Spectacol total la congresul PSD. Viorica Dancila: Am incredere ca voi fi primul presedinte femeie al Romaniei!

Sambata, 24 August 2019, ora 13:26
17385 citiri
Spectacol total la congresul PSD. Viorica Dancila: Am incredere ca voi fi primul presedinte femeie al Romaniei!
Foto: Ziare.com

Social democratii au participat, sambata, la Palatul Parlamentului, la un congres in care a fost validata candidatura Vioricai Dancila la alegerile prezidentiale din luna noiembrie. A fost un congres scurt, a inceput la ora 11:00 si s-a terminat la 13:00, dar un show de la inceput pana la sfarsit.

Participantii au fost primiti la intrare cu un album omagial, muzica a fost mereu prezenta, acordurile inspirand forta si victorie, spectacolul de lumini si imagini pe ecranele mari amplasate in sala a fost permanent.

Viorica Dancila a tinut un discurs in care a pus accentul pe apropierea de oameni, a enumerat masuri luate de PSD care ar fi dus la o viata mai buna pentru romani si si-a reafirmat incredere in victoria sa la alegerile prezidentiale. "Am incredere ca voi fi primul presedinte femeie al Romaniei. Dumnezeu sa ne ajute!", si-a incheiat discursul Viorica Dancila, aclamata de sala si care, in final, i-a indemnat pe delegati sa urce pe scena, alaturi de ea, pentru o imagine de final grandioasa.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, cele mai importante informatii si desfasurarea evenimentelor la Congresul PSD de la Palatul Parlamentului:

13:26 - Dupa incheierea congresului, Viorica Dancila a declarat ca, de fapt, contracandidatii sai la alegerile prezidentiale "sadesc ura" printre oameni.

"Vreau sa vin cu proiectele mele si cu viziunea mea, ca sa castig presedintia. Nu intru in competitie cu domnii Iohannis si Barna. Ei nu sunt apropiati de oameni si nici nu-i iubesc pe romani.

Domnul Barna sadeste ura in randul oamenilor. Iar oamenii au nevoie de proiecte, de discutii, de un presedinte apropiat de ei.

Am convingerea ca pot castiga in fata lui Klaus Iohannis. De vreme ce Romania a fost pregatita pentru un premier femeie, eu cred ca e pregatita si pentru primul presedinte femeie", a spus Dancila.

Foto: Alexandru Nistor

Intrebata daca va demisiona in cazul in care nu intra in turul al doilea, la alegerile prezidentiale, Dancila a raspuns:

"Dar de ce vreti ca intr-o zi in care vorbim la pozitiv sa vorbim de negativ? Pentru noi, cel mai important sondaj va fi ziua votului. Haideti sa ne amintim de momentul in care domnul Ponta avea 31%, iar domnul Iohannis 15%. Si la vot a iesit invers", a spus Dancila.

Aceasta a mai sustinut ca nu exista posibilitatea sa renunte la candidatura la prezidentiale in favoarea lui Calin Popescu Tariceanu.

13:15 - Intrebat de jurnalistii Digi 24 cum ar putea fi Viorica Dancila un presedinte bun in conditiile in care a facut nenumarate greseli gramaticale in discursuri, ministrul Dezvoltarii, Daniel Suciu, a raspuns evaziv, cu un atac la Klaus Iohannis.

"Cat despre greselile gramaticale destre care vorbiti ... eu nu cred ca proiectul presedintelui Klaus Iohannis, 'Romania educata', se poate confunda cu poza presedintelui.

Eu nu cred ca daca face proiect cu 'Romania educata', presedintele ar trebui sa faca poze cu Dide si Ceausescu si cu altii care folosesc placute suedeze in spatiul public si mai sunt si mandri de asta", a spus Suciu pentru Digi 24.

Suciu a facut referire si la melodia de fundal a congresului "Eye of the Tiger", care a rulat si pe coloana sonora a filmului Rocky III, care l-a avut pe Silvester Stalone in rolul principal.

