Primarul-fantoma

Joi, 05 Mai 2016, ora 12:52
9523 citiri
Primarul-fantoma
Foto: Facebook/Rares Manescu

Primarul Sectorului 6, Rares Manescu, n-a prea mai fost vazut in public din campania electorala din 2012, cand incerca sa-i convinga pe locuitorii din vestul Bucurestiului sa il voteze.

Dupa ce oamenii au pus stampila pe numele sau, asteptand imbunatatirile promise in cartierele lor - cum ar fi reabilitatea blocurilor si protejarea spatiilor verzi, Rares Manescu a cam disparut. Sustine ca s-a nascut si a crescut in Sectorul 6, unde spune ca locuieste si astazi, insa bucurestenii nu prea l-au mai vazut la fata de vreo patru ani, nici macar intamplator la piata sau supermarket, cu atat mai putin la evenimente publice sau la primarie.

Au urmat multe bancuri si "legende urbane" despre "primarul-fantoma" al Sectorului 6, care nu mai candideaza pentru un nou mandat. Oamenii se amuza de ridicolul acestei situatii, dar sunt si revoltati pentru ca simt ca locuiesc in "vestul salbatic" - strazi pline de gropi, aglomeratie infernala, tot mai multe blocuri, tot mai putine spatii verzi. Cartierele sunt gri si mizerabile, se plang localnicii pe retelele sociale.

Anunt radical despre unul dintre cei mai contestati primari din Bucuresti: Ce va face Rares Manescu

In urma cu cateva luni, Ziare.com a incercat sa ia legatura cu Rares Manescu, insa fara succes. Am incercat pe toate caile: la primarie, pe conturile oficiale de Facebook, i-am scris pe reteaua de socializare pana si sotiei sale, europarlamentarul Ramona Manescu, pe care am rugat-o sa ne ajute sa dam de edil. Mesaj vazut, niciun raspuns.

Miercuri am reluat cautarile. Am sunat la cinci numere de telefon ale primariei si, in cele din urma, am reusit sa vorbim cu Mirela Buzorin, purtatorul de cuvant al institutiei.

I-am spus ca as vrea sa vorbesc personal, nu mai mult de doua minute, cu Rares Manescu, atunci cand o avea dumnealui timp. Asta nu se poate, doar in scris, a raspuns reprezentantul primariei, care m-a indemnat sa trimit un mail pe adresa administratiei locale.

"Puteti sa-mi trimiteti mie o solicitare pe adresa Biroului de presa cu ce anume doriti sa discutati cu el si va raspunde", a precizat Buzorin.

Am insistat, spunand ca la un mail poate raspunde oricine, iar eu as vrea sa ma asigur ca primesc un raspuns de la Rares Manescu in persoana.

"Nu stiu daca se poate. Din principiu, la aceste intrebari, de regula, va raspunde in scris, el va raspunde; daca nu el, el impreuna cu consilierul dansului, dar de asta va spun ca nu stiu daca va va povesti aceste lucruri la telefon. Aceasta este procedura si o respecta", mi-a raspuns purtatorul de cuvant.

Primarul-fantoma, in campaniile electorale

Deci Rares Manescu este in continuare de negasit, iar de indelungata sa absenta profita inclusiv candidatii de anul acesta la Primaria Sectorului 6. Pentru ei, stacheta este foarte jos. Nici macar nu trebuie sa faca cine stie ce promisiuni electorale, ci doar sa-i asigure pe oameni ca vor fi "prezenti", spre deosebire de predecesorul lor.

"Impreuna schimbam primarul absent. Mutu Gabriel, prezent pentru tine", este sloganul de pe afisul electoral al candidatul PSD la Sectorul 6, sprijinit si de UNPR.

Si Sebastian Bodu, care a incercat sa candideze independent la Primaria Sectorului 6, s-a folosit de lipsa edilului liberal din viata publica. Bodu insa nu poate candida, ca urmare a deciziei BEC.

Desi candidatul PNL Razvan Mironescu nu face referire la absenta publica a colegului sau de partid, acesta promite "schimbare in Sectorul 6", care este abandonat de ani intregi, iar asta se vede dupa o scurta plimbare prin cartiere, dar si pe Internet.

