Rosiile cu gust, marul otravit si nunta cu iz legionar: PSD, dominat de frica lui Dragnea de inchisoare, manipuleaza agenda. Tu ce crezi? - SONDAJ

Duminica, 14 Aprilie 2019, ora 11:45
33364 citiri
Rosiile cu gust, marul otravit si nunta cu iz legionar: PSD, dominat de frica lui Dragnea de inchisoare, manipuleaza agenda. Tu ce crezi? - SONDAJ
Foto: Alexandru Dobre/ Mediafax/ Hepta.ro

La capatul unei saptamani in care frica lui Liviu Dragnea a crescut exponential si direct proportional cu refuzul lui Tudorel Toader si al CCR de a-i da o salvare imediata, PSD domina agenda, cu teme manipulative, sfertadevaruri si confiscari oportune, in vreme ce Opozitia ramane mai degraba reactiva.

Saptamana a stat sub semnul tentativelor disperate ale sefului PSD de a-si obtine - prin manevrari subterane si personaje politice intrate in sistemul de dependente creat de Dragnea de cand a preluat conducerea partidului - iesirea de sub tutela justitiei.

Miercuri, dupa sedinta de guvern, Liviu Dragnea a inteles ca Tudorel Toader nu este dispus sa livreze ordonanta care sa il scape de inchisoare si ca santajul remanierii este vulnerabil, din mai multe puncte de vedere.

In primul rand, remanierea ministrului Justitiei ar fi obligat-o pe Viorica Dancila sa isi asume frontal ordonanta, fara a i se garanta o solutie de iesire - postul de comisar european pe care si l-ar dori e disputat cu Rovana Plumb, cea care deschide listele PSD pentru europarlamentare, dar cea mai mare problema e ca orice functie europeana ii este, de aici incolo, inaccesibila, chiar si acolo unde negocierea politica e criteriul.

De altfel, luni, Comisia de control bugetar (CONT) a Parlamentului European a respins propunerea Guvernului Dancila pentru pozitia de membru al Curtii Europene de Conturi. In timpul audierii, mai multi eurodeputati au vorbit de rolul lui Viorel Stefan in slabirea luptei anticoruptie in Romania si nu e nevoie de o mare capacitate de analiza pentru a vedea ca Dancila va ramane, la fel ca PSD-ul lui Dragnea, indezirabila in Uniunea Europeana.

In al doilea rand, cartea aceasta e remanierii pe care a incercat sa o foloseasca Dragnea, blocand votul la motiunea simpla contra lui Tudorel Toader, a iesit din perioada de valabilitate.

Ori cineva l-a dus de nas pe Dragnea, facandu-l sa creada sincer ca Toader isi va asuma ordonanta - asa cum s-a intamplat si in cazul asigurarilor ca institutiile europene vor fi mai indulgente de asta-data, de cand a reintrat Victor Negrescu in gratiile sefului PSD -, ori Toader facea parte dintr-un alt scenariu, tip Flacara, din care Guvernul sa iasa spalat in fata institutiilor europene, rasponsabilitatea mutandu-se la CCR. Or, a critica o Curte Constitutionala nu e la indemana Comisiei si nici a Parlamentului European.

Dar jocul politic al CCR, care a amanat decizia, l-a fortat pe Dragnea sa iasa la o lupta disperata, corp la corp, in care incearca sa isi ia cat mai multi complici.

Aceasta frica patologica, documentata in literatura ca fiind frica dictatorului, o paranoia generalizata, in care noptile sunt distruse de amenintare tradarilor - si de aceea se inconjoara dictatorii cu subalterni mediocri, santajabili si dornici de recompense rapide - a definit agenda publica, trecand in secundar tema mare propusa de presedintele Klaus Iohannis, referendumul pe justitie.

Rosiile fara gust, copiii bolnavi si confiscarea nerusinata a anticomunismului

A cincea generatie de lideri ai PSD a facut din partid un paria, dupa ce socialistii europeni l-au trecut pe lista nefrecventabililor. Iar felul in care PES a comunicat inghetarea relatiilor cu PSD, termenii folositi, precum si nota de subsol in care au expediat decizia nu ii lasa la indemana lui Dragnea nicio iesire demna.

Discursul eurofob este singurul pe care PSD il mai poate folosi si asa se explica explozia de subteme puse pe piata in aceste zile.

Rosiile fara gust ale Europei: L-am auzit pe Dragnea vorbind despre standardele duble ale UE cand vine vorba despre alimente, dar aceeasi tema, sincron, am auzit-o de la europarlamentarul PSD Andi Cristea.

Uniunea Europeana, asadar, ii forteaza pe romani sa manance legume si fructe de mana a doua, in vreme ce rosiile cu gust din gradina nationala ajung pe masa strainilor.

