CNA interzice reclamele cu Rosia Montana - Induc publicul in eroare

Marti, 15 Octombrie 2013, ora 14:48
11952 citiri
CNA interzice reclamele cu Rosia Montana - Induc publicul in eroare
Foto: CNA

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a interzis, in sedinta marti, reclamele care promoveaza proiectul de la Rosia Montana.

Reprezentantii institutiei au precizat pentru Ziare.com ca pentru spoturile respective s-a impus o decizie de intrare in legalitate, ceea ce inseamna ca societatile media nu le mai pot difuza pana cand acestea nu vor fi modificate in conformitate cu legea.

CNA sustine ca reclamele respective incalca articolul 29, litera f din Legea Audiovizualului, in care se mentioneaza ca acestea trebuie "sa nu stimuleze comportamente daunatoare sanatatii sau sigurantei populatiei".

In plus, ele incalca si Codul de reglementare a continutului audiovizual, mai exact articolele 93 si 104, in care se spune "comunicarile comerciale audiovizuale trebuie sa respecte, indiferent de forma si de durata, principiile de protectie a minorului, de informare corecta a publicului, de respectare a demnitatii umane, de asigurare a unei concurente loiale", respectiv "sunt interzise publicitatea si teleshoppingul in care se utilizeaza practici comerciale inselatoare sau practici comerciale agresive".

Contactati de Ziare.com, reprezentantii RMGC au precizat ca nu doresc sa comenteze informatia, pana la un anunt oficial.

Ce s-a intamplat in sedinta CNA

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a monitorizat, in perioada 1 septembrie - 11 octombrie, modul in care principalele televiziuni nationale au difuzat emisiuni de stiri si dezbatere pe subiectul Rosia Montana. De asemenea, CNA a monitorizat 11 spoturi de promovare a proiectului minier de la Rosia Montanta, difuzate in perioada 1 septembrie - 6 octombrie.

Prezent la sedinta CNA de marti, avocatul companiei Rosia Montana Gold Corporation, Sergiu Cretu, a solicitat Consiliului amanarea luarii unei decizii pe subiectul Rosia Montana.

"Este o campanie complexa si trebuie sa aveti un punct de vedere al anuntatorului, a celui care a facut campania, iar pe agenda de lucru de pe site-ul CNA nu era inclusa si problema spoturilor care promoveaza proiectul Rosia Montana. Anuntatorii au fost luati pe nepregatite, ar fi important pentru dumneavoastra sa aveti si acel punct de vedere si cred ca ar trebui solicitat si punctul de vedere al Consiliului Roman pentru Publicitate (RAC) ", a spus Sergiu Cretu.

CNA a decis, insa, sa continue discutarea subiectului, avand in vedere ca la Consiliu au fost primite peste 2.000 de reclamatii privind modul in care radiodifuzorii au reflectat subiectul proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana si al protestelor celor care se opun acestui proiect.

La propunerea Laurei Georgescu, presedintele CNA, Consiliul a hotarat sa aplice o decizie de intrare in legalitate in privinta celor 11 spoturi, fapt care presupune ca acestea nu mai pot fi difuzate in forma actuala. Decizia a fost luata cu opt voturi "pentru".

Membrii CNA au considerat ca "exploatarea cu cianura" este o metoda care dauneaza sanatatii si sigurantei populatiei. "Cred ca toata lumea este de acord ca cianura este daunatoare sanatatii si pentru mediu", a spus Monica Gubernat.

La randul sau, Christian Mititelu a spus ca in spoturile respective nu se spune cum se vor fi create locurile de munca in cazul in care proiectul de exploatare de la Rosia Montana va fi demarat.

"De aceea este o publicitate inselatoare. Nu atinge decat un aspect. Mai sunt si altele", a spus Mititelu.

El a precizat ca unele televiziuni "traiesc" din promovarea acestui proiect de exploatare miniera.

"Daca ai peste o mie de reclame generate de aceeasi firma, firma aia devine aproape ca un actionar important in televiziunea respectiva", a spus Mititelu.

Reclame si emisiuni sponsorizate

Potrivit monitorizarii CNA, Antena 3 a difuzat 11 spoturi de promovare a proiectului de exploatare miniera de la Rosia Montana (88 de difuzari), B1 TV - 11 spoturi (135 de difuzari), Realitatea TV - 4 spoturi (15 difuzari), Romania TV - 11 spoturi (111 difuzari), TVR 1 - 10 spoturi (67 difuzari), TVR 2 - 10 spoturi (63 de difuzari), Acasa TV - 5 spoturi (25 de difuzari), Antena 1 - 9 spoturi (45 de difuzari), Kanal D - 5 spoturi (32 de difuzari), Prima TV - 8 spoturi (36 de difuzari), Pro TV - 4 spoturi (13 difuzari), Etno TV - 10 spoturi (45 de difuzari) si Taraf TV - 11 spoturi (47 de difuzari).

Prezenti la sedinta de marti a CNA, reprezentantii principalelor televiziuni nationale au spus ca au difuzat spoturile privind subiectul Rosia Montana cu respectarea legislatiei audiovizuale privind comunicarile comerciale.

Pe de alta parte, potrivit monitorizarii CNA, la postul B1 TV au fost trei emisiuni ("Capital TV", "Business B1" si "Pretul aurului") sponsorizate de compania Rosia Montana Gold Corporation, in timp ce la Romania TV - 4 emisiuni ("Excelenta romaneasca", "Romania devreme", "Salarii, economica" si "Stiati ca?") sponsorizate de RMGC.

Ioana Avadani: Ma bucur ca CNA a gasit resursele interne

Intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv, Ioana Avadani, director executiv la Centrul pentru Jurnalism Independent, a precizat ca se bucura ca CNA "a gasit resursele interne sa ia o decizie in acest sens".

In plus, ea aminteste ca e vorba strict de spoturile publicitare, nu de validitatea proiectului in sine, astfel ca CNA va suspenda difuzarea lor pana cand ele vor fi readuse in legitimitate.

Pe ordinea de zi a sedintei CNA, publicata pe site, apare ca subiect de dezbatere "Posturi TV - emisiuni de stiri si dezbatere/subiectul Rosia Montana - cu reclamatii".

Eugenia Voda, contra reclamelor RMGC

Decizia CNA vine la scurt timp dupa ce realizatoarea TVR Eugenia Voda a adresat o scrisoare deschisa, in care cerea interzicerea reclamelor RMGC.

"Aceste reclame contravin dispozitiilor legale privind informarea corecta a publicului. Pana si la reclamele unor medicamente care se elibereaza fara reteta, privitorul e avertizat obligatoriu: 'Cititi cu atentie prospectul'. Pe cand la reclamele asa-zisului 'minerit modern', nu! El e 'bun pentru Romania!', se repeta in diverse feluri, pe mai toate canalele, in nestire, insotit de somatia 'Spune Da mineritului!', ca intr-un fel de referendum privat, al unui stat in stat!

Iar pe Internet, de mii de ori, pe orice ai da click, orice ai cauta - un film, un autor, un bilet de avion, o reteta de bucatarie, orice -, ti se infige in ochi, zbang!, 'Spune Da mineritului!'... Intr-un fel, e de inteles: pe seceta asta, nici banii RMGC nu au miros. Si totusi, cand e vorba de un subiect care a ravasit Romania, si care e inca in dezbatere nationala, nu credeti ca ati putea gasi modalitatea legala de a stopa tot acest veritabil dezmat publicitar, generator de confuzie?", a scris Eugenia Voda.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#CNA interzice reclame Rosia Montana , #proiect