil din doi din Romania.

Sunt seri cand copiii se culca flamanzi, dimineti in care nu mananca nimic si merg la scoala cu stomacul gol, dupa-amiezi in care isi uita foamea, muncind in gospodarii sau, cu ziua, la vecinii mai norocosi.

Dar e complet neinteresant sa vorbesti despre saracie in Romania. Si mai nefolositor pare a fi sa vorbesti despre scoala.

Nu se nasc dispute, nimeni nu vrea sa se pozitioneze, nu sunt cauze in social media si nici scrisori si apeluri publice. Rareori, cand un subiect sau un barem la testele nationale sau la bacalaureat sunt struto-camilesti, se aude un fosnet social, ramas totusi in bula celor direct implicati.

Cand anomaliile din scoala nu mai duc la proteste si cauze sociale, e semn ca fiecare e pe cont propriu. Unii, pentru a iesi din cercul vicios al excluderii sociale, altii, pentru a performa si pentru a da titlurile de mandrie nationala: "Un elev roman, medialiat cu aur la olimpiada internationala".

"Se bucura, asta e. De cand vin in centru, la gradinita, au inceput si ei sa se bucure".

Ionut si Mihai sunt frati si pentru prima data, vara asta, stau intr-o banca de gradinita. Cel mare va merge din toamna si la scoala, asa ca pentru el lunile de gradinita estivala Salvati Copiii sunt si o pregatire emotionala pentru ce va urma.

Copiii care nu au frecventat educatia timpurie sunt dezavantajati la scoala, spune invatatoarea din centrul educational Salvati Copiii, deschis la Scoala 127 din Bucuresti.

Sunt emotivi, se integreaza mai greu, se simt diferiti fata de cei care stiu sa tina un creion in mana si sa coloreze in interiorul unui contur.

Sunt copii pentru care ramanerea in scoala este un front deschis.

Ei trebuie sa isi gestioneze furia de a fi fost dezavantajati, fara ca nimeni sa ii fi intrebat, iar mamele lor - cele ramase in tara - trebuie sa faca acrobatii zilnice, sa ia din kilogramul de cartofi un ban pentru un caiet, acelasi pentru doua sau trei materii.

"Vreau sa le dau mai mult. Stiti cum e sa nu poti sa le asiguri macar o camera? Un blid de mancare si stam toti la mama, intr-o camera".

Plange si mi-e greu sa o urmaresc. Mai intai ca un bocet usor taraganat. Apoi un hohot de disperare sparge conventiile nescrise dintre noi.

"Sa ma iertati. In fata lor ma abtin, eu nu am in fata cui sa plang. As fi vrut doar sa nu repete viata mea, sa aiba mai mult".

Pe cel mare l-a facut la 16 ani, cand a abandonat scoala. A terminat gimnaziul, e la liceu, invata bine, desi ochii ii sunt bolnavi si are o pasiune pentru gatit. Ii place sa gateasca legume aromate si colorate, in bucataria mica a bunicii. Mijlociul e finantistul familiei, face mereu calcule. Amandoi au fost, la vremea lor, in centrele educatioanale Salvati Copiii, unde vine, din iulie, si prichindelul. La varsta lui, viseaza sa se faca politist.

"Asta am invatat de la copiii acestia, sa visez din nou. Cred ca pot face multe", spune Z., voluntar.

Vine de cateva zile in centru, in vara dinaintea bacalureatului: "Oricum, scoala e o prostie. Ar trebui sa ne invete sa ne integram, sa facem lucruri impreuna, inainte de a memora pagini".

Sigur, tusele sunt groase, asa cum sunt in adolescenta fermecata de mari revolte.

- Cum se scrie numele tau? Cu j, asa e?

Ridica din umeri: - Nu stiu.

- Dar cine a vrut sa te cheme Alejandro? E un nume spaniol. A fost mama ta sau tatal tau in Spania?

O cuta ii increteste fruntea si il vad cum isi strange si desface un pumn.

Pe Alehandro - cu h, nu cu j - il aduce la gradinita Salvati Copiii strabunica. Are putin peste 60 de ani, e apriga si decide sa foloseasca un ton mandru.

"Ma descurc foarte bine. Avem de toate pregatite pentru scoala. L-am inscris la scoala si l-am invatat sa ceara ajutorul. Cand nu intelege, sa intrebe".

E primul baiat pe care il creste, dupa ce si-a crescut fiica si apoi pe nepoata, Francesca, si ea unul dintre copiii care vin in centrul educational Salvati Copiii.

Alehandro are 7 ani si e unul dintre cei peste 16.000 de copii cu ambii parinti plecati sa munceasca in strainatate. Asta e statistica oficiala cea mai blanda.