Practic, Suciu a spus ca PSD e ca boxerul din Rocky, in sensul ca respectivul, "dupa ce a fost batut in sange 11 reprize", s-a mobilizat si a castigat meciul in a 12-a repriza. Unul dintre jurnalisti i-a atras atentia lui Suciu ca ar trebui sa pastreze, totusi, o anumita eleganta in discurs, cand vorbeste despre politica tarii.

13.01 - Sotul Vioricai Dancila si mai multi delegati ai PSD urca pe scena, alaturi de premier, in acordurile melodiei Eye of the Tiger.

12:33 - Viorica Dancila isi sustine discursul.

Dancila spune ca s-a nascut intr-un oras mic si intr-o familie de oameni muncitori, ca a fost profesor de liceu vreme de 8 ani si ca a inceput sa faca politica in PSD, acum 23 de ani, lipind afise si facand campanii din usa in usa.

Candidatul PSD la prezidentialele din noiembrie sustine ca tara nu poate fi condusa "de la Cotroceni sau de la Guvern", ci "dintre oameni". In continuare, premierul vorbeste despre siguranta si domnia legii, sustinand ca a inceput o lupta cu criminalitatea. De asemenea, aceasta promite sa lupte impotriva abuzurilor asupra copiilor.

Dancila mai spune ca "trebuie sustinute" reformele in sanatate si educatie si ca "niciun roman nu ar trebui lasat in urma".

"Guvernul pe care il conduc a creat sute de mii de locuri de munca. Am crescut pensiile si le vom mai creste de la 1 septembrie. Am majorat subventiile pentru reincadrarea in munca. Am crescut salariile pentru medici si constructori. Am sustinut antreprenoriatul si turismul. Am facut mai bine pentru toate categoriile. Nu perfect. Nu deodata. Dar am convigerea ca am facut bine oamenilor", a declarat Dancila.

Foto: Alexandru Nistor

Aceasta a mai spus ca "un presedinte demn nu merge in UE sa dea socoteala altora, ci sa reprezinte Romania".

Sala aplauda.

Viorica Dancila sustine ca PSD e pregatit pentru atacurile Opozitiei, care "urca cu picioarele pe tragediile oamenilor" si care "a dat dovada de cinism, cruzime si de dispret pentru ca nu a facut nimic pentru popor".

"Pentru cel care promitea lucrul bine facut pare ca ceasul a stat demult", spune Dancila, referindu-se la sloganul de campanie al lui Klaus Iohannis.

Dancila spune ca ea - spre deosebire de Opozitie - nu e aroganta. In plus, ea sustine ca adversarii sai politici "nu-i inteleg pe romani".

"Sunt mai puternica decat toti acesti barbati care nu fac altceva decat sa tipe de pe margine. Nu fug si nu ma tem. O sa continui sa lupt in fiecare zi. Am incredere ca voi fi prima femeie presedinte al Romaniei. Dumnezeu sa ne ajute! Victorie!", a spus Dancila.

Cateva voci din sala scandeza "PSD! PSD!".

Intrebat de jurnalistii Digi 24 daca o va sustine pe Viorica Dancila in campanie, sotul acesteia, Cristinel Dancila, a declarat:

"Am fost alaturi de ea toata viata, o iubesc si voi fi in viitor tot asa de mult alaturi de ea".

12:30 - Viorica Dancila a fost validata sa reprezinte PSD la alegerile prezidentiale. Delegatii au votat cu mana ridicata. Potrivit lui Mihai Fifor, votul pro Dancila a fost unanim.

12:15 - Ia cuvantul ministrul de Finante, Eugen Teodorovici. Acesta le cere celor prezenti la congres sa ii aplaude pe cei 1 milion de bugetari pe care PNL "i-a jignit" zilele trecute.

Sala aplauda.

Foto: Alexandru Nistor

Teodorovici sustine ca Viorica Dancila este un "om puternic si capabil sa duca cele mai grele batalii" si "un om rational si care a vazut dincolo de anumite orgolii si a pus inainte de orice interesul tarii".

