Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
referendum Constitutie familie > vot
A   A   A

PSD vrea sa faca referendum de 2 zile pentru familia traditionala. Solutia: O noua ordonanta de urgenta

PSD vrea sa faca referendum de 2 zile pentru familia traditionala. Solutia: O noua ordonanta de urgenta
Foto: Arhiva Facebook/ Serban Nicolae
Liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, considera ca Guvernul ar trebui sa emita o ordonanta de urgenta pentru modificarea legii referendumului in sensul introducerii posibilitatii desfasurarii scrutinului de modificare a Constitutiei pe parcursul a doua zile consecutive.

"Au fost discutii la Parlament, nu la partid. Eu am spus ca se poate printr-o modificare legislativa. La vremea respectiva a aparut o aberatie pentru ca CCR, din motive care imi scapa, a zis ca trebuie sa fixam data prin lege. Si eu le-am explicat si le-am si demonstrat ca nu se poate fixa o data prin legea referendumului decat daca am fixa, sa zicem, ca in fiecare an pe 25 Decembrie este Craciunul, altminteri nu poti sa pui in lege o data fixa.
Dar au apucat sa dea decizia, motiv pentru care la vremea respectiva am gasit solutia cu ultima duminica inainte de expirarea celor 30 de zile, dar nu mi-am dat seama sa las si ipoteza a doua zile consecutive. Dar se poate, teoretic, se poate", a declarat vineri liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, intrebat daca exista discutii in partid privind organizarea referendumului pentru familie pe parcursul a doua zile.

Intrebat care este solutia juridica, Nicolae a indicat o ordonanta de urgenta.

"Ar fi perfect constitutionala (o ordonanta de urgenta - n.red.), din punctul meu de vedere, pentru ca nu afecteaza drepturi si libertati fundamentale, dimpotriva, le sustine. De asemenea, este justificata din toate punctele de vedere, ca oportunitate, urgenta.
Si, mai mult decat atat, revizuirea precedenta a Constitutiei s-a facut prin referendum organizat pe parcursul a doua zile, adica am si un precedent. Eu sunt de parere ca Guvernul trebuie sa emita o ordonanta de urgenta care sa faca toate modificarile necesare", a precizat Serban Nicolae, pentru Mediafax.

Potrivit liderului senatorilor PSD, exista si o temere legata de posibilitatea ca o astfel de OUG sa fie declarata neconstitutionala.

"Unii se temeau de faptul ca ar putea sa fie contestata, sa fie declarata neconstitutionala, sa ne trezim ca vreo instanta o suspenda si asa mai departe", a spus Serban Nicolae.

Potrivit Legii referendumului, "cetatenii Romaniei sunt chemati sa-si exprime vointa prin vot in cadrul referendumului national cu privire la revizuirea Constitutiei, in ultima duminica a perioadei de 30 de zile prevazuta la art. 151 alin. (3) din Constitutia Romaniei, republicata, calculata de la data adoptarii de catre Parlament a proiectului legii constitutionale, Guvernul avand obligatia de a aduce la cunostinta publica, de indata, prin mijloace de comunicare in masa, textul acestuia si data referendumului national".
Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a anuntat pe 1 septembrie, dupa sedinta Comitetului Executiv National al partidului, de la Neptun, ca referendumul pentru familie va fi organizat in data de 7 octombrie.

Citeste si:
PSD incepe campania pentru referendumul pentru "familia traditionala". Dragnea: Va fi un moment crucialPrimarul Timisoarei face sondaj pe Facebook privind referendumul pentru familieViclenia lui Dragnea: Referendumul pentru divizarea romanilorReferendumul pentru familia traditionala, pe ultima suta de metri: Cum poti verifica daca apari pe lista, desi stii ca nu ai semnat?Referendumul lui Dragnea nu va fi monitorizat de sistemul informatic de prevenire a fraudelor. Vina apartine PSD
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Vineri, 14 Septembrie 2018, ora 13:20

 Articol citit de 6284 ori

Citeste si: