O tara fara nationala: Cand si de ce si-a mai desfiintat Romania echipa de fotbal

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Marti, 29 Martie 2011, ora 13:55
4859 citiri
O tara fara nationala: Cand si de ce si-a mai desfiintat Romania echipa de fotbal

Infrangerea suferita de nationala de fotbal a Romaniei la Zenica, in fata Bosniei, jocul execrabil prestat de elevii lui Razvan Lucescu si starea de lehamite generala care i-a cuprins pe microbisti au nascut o idee pe cat de simpla, pe atat de drastica - desfiintarea primei reprezentative.

Vocile care cer, mai in gluma sau mai in serios, ca nationala Romaniei sa nu se mai prezinte la meciurile urmatoare sunt tot mai multe. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost cel care a dat tonul, insa ideea lui a "prins" rapid la public.

"Eu as propune, avand in vedere ca nationala Romaniei e o intreprindere neperformanta de ani de zile, sa fie si ea supusa masurilor care se iau in caz de criza, de austeritate. E bine sa fie desfiintata nationala Romaniei Cred ca se poate trai si fara nationala Romaniei", a spus editorialistul la postul ProTV.

Ideea cunoscutului jurnalist nu este una noua, ea fiind aplicata, chiar pe nationala Romaniei, la inceputul deceniului 6 din secolul trecut. Exasperati de ratarile in lant ale calificarilor, oficialii comunisti au decis ca "tricolorii" sa nu se mai prezinte intr-o sesiune de preliminarii!

Presedintele de atunci al federatiei, activistul comunist Alexandru Birladeanu, viitor presedinte al Senatului dupa Revolutia din 1989, a desfiintat echipa dupa ultimele jocuri din preliminariile pentru Euro 1960 si nu le-a mai permis "tricolorilor" sa joace pentru calificarea la Mondialul din 1962, organizat de Chile.

Astfel, nationala noastra a disputat numai 3 partide in luna mai a anului 1960 - una cu Bulgaria, in preliminariile turneului olimpic, si o "dubla" cu Cehoslovacia in preliminariile Euro 1960. Toate au fost pierdute de "tricolori". Urmatoarea disputa a nationalei a venit abia peste un an, un amical cu Turcia, la Ankara, si apoi revansa de la Bucuresti. A urmat inca un an de pauza, nationala noastra revenind in "lumea buna" spre sfarsitul lui 1962, evoluand in primele partide din preliminariile lui Euro '64.

Perioada a fost nefasta si pentru echipele de club, campioanei din 1960, CCA Bucuresti, fiindu-i interzisa participarea in editia 1960/1961 a Cupei Campionilor Europeni. "Militarii" nu s-au prezentat in turul I al intrecerii continentale si au pierdut la masa verde disputa cu cehoslovacii de la Spartak Hradec Kralove, ratand totodata si sansa unui duel cu FC Barcelona in sferturile de finala.

Pauza de aproape doi ani nu le-a facut insa atat de mult bine "tricolorilor" pe cat se asteptau oficialii din acele vremuri, Romania avand nevoie de alti 8 ani pentru a obtine calificarea la un turneu final, Mondialul din Mexic 1970.

Altfel, site-ul Ziare.com va transmite, in format LIVE Text, partida dintre Romania si Luxemburg, din preliminariile Euro 2012, marti, incepand cu ora 20.45.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Romania defiintare echipa nationala, #rezultate echipa nationala Romania, #Romania Luxemburg LIVE, #istorie nationala Romania , #nationala