"Dar ca sa castigam aceasta batalie, prima datorie este a noastra, a oamenilor din partid, care trebuie sa demonstram ca avem viziune. Trebuie sa vrem mai mult", sustine Teodorovici.

Teodorovici mai spune ca PSD a oprit expodul medicilor si ca a facut cresteri salariale istorice, asa ca in 2019 - daca membrii sai sunt uniti - partidul va recastiga increderea romanilor.

In dorinta de a se exprima mai clar, ministrul de Finante apeleaza la figuri de stil.

"Vantul stinge lumanarea, dar inteteste focul. Vrei sa fii focul si iti doresti sa bata vantul!", spune Teodorovici, sub privirile curioase, dar nelamurite, ale audientei.

De asemenea, ministrul ii indeamna pe romani sa fie "mai putin latini" si sa devina "mai pragmatici".

12:05 Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, sustine ca partidul a crescut pensii si salarii, ca somajul e la minumul ultimilor 10 ani si ca Romania a inregistrat a doua cea mai mare crestere economica din UE. Si ca toate acestea ar fi fost posibile pentru ca Viorica Dancila este "un om pentru oameni".

Mihai Fifor promite ca, sub conducerea PSD, criminalitatea va primi cea mai hotarata riposta. In plus, se intreaba, retoric, ce alt partid ar putea construi o tara mai buna pentru romani.

Foto: Alexandru Nistor

Fifor mai apreciaza si ca USR ar fi un partid fara experienta, "cu oameni care nu se pot intelege intre ei" si ca nici PNL nu va putea sustine reformele incepute de PSD. In consecinta, el considera ca doar cu Viorica Dancila presedinte s-ar putea dezvolta Romania.

12:02 - Europarlamentarul PSD Carmen Avram a intarziat la eveniment si a ascultat din usa salii de congres discursul lui Stanisev.

12:00 - Primul discurs i-a apartinut lui Serghei Stanisev. Acesta a spus, printre altele:

"Ati lucrat mult in ultimii doi ani. Ati crescut salariile profesorilor si personalului medical. Si inteleg ca va mai urma inca o crestere in septembrie. Toate sunt bune si ne vor permite sa continuam ca social democrati".

Acesta i-a multumit Vioricai Dancila pentru ca a reluat dialogul cu social-democratii europeni.

"Cand spun ca trebuie sa schimbam Europa impreuna inseamna ca avem nevoie de dialog continuu. Si ii sunt recunoscator Vioricai ca a reluat dialogul si pentru ca a reafirmat domnia legii si valorile care ne unesc.

Fiti ceea ce sunteti. Fiti social-democrati! Luptati impotriva inegalitatii si pentru un viitor mai bun pentru tineri si pentru varstnici. Si oamenii vor avea incredere in voi!", a mai spus Stanisev.

Totodata, Serghei Stanisev a spus ca vrea sa se asigure ca agenda social-democrata figureaza la loc important pe agenda CE si va lupta ca familia politica sa aiba multi comisari europeni.

11:42 - Viorica Dancila doar asista momentan la evenimentele de pe scena, alaturi de sotul sau si de Serghei Stanisev.

Pe fundal se aude melodia Eye of the Tiger.

De asemenea, pe ecrane ruleaza inregistrari cu mesaje ale mai multor lideri europeni, printre care premierul Albaniei, premierul Macedoniei de Nord si presedintele Aliantei Socialistilor Progresistilor si Democratilor din Parlamentul European.

11:36 - Victor Ponta a transmis un mesaj pesedistilor, pe Facebook:

"Daca totusi va decideti sa guvernati in urmatoarele 15 luni cum au guvernat Nastase si Ponta (sau chiar mai bine) aveti sprijinul meu si al majoritatii colegilor mei din ProRomania/ daca acel candidat al Stangii unite ii va reprezenta, va vorbi si ii va convinge pe cei 5.3 milioane care au votat in 2014 sa fie din nou alaturi de el eu si ProRomania o sa il sprijinim", a transmis Victor Ponta.