A explicat Liviu Dragnea: Romanii nu au fost colonialisti in istorie, pentru ca Dumnezeu le-a dat de toate, in tara. Dar strainii cei hulpavi - europenii, americanii, corporatiile - vor sa puna mana pe resursele tarii, i.e. rosiile cu gust, iar noi - adica PSD - trebuie sa ne aparam. Vom vedea cum.

Fructele otravite pentru copii: Strainii care ne vaneaza tara nu doar ca ne iau resursele, dar ne otravesc si copiii. Aceasta speculare a fricilor elementare ale romanilor - asa cum si sunt definite de cercetari sociologice -, frica de boala si cea de saracie, a devenit una dintre obsesiile discursive ale PSD. Mai mult, PSD se foloseste de spaima atavica a raului pe care il pot pati copiii nostri - de la fake news-ul medieval antisemit, al evreilor care fura copii, la ambulanta care ne rapeste copiii, pentru a le lua organele.

Anticomunismul: Agenda publica a suferit un soc cand Eugen Nicolicea, cel care ii voia arestati pe liderii Opozitiei care l-au intampinat pe Regele Mihai I la venirea in tara, a devenit portavocea anticomunismului romanesc.

Confiscarea anticomunismului tocmai de catre urmasii comunismului este ea insasi o tehnica sovietica, iar unul dintre efecte este mlastinirea generalizata. Murdarind memoria Elisabetei Rizea si uzurpand suferinta si dorul de tara ale Anitei Cudlea, PSD vrea sa ne forteze sa tinem capul plecat, de rusinea ca nu vom mai putea face curatenie dupa ei si ca nici iertare nu vom mai avea cum sa ne cerem.

La lupta!: Daca instanta va mentine, luni, condamnarea lui Dragnea la inchisoare cu suspendare, aceasta va fi pentru ca strainii au vrut sa ne otraveasca copiii si sa ne ia rosiile bunicii.

A spus-o Liviu Dragnea, pe scena la Craiova, unde a jucat un scenariu legionaro-comunist de manual. Imbracat in camasa alba (nu verde legionar, ca nu despre continuitate e vorba, ci despre o uzurpare de semnificatie) - puritate si sacrificiu - seful PSD i-a cerut de nasi pe Olguta Vasilescu si Claudiu Manda, in fata a cateva zeci de mii de oameni - veniti din convingere, adusi de partid.

Umanizarea si complicitatea au avut ca scop crearea imaginii unei familii tribale care, in virtutea sangelui comun, trebuie sa isi apere membrii in fata atacurilor din afara.

"Multi mi-au zis ca vin sa ma scoata, daca ajung in inchisoare" - a spus Dragnea, modelul fiind, evident, Corneliu Zelea Codreanu. "Capitane, nu fi trist, tara merge inainte, cu Partidul pesedist".

Opozitia reactiva

In tot acest scenariu pe care PSD l-a tesut, cu sfertadevaruri eficiente, puse apoi laolalta intr-o naratiune manipulatorie, Opozitia nu prea s-a vazut.

Si PNL, si USR/PLUS au avut reactii la tentativele grotesti de confiscare a detinutilor politic. Au reactionat, prin communicate de presa si declaratii, la incercarile lui Dragnea de a obtine ordonanta salvatoare. Au reactionat, si PNL, si Alianta 2020 la criticile venite din partea institutiilor UE.

Contra-reactia nu este insa, un mesaj politic coerent si eficient. O regula a marketingului politic spune ca setarea temelor de pe agenda este esentiala.

Cine reuseste sa impuna temele de dezbatere si sa controleze limbajul are un avantaj urias.

O stia bine Traian Basescu, in momentul in care a pus pe piata tema candidatului-ofiter acoperit. O tema falsa, care a controlat insa agenda de campanie si, in acelasi timp, semnificatiile termenilor.

"Dublu standard al UE" devine, astfel, "rosii fara gust" si "marul otravit". De aici incolo, Opozitia poate intra in jocul creat de PSD, incercand sa contracareze minciunile - marul nu e otravit - sa repuna termenii in matca lor semantic onesta sau isi poate face propriul joc, setand o alta agenda si punand in circulatie semnificatii corecte.

La capatul unei saptamani a carei tema majora era referendumul pe justitie, PSD a reusit sa controleze naratiunea, intr-ul fel pagubos si riscant pentru Romania, aruncata, cu voie clara sau nu de la Moscova, intr-un razboi contra Uniunii Europene, instrumentat de un Guvern cu carnet de partid.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Dragnea PSD agenda Opozitie Iohannis Dancila , #stiri PSD