Desi datele ANPDCA vorbesc despre 92.027 de copii cu unul sau ambii parinti nevoiti sa munceasca peste granite la finalul anului 2018, proportiile fenomenului sunt mult mai dramatice. Dintre acestia, 16.331 au ambii parinti plecati la munca in strainatate si 12.806 de copii au unicul parinte sustinator peste granite.

Pentru 2017, ANPDCA a raportat un numar de 94.896 de copii aflati in grija unui singur parinte sau a rudelor, dar cifrele obtinute de Ministerul Educatiei Nationale de la Inspectoratele Scolare Judetene pentru finalul anului 2017 indica un numar mult mai mare, de 159.038 de copii cu parintii plecati in strainatate.

Nici datele provenite din sistemul educational nu sunt complete, surprinzand doar numarul copiilor integrati in sistemul de invatamant - prescolari si scolari cu varsta intre 3-17 ani - neincluzand copiii de varsta anteprescolara si pe cei neinscrisi la scoala/in abandon scolar.

"Ce sunt eu acum? Sunt un caine mic".

Imitarea animalelor e refugiul pe care Stefania l-a gasit, ori de cate ori cineva o intreaba de parintii ei. Mama a abandonat-o, povesteste matusa care o creste, iar tatal - care o iubeste ca pe ochii din cap - munceste in Anglia.

In Anglia sunt si sotul matusii, si baiatul de 17 ani al acesteia, care a abandonat scoala din Romania.

Marele plan e sa plece si ele, si fata matusii, pe care Stefi o invidiaza: "are si mama, si merge si la scoala".

Stefania e copilul numarul 87.654 din statistica. Cristian e numarul 63.901. Alehandro e copilul numarul 35.200.

Niciunul dintre ei nu vrea sa fie un numar. Nu cer compasiune si se infurie daca, in loc sa ii lasi sa povesteasca ce au visat sau ce ar vrea sa viziteze in lumea asta, ii intrebi de mama si tatal din afara tarii.

Sunt copiii din spatele reformelor din Educatie, care sunt gata sa faca toate eforturile, pentru bucuria de a merge la scoala.

Sunt gata sa nu manance seara si sa nu spuna nimanui, pentru privilegiul de a sta in banca, aidoma oricui copil normal.

Ei nu stiu daca Educatia - in majuscula ei - are ministru si reforma, dar se incapataneaza sa stie ca educatia e sansa lor de a nu repeta disperarea si cercul vicios al marginalizarii.

Daca saracia si accesul discriminatoriu la educatie nu fac stiri de succes, Guvernul a decis sa taie, la rectificarea bugetara, bani tot de la educatie.

"Reducerea cu aproximativ 1 miliard de lei la bugetul Ministerului Educatiei se refera in principal la programul "Merg la scoala" care, din pacate, nu a fost pregatit pentru a putea fi finantat si implementat pana la sfarsitul acestui an", anunta senin premierul.

*** Echitatea in educatie, decalajul dintre mediul rural si urban si incluziunea scolara a copiilor rromi raman vulnerabilitati ale Romaniei. Comisia Europeana aminteste ca Romania a adoptat, in 2016, un pachet legislativ anti-segregare, care priveste deopotriva incluziunea egala a copiilor rromi, precum si a celor cu dizabilitati si a celor proveniti din medii sociale defavorizate, inclusiv mediul rural.

*** Conform datelor prelucrate ale Institutului National de Statistica (INS), in anul scolar 2017-2018, 287.493 de copii din Romania, cu varsta intre 7 si 17 ani, nu urmau nicio forma de invatamant, iar in anul scolar 2016-2017, 26.850 de copii din ciclul primar si gimnazial si 19.116 de liceeni sau elevi ai invatamantului profesional au abandonat scoala.

*** In total, 600 de copii urmeaza in aceasta vara programul de incluziune educationala al Salvati Copiii Romania.

In 2019, scolile care si-au deschis portile pentru programul gradinitelor estivale sunt Scoala Gimnaziala nr. 127 din Bucuresti, Scoala Gimnaziala Prejmer /Brasov, Scoala Gimnaziala Vistea de Jos/ Brasov, Scoala Gimnaziala nr. 7 Resita/Caras- Severin, Scoala Gimnaziala nr. 31 Constanta si Scoala Gimnaziala nr. 1 Mangalia/ Constanta, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Craiova/Dolj, Scoala Gimnaziala nr. 1 Lupeni si Centrul de zi Salvati Copiii Petrila/Hunedoara, Scoala Gimnaziala Ion Neculce Iasi, Scoala Gimnaziala Ion Chinezu / San' Ana de Mures, Scoala Gimnaziala Bahnea si Scoala Gimnaziala Idiciu /Mures, Scoala Gimnaziala Gheorghe Ghica/Suceava, Scoala Gimnaziala nr. 1 si Scoala Gimnaziala nr. 25 Timisoara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#scoala educatie Salvati Copiii Guvern , #educatie