Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
PSD > stiri PSD
A   A   A

PSD cere reprezentantei Comisiei Europene sa lamureasca modul de culegere a datelor pentru rapoartele MCV

PSD cere reprezentantei Comisiei Europene sa lamureasca modul de culegere a datelor pentru rapoartele MCV
Foto: Facebook/Partidul Social Democrat
Partidul Social Democrat a facut, luni, un apel catre Reprezentanta Comisiei Europene din Romania sa aduca lamuriri cu privire la modalitatile "de culegere a datelor pentru intocmirea rapoartelor MCV".

"Avand in vedere precizia la care face apel Reprezentanta Comisiei Europene din Romania cu privire la pozitiile oficiale exprimate de CE fata de tara noastra, ne asteptam la aceeasi rigoare in legatura cu ingrijorarile exprimate de cele mai reprezentative asociatii ale magistratilor din Romania in ceea ce priveste 'afirmatiile eronate, nereale' aparute 'in mod repetat' in rapoartele MCV.

Se impune deci o clarificare riguroasa asupra 'modalitatii de culegere a datelor pentru intocmirea rapoartelor MCV' care, in opinia asociatiilor magistratilor, 'a permis strecurarea unor erori/inexactitati/afirmatii trunchiate care nu pot face decat deservicii independentei justitiei"', a transmis PSD pe Facebook.
Amintim ca rapoartele MCV au fost des criticate de PSD si liderii coalitiei, acestia sustinand la unison ca institutiile europene ne incalca suveranitatea si ne spun cum sa legiferam pornind de la informatii trunchiate sau eronate.

La sfarsitul anului trecut, in noiembrie, premierul Viorica Dancila a criticat dur Comisia Europeana dupa publicarea ultimului raport MCV pentru Romania. In decembrie, si liderul PSD, Liviu Dragnea, a transmis ca prea multa vreme Romania a fost "pacalita si tinuta-n chingi cu MCV".

Ca o reactie la criticile din Romania, reprezentantii Comisiei Europene au precizat fac doar ceea ce li s-a incredintat in momentul in care tara noastra a aderat la Uniunea Europeana.
"Comisia nu tine cont de tabere politice. Incercam mereu sa prezentam analize cat se poate de obiective si de echilibrate asupra situatiilor din cele doua state membre. Evaluarile pe care le-am facut in rapoartele noastre au fost sustinute mereu de statele membre la nivelul Consiliului UE. Puteti sa va uitati si la analizele GRECO sau ale Comisiei de la Venetia - toate arata aceleasi lucruri", spuneau acestia.

Intre timp, doua instante din Romania au sesizat Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) care va stabili in procedura accelerata caracterul Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV).

Prevederile MCV se circumscriu prevederilor Tratatului privind aderarea Romaniei la UE? Cerintele MCV-ului, rapoartele si recomandarile acestuia sunt obligatorii pentru Romania? - sunt intrebari la care trebuie sa raspunda judecatorii europeni.
Citeste si:
Toader sustine ca va respecta recomandarile MCV, dar ii ironizeaza pe raportorii europeni: N-au devenit super-legiuitori la noiTariceanu anunta ca Romania pregateste un raspuns pentru UE: MCV e facut de functionari pe surse "dezechilibrate"Tudorel Toader, prima reactie despre raportul MCV: Are iz politic, multe interese si foloseste standarde duble

A.G.
Facebook ShareTweet
 Luni, 11 Februarie 2019, ora 11:32

 Articol citit de 3056 ori

Citeste si: