Dupa 5 ore de sedinta cu scantei, Dancila a anuntat noile propuneri de ministri pentru Dezvoltare si Transporturi

Marti, 19 Februarie 2019, ora 22:19
24899 citiri
Dupa 5 ore de sedinta cu scantei, Dancila a anuntat noile propuneri de ministri pentru Dezvoltare si Transporturi
Foto: Arhiva Ziare.com

Social democratii s-au reunit azi intr-o noua sedinta a Comitetului Executiv National al PSD, pentru a stabili alte doua nominalizari pentru functiile de ministri ai Dezvoltarii si Transporturilor, dupa retragerea Olgutei Vasilescu si a lui Mircea Draghici.

La finalul sedintei, premierul Viorica Dancila a anuntat ca s-a decis propunerea lui Daniel Suciu pentru functia de vicepremier si ministru al Dezvoltarii si a lui Razvan Cuc la Transporturi.

Dancila a precizat ca miercuri ii va trimite presedintelui Klaus Iohannis cele doua nominalizari.

"Am hotarat ca la Ministerul Transporturilor sa mearga Razvan Cuc, care a mai ocupat aceasta functie, si are experienta necesara pentru a prelua acest minister, iar la Ministerul Devoltarii Regionale si ca vicepremier, Daniel Suciu. Acestea sunt cele doua nominalizari votate inc adrul CEx care cred eu trebuie acceptate de Iohannis. Maine voi trimite nominalizarile catre Cotroceni", a spus Dancila.

Sedinta CEx a fost una tensionata, cele mai aprinse discutii avand loc intre liderul Organizatiei PSD Vrancea, Marian Oprisan, si presedintele PSD Liviu Dragnea.

Oprisan l-a acuzat pe Dragnea ca de cand a venit la Bucuresti s-a metamorfozat si se crede stapanul partidului, precizand ca trebuie organizat un Congres pentru alegerea unui nou presedinte al PSD.

In replica, liderul PSD a raspuns scurt afirmand ca nu e de acord cu cele spuse de Oprisan.

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, desfasurarea CEx, precum si discutiile care au loc inaintea sedintei:

22:14 - Liviu Dragnea raspunde la intrebari:

Ce veti face daca Iohannis respinge si aceste propuneri?

- Am stabilit ca daca va refuza si aceste doua propuneri ne intrunim din nou in CEx si vom lua o alta decizie.

S-a propus in CEx o restructurare. De ce nu s-a acceptat?

- Doamna premier a refuzat.

Ce a facut Razvan Cuc in primul mandat?

- Si-a dat demisia pentru ca a fost obligat. A deblocat foarte multe proiecte, am mare incredere in capacitatea lui.

Stiati de OUG pentru Legile justitiei?

- Nu, dar am citit-o.

Domnul Iohannis a criticat-o, a spus ca e cu dedicatie.

- Ce pot sa comentez la o asemenea prostie marca Iohannis? Ce legatura are aceasta ordonanta cu mine?

Oprisan a spus ca va credeti stapanul PSD. Sunteti?

- Am auzit si eu, nu sunt de acord cu el.

OUG a respectat principiul transparentei?

- Eu cred ca da. Era necesara.

Cine va conduce DNA peste 45 de zile?

- Cel pe care il va numi presedintele Romaniei.

21:50 - Premierul Viorica Dancila face declaratii:

- Am hotarat ca la Ministerul Transporturilor sa mearga Razvan Cuc, care a mai ocupat aceasta functie, si are experienta necesara pentru a prelua acest minister, iar la Ministerul Devoltarii Regionale si ca vicepremier, Daniel Suciu.

Acestea sunt cele doua nominalizari votate inc adrul CEx care cred eu trebuie acceptate de Iohannis. Maine voi trimite nominalizarile catre Cotroceni

Intrebare: Ce veti face daca presedintele Iohannis respinge si aceste propuneri?

- Plec de la ideea de buna credinta. Acest lucru va fi dezastru. Daca se va intampla acest lucru vom lua o decizie tot in CEx.

- Daniel Suciu corespunde criteriile, are legaturi cu toti presedintii de Consilii Judetene din tara, va fi un ministru bun.

- Razvan Cuc a mai fost ministru, are experienta.

Intrebare: S-a vorbit despre o restructurare guvernamentala?

- S-a vorbit despre restructurare. Am vazut ca domnul Iohannis a refuzat numirile, iar colegii au spus ca ar trebui o restructurare, ca propunerile sa treaca prin Parlament, sa nu mai fie nevoie de acceptul presedintelui.

- Eu nu cred ca e nevoie de o restructurare pentru ca detinem presedintia rotativa.

Intrebare: Ce ne puteti spune despre cele doua OUG adoptate azi?

- Am vazut multe pareri, au fost pe lista suplimentara. Tudoder Toader a dat detalii. Domnul ministru a justificat pe deplin. Veti vedea care este urgenta acestei ordonante.

Intrebare: Klaus Iohannis a criticat OUG. Este cu dedicatie?

- In Romania tot ceea ce faci trebuie sa fie pentru o anumita persoana. Cand facem o lege sau dam o OUG le dam pentru intreaga Romanie. Cand marim alocatiile, de exemplu, nu ne referim la copiii luix, y sau z. Marim pentru toti copiii. Eu vreau o justitie independenta, in fata legii toti suntem egali, continuam lupta impotriva coruptiei.

Intrebare: De ce nu au fost consultari pe OUG?

- Eu am inteles ca au existat consultari. Haideti sa vedem intai ce presupun aceste OUG. In ultima vreme se discuta doar despre Justitie, pentru a trece in derizoriu alte probleme ale romanilor

Intrebare: Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a spus ca nu stia despre OUG. Veti vorbi cu el?

- Voi avea o discutie cu domnul prim-vicepresedinte la Madrid. Ii voi explica pe larg ce presupun aceste ordonante.

Care e pozitia Romaniei cu privire la candidatura Laurei Codrutei Kovesi?

- Laura Codruta Kovesi nu e propunerea noastra pentru functia procuror sef european. Atata timp cat nu este candidatul propus de Guvernul Romaniei nu vreau sa vorbesc despre acest subiect. Eu nu cred ca trebuie sa vorbesc despre acest lucru.

21:44 - Marian Oprisan a iesit din sedinta CEx. El a confirmat ca i-a transmis lui Liviu Dragnea ca nu e "stapanul partidului", precizand ca liderul PSD "mai greseste din cand in cand, dar e baiat bun".

21:09 - Potrivit Mediafax, decizia referitoare la propunerea liderului deputatilor PSD Daniel Suciu la Ministerul Dezvoltarii a fost luata cu unanimitate de voturi, in timp ce un singur social-democrat a votat impotriva nominalizarii lui Razvan Cuc la Transporturi.

21:00 - Dupa aproape patru ore de dicutii, social democratii au votat in CEx ca Daniel Suciu sa fie propus la Ministerul Dezvoltarii si Razvan Cuc la Ministerul Transporturilor, informeaza Digi24. Urmeaza ca liderul PSD, Liviu Dragnea, sa faca declaratii.

20:48 - Vicepresedintele PSD Marian Oprisan i-a transmis lui Liviu Dragnea, in sedinta CEx al PSD, ca nu este "stapanul partidului", ci doar presedintele, cerand organizarea unui Congres pana la finalul anului pentru alegerea unei noi conduceri a formatiunii, au declarat surse politice, pentru Mediafax.

20:45 - Social democratii urmau sa voteze propunerile la Ministerul Dezvoltarii si Ministerul Transporturilor, dar votul a fost amanat cateva minute pentru ca exista discutii tensionate intre Marian Oprisan si Liviu Dragnea, informeaza Digi24.

19:28 - Potrivit unor surse politice citate de Mediafax, Liviu Dragnea a propus ca la Dezvoltare sa fie nominalizat Daniel Suciu, iar la Transporturi Razvan Cuc. Social democratii sunt insa nemultumiti, afirmand ca Razvan Cuc a fost ales deputat in Giurgiu, in organizatia PSD condusa de Niculae Badalau, si s-a transferat, recent, la organizatia PSD Neamt, condusa de Ionel Arsene.

19:00 - Au trecut doua ore de la debutul CEx iar sedinta continua. Stiri pe surse precizeaza ca liderul senatorilor PSD, Serban Nicolae, si premierul Viorica Dancila au avut o discutie in contradictoriu despre "neimplementarea programului de guvernare". Serban Nicolae, precizeaza sursa citata, a spus ca trebuie o reforma.

18:06 - Potrivit Stiri pe surse, Marian Oprisan ar fi propus organizarea unui Congres de alegeri in partid in acest an.

18:02 - Sedinta CEx este una tensionata. Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, a cerut sa ia cuvantul in cadrul sedintei si a spus ca este nemultumit de propunerile premierului Viorica Dancila: Daniel Suciu la Ministerul Dezvoltarii si Razvan Cuc la Ministerul Transporturilor, informeaza Realitatea Tv. Totodata, Oprisan a cerut restructurarea Executivului.

16:55 - Liderul PSD, Liviu Dragnea, a venit la sedinta CEx dar nu a vrut sa dezvaluie ce nume sunt luate in calcul pentru Ministerul Dezvoltarii si pentru cel al Transporturilor.

"Razvan Cuc e membru la PSD Neamt de vreo doua saptamani. Inteleg ingrijorarea PSD Giurgiu, dar PSD Neamt il sustine foarte tare. Felix Stroe nu poate sa fie pentru ca nu este parlamentar", a spus Dragnea.

16:54 - Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a spus inainte de sedinta, ca nu e obligatoriu ca propunerile organizatiilor pentru functia de ministru sa si fie acceptate.

"Propunerea acceptata va rezulta din dezbaterea Comitetului Executiv. De esenta, organizatiile propun, dar nu e obligatoriu sa fie acceptata propunerea. La 40 si ceva de organizatii... pentru doua functii", a afirmat Dumitru Buzatu.

16:32 - In aceste momente, premierul Viorica Dancila se afla in biroul lui Liviu Dragnea, de la Camera Deputatilor, potrivit Mediafax.