11:20 - Viorica Dancila face o adevarata baie de multime. In acorduri triumfaliste, premierul se plimba printre invitati si ii lasa sa ii sarute mana.

11:18 - Soseste Viorica Dancila, insotita de alti lideri PSD, printre care Eugen Teodorovici si Marcel Ciolacu, dar si de presedintele PES, Serghei Stanisev.

11:16 - La congresul PSD participa si Ambasadorul Palestinei in Romania, Fuad Kokaly, alaturi de mai multi diplomati.

11:00 - In sala se afla si Ana Birchall, schimbata in urma cu numai o zi din functia de ministru al Justitiei de Viorica Dancila.

10:50 - Cu putin timp inainte de inceperea discursurilor, a sosit la congres si Gabriela Firea. Potrivit corespondentului Ziare.com, aceasta poarta o discutie aprinsa cu Florin Iordache.

10:48 - A sosit la congres si ministrul Agriculturii, Petre Daea.

10:45 - Intrebat de jurnalisti daca Viorica Dancila si PSD se tem de rezultate slabe la prezidentiale, secretarul general al partidului, Mihai Fifor, a declarat ca nu e cazul.

"Imi asum ceea ce spun, ca secretar general: partidul este pe crestere. Dupa 26 mai, cand am primit un cartonas galben din partea cetatenilor, crestem. Multe s-au schimbat in partid. Nu ne-am pus niciodata problema ca n-am intra in turul al doilea sau ca am obtine scoruri mici, cum ar fi 25%.

Niciodata premierul nu si-a propus un astfel de scor. De targeturile per filiala ma ocup chiar eu si va spun ca nu doar atat si-a propus PSD", a declarat Mihai Fifor pentru Digi 24.

Intrebat cat la suta din voturi spera PSD sa obtina, per filiala, Fifor a spus ca nu poate face publice astfel de informatii, din cauza ca ele fac parte din bucataria interna a partidului.

10:40 - Printre membrii de partid care au sosit deja la Congres se numara fostul ministru al Invatamantului, Ecaterina Andronescu, de curand remaniata.

10.20 - Dupa ce, inca de la ora 10.00, au discutat relaxat pe holurile Parlamentului, delegatii PSD au inceput sa intre in sala Alexandru Ioan Cuza.

La intrarea in sala de congres, invitatii primesc un volum pe coperta caruia e scris sloganul "Puternici impreuna". In paginile acestui volum apare Viorica Dancila alaturi de mai multi lideri internationali, cum ar fi Donald Tusk si Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

10:00 - Sala Alexandru Ion Cuza a fost decorata cu bannere uriase, iar delegatii sosesc deja din intreaga tara, transmite corespondentul Ziare.com, de la Palatul Parlamentului.

La acest congres, delegatiile nu vor fi numeroase, ci dimpotriva, vor fi alcatuite din cel mult 30 de membri. Iar asta inseamna ca in sala nu se vor strange mai mult de 800-1.000 de persoane.

Reprezentatii altor partide politice n-au fost invitati la congres.

In schimb, dupa cum au anuntat inca de vineri liderii PSD, la congres va participa presedintele PES, Serghei Stanisev.

*******

Pe 23 iulie, Viorica Dancila a fost votata in BPN si apoi validata de Comitetul Executiv al PSD candidat al partidului la alegerile prezidentiale din toamna. Doar doi social democrati au votat atunci impotriva: liderul PSD Olt Paul Stanescu si presedintele PSD Vaslui Dumitru Buzatu.

Intre timp, insa, vineri Paul Stanescu s-a razgandit si a spus ca in CEx voteaza "ce spune partidul".

Precizam ca cel mai recent raport IMAS, publicat la inceputul lunii august, a aratat ca premierul Viorica Dancila ar obtine la prezidentiale doar 7,5% din voturi, clasandu-se astfel pe locul 6, dupa Klaus Iohannis (41,7%), Calin Popescu Tariceanu (13,8%), Victor Ponta (12,9%), Dacian Ciolos (10,4%) si Dan Barna (9,4%) .

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#congres PSD Dancila prezidentiale , #alegeri