Un sector abandonat

"In Sectorul 6, primaria nu exista. Sunt doar pe furat. Nu curata nimeni copacii sau boschetii sunt lasati sa creasca pe strada, pe trotuare, canalele sunt lasate descoperite, iar iarna nu vezi un angajat de la primarie care sa iasa sa curete un pic trotuarele.

Pe strada pe care stau eu (strada Lujerului) sunt 3 stalpi de iluminat care nu functioaneaza din martie. Implinesc un an de cand nu mai functioneaza. Oare de cat timp este nevoie ca sa schimbati si voi niste becuri?", scria pe Facebook un locuitor al Sectorului 6, in urma cu patru luni.

Altii vorbesc despre mizeria din zona: "Atat unii oameni, cat si primaria dau atat de putina importanta curateniei, incat gunoaiele zac zile intregi fara ca nimanui sa ii pese. Ganditi-va la sanatatea copiilor, care se joaca in fata blocului, printre resturi aruncate, vase de wc-uri infecte si alte mizerii pline de microbi care atrag sobolanii si gandacii. Si inca nu a venit vara... Trecand in fiecare zi, pe langa acelasi gunoi, ma intreb ce fac oare angajatii Primariei Sectorului 6. Oare ei vad ceea ce vad si eu?"

Iar alti internauti inca se mai intreaba unde este edilul: "Pan' la urma, a aflat cineva unde e Rares Manescu? Mai exista? L-a vazut cineva? A plecat cu valul de refugiati?".

Ultima data am auzit (nu l-am vazut) de Rares Manescu luna trecuta, cand le-a transmis o scrisoare colegilor sai din PNL, in care le spune ca nu a facut niciun blat cu PSD, asa cum s-ar fi lasat sa se inteleaga in ultima vreme.

Primarul absent Rares Manescu raspunde acuzatiilor de tradare si blat

De asemenea, WowBiz s-a laudat, in mai 2015, ca "a reusit imposibilul" si "l-a gasit pe primarul dat disparut, Rares Manescu, si va aratam, in exclusivitate, imagini cu el. Da, da, e chiar edilul - de negasit pentru bucurestenii care l-au votat".

Clipul, care l-a surprins pe edil "cand iesea ca o vijelie din Primaria Sectorului 6", a facut furori pe retelele sociale, fiind redistribuit de la jurnalisti si televiziuni pana la oameni simpli, fascinati parca de ce le-a fost dat sa vada.

Glume pe seama lui Manescu

Daca tot nu il intalnesc la evenimente sau sedinte, bucurestenii macar fac haz de necaz si glumesc pe seama primarului invizibil.

Manescu a fost de nenumarare ori tinta celor de la Times New Roman, care au scris, printre altele, despre provocarea cu care se confrunta parintii din Sectorul 6: "La ce varsta ii spui copilului ca Rares Manescu nu exista?".

Cei de la TNR au venit si cu "vesti bune pentru locuitorii Sectorului 6": "Primarul Rares Manescu, care nu a mai fost vazut de nimeni din momentul in care s-a terminat campania electorala, da semne de existenta. Cel putin asta lasa de inteles un afis recent, amplasat in fata Primariei Sector 6. 'In 3 ani primarul Rares Manescu va fi aici!' este mesajul care le da sperante locitorilor din sector".

Totodata, cei de la Rezistenta Urbana au scris despre "legenda lui Manescu" - "batranii inca povestesc despre legende stravechi, care se pierd in negura vremurilor. De acolo izvoraste si Legenda lui Rares Manescu, luptator liberal respectat".

"De cand a fost ales primar si a promis un sector frumos si curat, Rares Manescu nu a apucat sa stranga nici macar fluturasii pe care oamenii lui i-au aruncat la alegerile locale", au glumit si cei de la Catavencii.

Nici poetul amator Mircea Coros nu s-a lasat mai prejos si a scris o poezie dedicata lui Rares Manescu.

Bucurestenii au apelat si la alte modalitati de a-i atrage atentia primarului, desenand chipul lui Rares Manescu pe gropile de pe strazile din sector.

De ce este chipul primarului Rares Manescu pictat pe gropile din Bucuresti (Galerie foto)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rares Manescu primar fantoma, #Rares Manescu primar invizibil, #bancuri Rares Manescu, #Rares Manescu disparut , #Primaria Sectorului 6