16:28 - Presedintele PSD Giurgiu, Niculae Badalau, a precizat ca organizatia pe care o conduce il sustine pe senatorul Cristian Marciu pentru functia de ministru al Transporturilor, si nu pe deputatul Razvan Cuc.

"In calitate de presedinte al PSD Giurgiu, unde domnul deputat Razvan Cuc activeaza, va spun ca nu il sustinem pe domnul Cuc pentru functia de ministru al Transporturilor. (...) Il voi sustine neconditionat pe senatorul giurgiuvean Cristian Marciu pentru functia de ministru al Transporturilor! Daca Giurgiu trebuie sa dea un al doilea ministru, in prezent, acesta nu poate fi decat domnul Cristian Marciu, un profesionist, un om serios, loial si devotat principiilor social-democrate si care este, de altfel, in PSD de 27 de ani!", a scris Badalau pe Facebook.

15:47 - Digi24 anunta, citand surse politice, ca si Marian Oprisan se afla in carti pentru nominalizarea la functia de ministru al Transporturilor.

15:21 - Marian Mina, presedinte CJ Giurgiu, a declarat la Realitatea TV ca organizatia PSD Giurgiu nu il sustine pe Razvan Cuc pentru Ministerul Transporturilor. In schimb, propunerea sa este senatorul Cristian Marciu.

"Eu stiu ca domnul Dragnea tine cont de parerea organizatiilor locale. Nu cred ca va fi propus domnul Cuc", a spus Mina.

Presedintele CJ Giurgiu a precizat ca nu il sustine pe Razvan Cuc pentru ca nu a fost un ministru bun.

"Trebuie sa tinem cont de pregatirea profesionala. Razvan Cuc a mai fost ministru. A fost bun? Ati vazut vreun kilometru de autostrada facut de el?", a subliniat Marian Mina.

15:14 - Surse social-democrate au declarat pentru Realitatea TV ca Daniel Suciu, liderul deputatilor PSD, va fi propus pentru functia de ministru al Dezvoltarii.

14:37 - Viceprimarul Aurelian Badulescu spune ca are informatii conform carora presedintele interimar al PSD Bucuresti, Gabriel Mutu, va incerca sa introduca excluderea sa din partid pe ordinea de zi de azi a CEx, informeaza Digi24.

14:00 - Premierul Viorica Dancila a anuntat la inceputul sedintei de guvern ca i-a trimis luni o scrisoare presedintelui Klaus Iohannis prin care a retras nominalizarea lui Mircea Draghici pentru functia de ministru al Transporturilor.

"Am luat aceasta decizie, intrucat am constatat ca procedura de numire este mult intarziata, fiind depasite limitele unei colaborari normale cu Guvernul Romaniei. De asemenea, am luat in calcul si decizia domnului Mircea Draghici de renuntare la aceasta candidatura", a anuntat Viorica Dancila.

Premierul a precizat ca va trimite in scurt timp propunerile pentru cele doua ministere.

13:40 - Potrivit unor surse citate de Realitatea TV, Razvan Cuc este dorit de social democrati sa preia Ministerul Transporturilor, portofoliu pe care de altfel l-a mai detinut. Totusi, aceleasi surse precizeaza ca PSD Giurgiu, organizatie din care face parte, nu il sustine pentru aceasta functie.

13:25 - Fostul ministru al Transporturilor, Lucian Sova, si presedintele PSD Bacau, senatorul Dragos Benea, se afla in biroul lui Liviu Dragnea. Numele lui Benea era vehiculat in presa in ultimele zile pentru Ministerul Dezvoltarii.

13:20 - Candidatii PSD pentru posturile de ministri ai Dezvoltarii si Transporturilor trebuie sa fie parlamentari, sa aiba experienta in domeniile respective si sa fie buni oratori, a declarat la RFI deputatul Catalin Radulescu.

************

Secretarul general al PSD, Codrin Stefanescu, a anuntat luni ca dupa retrgerea Olgutei Vasilesci si a lui Mircea Draghici social democratii sunt nevoiti sa gaseasca noi nume pentru Ministerul Transporturilor si pentru cel al Dezvoltarii.

"Vom avea un Comitet Executiv National in care vom discuta si despre propunerile pentru ministerele Dezvoltarii si Transporturi, dupa 87 de zile in care domnul Werner Klaus Iohannis i-a refuzat in mod repetat, fara niciun motiv, pe colegii nostri Lia Olguta Vasilescu si Mircea Draghici.

Dupa retragerea acestora, pentru a debloca situatia, suntem nevoiti sa ne hotaram asupra altor doi colegi pentru aceste doua portofolii", a precizat, luni, pentru Agerpres, Codrin Stefanescu.

Amintim ca, martea trecuta, Olguta Vasilescu a anuntat ca isi retrage candidatura pentru functia de vicepremier si ministru al Dezvoltarii, dupa ce a fost respinsa in repetate randuri de presedintele Klaus Iohannis.

Ulterior, sambata, Mircea Draghici a decis si el sa isi retraga candidatura pentru Ministerul Transporturilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#CEx PSD marti, #ministri Transporturi Dezvoltare CEx , #stiri PSD