Dancila va merge in Parlament "pentru remaniere" dupa motiunea Opozitiei si sustine ca CCR nu o obliga la nimic

Miercuri, 18 Septembrie 2019, ora 20:26
17110 citiri
Dancila va merge in Parlament "pentru remaniere" dupa motiunea Opozitiei si sustine ca CCR nu o obliga la nimic
Foto: Arhiva Ziare.com

Viorica Dancila a anuntat miercuri seara, dupa sedinta CEx a PSD, ca va merge in Parlament "cond considera" si nu "cand spun altii" si momentul ales este undeva dupa ce Opozitia va depune motiunea de cenzura. Dancila sustine insa ca decizia CCR nu ar obliga-o la aceasta masura, desi o face.

In plus, Dancila a anuntat ca i-a dat mandat Luminitei Odobescu, ambasadorul Romaniei la UE, sa nu o voteze pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef european.

Nici Ana Birchall nu mai are sustinere sa continue la Ministerul Justitiei, mai ales dupa ce a si spus ca Sectia Speciala ar trebui desfiintata. Acum, dupa decizia CCR, Birchall pleaca de la minister, Iohannis fiind obligat sa semneze decretul de revocare, trimis de Dancila acum aproape o luna. Premierul a spus ca vrea un ministru al justitiei independent.

Ziare.vom v-a prezentat, in format LIVE TEXT, cele mai importante momente si declaratii de la sedinta CEx al PSD:

20:26 - Viorica Dancila anunta deciziile in usa sediului PSD, in timp ce la portavoce protestatarii scandeaza impotriva ei.

Jurnalistii trec la intrebari:

Mergeti in Parlament dupa motiunea de cenzura?

Am vazut ca a aparut in spatiul public ca CCR ne obliga sa mergem in Parlament, nu am vazut acest lucru precizat de CCR, dar vom merge in Parlament nu cand ne spun altii, ci cand vom considera noi.

Cand veti considera?

In cele 45 de zile.

De cand incep sa curga?

Deci decizia a fost ca vom merge in Parlament pentru remaniere, nu am stabilit cand. Asteptam motiunea de cenzura, vom merge si am convingerea ca vor fi foarte multi oameni responsabili care nu vor vota motiunea.

Cum va vota Luminita Odobescu maine pentru functia de procuror sef european?

Am spus si spun acest lucru. Nu sustinem pe Laura Codruta Kovesi, mi se pare o abordare fireasca, atunci cand sunt suspiciuni trebuie sa lamureasca acest lucru si apoi sa candideze.

Deci cum va vota?

Am spus: impotriva!

Despre desfiintarea SS?

Guvernul Romaniei nu vrea sa se implice in po..in justitie. Nu dam nicio OUG pe justitie. Toate problemele care tin de justitie trebuie rezolvate de magistrati.

GRECO a cerut desfiintarea.

GRECO are mai multe puncte, a avut solicitari si in Olanda. Asa cum a spus Olanda asa va fi si pzoitia Romaniei.

Faceti alte propuneri de interimari sau raman cele deja trimise?

Din cate stiu eu dl presedinte trebuie sa faca anuntul. Persoanele pe care le-am nominalizat pentru portofoliile ALDE raman aceleasi. Vrem sa avem o relatie serioasa, corecta si am propus colegilor de la ALDE chiar sa avem o intelegere si sa mergem impreuna pe liste la alegerile parlamentare.

Birchall pleaca din Guvern?

Conform deciziei CCR, da. Decizia CCR a fost luata in urma analizei facuta pe punctele de vedere.

Pe cine doriti la justitie?

Mi-as dori un independent. Am propus-o pe Dana Girbovan pentru ca am crezut si cred ca justitia trebuie sa fie independenta.

Aveti un nume?

Nu, dar voi analiza acest lucru.

La motiune cum vor vota parlamentarii PSD? Vor sta in banci?

Vor sta in sala.

20:25 - Ana Birchall a plecat de la sediul PSD, nu a spus decat ca se duce direct ma ministerul justitiei sa se pregateasca de sedinta de guvern de maine.

20:10 - Liderii PSD ar fi stabilit ca Guvernul sa ceara votul de incredere al Parlamentului dupa motiunea de cenzura a Opozitiei, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Social-democratii ar mai fi decis si sa nu restructureze Executivul, ci doar sa propuna ministri ai partidului pentru portofoliile care au fost detinute de ALDE, au adaugat sursele citate.

19:30 - Senatorul PSD Serban Valeca a declarat ca nu mai vrea sa fie ministru al Educatiei si ca va solicita Comitetului Executiv National al partidului sa nu il mai propuna pentru aceasta functie: "Am avut o sarcina de partid, nici atunci nu am solicitat, CExN a decis si am acceptat sarcina".

El va merge, insa, in vizita din Statele Unite alaturi de premierul Viorica Dancila, la finalul acestei saptamani.

19:21 - Viorica Dancila si-a anuntat colegii ca nu va desfiinta Sectia Speciala, asa cum o cer specialistii din Ministerul de Justitie, dar nici nu va da mandat ca Laura Codruta Kovesi sa fie sustinuta de Romania in functia de procuror sef european, potrivit unor surse citate de Digi24.

19:04 - In fata sediului PSD s-au strans cativa protestatari care ii striga la portavoce Vioricai Dancila sa isi dea demisia.

18:18 - Dupa ce Florin Iordache a tipat la o jurnalista ca vrea sa dea jos Guvernul cand a fost intrebat daca PSD mai are majoritate, ministrul de Finante Eugen Teodorovici a raspuns in engleza.

Intrebat cand va merge in Parlament Viorica Dancila, Teodorovici a raspuns "soon" (curand, n.red.).

18:02 - A venit si Ana Birchall, care spune ca isi va face treaba pana in ultimul moment in functia de ministru al Justitiei.

"Va garantez ca la nivelul MJ nu exista niciun fel de to do list nici cu Statele Unite nici cu orice parteneri terti", a asigurat.

18:00 - A ajuns si Viorica Dancila, care n-a vrut insa sa faca prea multe comentarii, aratand ca va face declaratii de presa dupa CEx.

17:49 - Presedintele Camerei Deputatilor Marcel Ciolacu a refuzat sa comenteze decizia CCR, aratand ca e obligatorie pentru toata lumea si trebuie respectata.

17:48 - Ana Birchall, ministrul Justitiei, este tinta social-democratilor, dupa ce a spus ca specialistii din Minister nu recomanda ca Sectia Speciala sa continua sa functioneze. Fostul ministru Florin Iordache a spus ca despre o eventuala excludere se va discuta in partid.

"Printre marile victorii ale acestei guvernari e ca am pus justitia acolo unde ii este locul. Un ministru nu poate actiona impotriva a tot ce a facut PSD", a spus Iordache.

Cand jurnalistii au vrut sa stie si cand se va merge in Parlament si daca PSD mai are majoritate, Iordache s-a enervat si a inceput sa ridice tonul la o jurnalista, acuzand-o ca vrea sa dea guvernul jos.

"Avem majoritate in Parlament! Vino in Parlament sa vezi ca nicio lege organica nu este respinsa. Avem majoritate!", a strigat Iordache.

17:25 - Venind la sediul PSD pentru a participa la CEx, Mihai Fifor a sustinut ca decizia CCR e o victorie.

"Este o victorie. Guvernul oricum mergea in Parlament, avem la dispozitie 45 de zile si vom merge in Parlament", a spus Fifor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#cex PSD 18 septembrie, #CEx PSD miercuri , #stiri PSD
Comentarii