Primul CEx al PSD din 2019: Dragnea vrea sa lase serviciile secrete fara bani, Dancila anunta OUG pe justitie in cel mai scurt timp

Duminica, 03 Februarie 2019, ora 19:01
37486 citiri
Primul CEx al PSD din 2019: Dragnea vrea sa lase serviciile secrete fara bani, Dancila anunta OUG pe justitie in cel mai scurt timp
Foto: Alexandru Dobre / Mediafax Foto / Hepta.ro

Social-democratii s-au reunit duminica la Parlament in primul Comitet Executiv de anul acesta.

Sedinta a durat aproximativ doua ore iar printre temele de discutie s-au numarat prezentarea bugetului pentru 2019, stabilirea prioritatilor politice si a conducerii interimare a PSD Braila, dupa plecarea lui Mihai Tudose la Pro Romania.

La finalul Comitetului Executiv, Liviu Dragnea nu a vrut sa faca declaratii. A spus doar ca i-a cerut premierului sa taie din sumele prevazute in bugetul pe 2019 serviciilor secrete si sa realoce acesti bani pentru Sanatate.

"Am rugat-o pe doamna prim-ministru sa analizeze sumele alocate serviciilor secrete. Cred ca sume importante de aici pot fi realocate catre Sanatate, de exemplu. Eu ma gandesc ca un program de acordare gratuita pentru toti copiii din Romania de vitamina D este tot un program de siguranta nationala. Doamna prim ministru si domnul ministru (de Finante - n.red.) au spus ca vor analiza daca pot face in Guvern acest lucru, daca nu eu sigur voi face asta in Parlament, cu amendamente", a declarat Dragnea.

Ulterior, Liviu Dragnea si premierul Viorica Dancila au participat la reuniunea grupurilor parlamentare ale PSD, unde s-au stabilit reprezentantii in Biroul Permanent la Camera Deputatilor si Senat.

Cu toate ca, zilele trecute, Codrin Stefanescu afirma ca Liviu Dragnea va face la finalul intalnirilor cu social democratii "un anunt extrem de important pentru milioane de romani", liderul PSD nu a avut prea multe de spus.

A povestit ce s-a discutat in CEx - despre buget, despre alegerile ce se vor organiza in filialele care au conducere interimara, despre o mai buna colaborare intre cele doua Camere si guvern - lucruri care, de altfel, se stiau.

Viorica Dancila a anuntat insa ca o OUG pentru contestatia in anulare a sentintelor definitive date de completurile de 5 judecatori se va da in cel mai scurt timp. Si Dragnea fusese intrebat despre aceasta ordonanta, dar a raspuns citand din Iordache: "Alta intrebare?"

Ziare.com a transmis, in format LIVE TEXT, desfasurarea Comitetului Executiv al PSD si principalele declaratii ale social democratilor

19:01 - A iesit de la sedinta si premierul, dar nu a vrut sa faca declaratii. Intrebata de jurnalisti cand va fi adoptata OUG pentru contestatia in anulare a sentintelor definitive date de completurile de 5 judecatori, ceruta de mai multi social-democrati, Viorica Dancila a raspuns: "Sper ca in cel mai scurt timp sa venim cu aceasta ordonanta".

18:35 - Liviu Dragnea face declaratii:

- Au fost adoptate cateva chestiuni organizatorice, despre alegerile care se vor organiza in filialele cu conducere interimara, am discutat si despre buget si despre o colaborare mai stransa intre cele doua Camere si guvern.

- Despre buget, vreau ca o suma rezonabila dar importanta de la serviciile secrete sa fie mutata la Sanatate.

- Eu cred ca acordarea de vitamina D pentru copii poate fi considerat un program de securitate nationala.

- Despre bugetele locale: vrem sa scoatem satul romanesc din noroi. L-am rugat pe ministrul de Finante sa mai faca in aceasta seara, il ajut si eu, sa faca o simulare pentru bugetul administratia locala.

- Vreau sa fac o precizare, pentru ca e prea multa minciuna. Despre bugetul Bucurestiului: nu s-a diminuat, dimpotriva s-a marit. Primarii de sectoare au cerut o intalnire cu ministrul de Finante care le-a spus ca toti banii sun pentru bucuresteni. Nimeni nu a spus ce procent merge la sectoare si ce procent merge la Primaria Capitalei. Daca nu inceteaza minciunile nu le voi lasa netaxate.

- Atat am avut sa va spun, astept intrebari dar cateva pentru ca trebuie sa plec.

- Cum procedati in problema ministrilor?

Sa vedem daca domnul Iohannis ne raspunde de ce nu ii accepta. Asteptam sa vedem ce spune si despre ambasadorii din tarile unde nu exista.

- Cand vor fi adoptate ordonantele pe Justitie cerute de partid?

Citez un prieten: Alta intrebare?

- De ce nu ati participat la preluarea de catre Romania a presedentiei Consiliului UE?

Nu am putut din motive personale.

- Ce parere aveti despre alianta USR-PLUS?

Securistii si-au facut doua partide: unul pe stanga si unul pe dreapta. Arata o mare disperare, faptul ca au inceput sa desfaca conservele.

- Aveti semnale ca alti parlamentari sa plece la ProRomania?

Majoritatea parlamentara nu se pierde. Daca mai este vreun acoperit va pleca.

17:40 - Secretarul general al PSD Codrin Stefanescu a reactionat dupa postarea Gabrielei Firea, afirmand ca tine cu tot dinadinsul sa fie exclusa din partid. El a precizat, la Antena3, ca PSD nu va face acest pas, iar daca vrea sa plece, atunci sa isi dea demisia si sa piarda mandatul de primar general al Capitalei.

17:05 - Liderii PSD au stabilit, in CEx, ca in perioada 15 februarie-15 martie sa aiba loc alegeri in organizatiile partidului care au conducere interimara, inclusiv in organizatia din Bucuresti, au declarat surse politice pentru Mediafax.

Alegeri vor avea loc in 13 organizatii ale PSD, conduse in prezent de presedinti interimari, acestea fiind urmatoarele: Bucuresti (Gabriel Mutu); Dambovita (Rovana Plumb); Braila (Aurel Simionescu); Caras-Severin (Luminita Jivan); Cluj (Horia Nasra); Suceava (Ion Stan); Calarasi (Iulian Iacomi); Botosani (Doina Fedorovici); Brasov (Marius Dunca); Gorj (Florin Carciumaru); Timis (Calin Dobra); Iasi (Maricel Popa); Sibiu (Bogdan Trif).

17:01 - Sedinta senatorilor s-a incheiat dupa aproape doua ore. Acum s-au reunit si deputatii, iar la intalnire participa Liviu Dragnea si Viorica Dancila.

16:37 - Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a postat pe Facebook o imagine in care sunt mai multe bete de chibrit, in rand, iar unul dintre bete pare ca se retrage. In fotografie este scris mesajul "Uneori trebuie sa faci un pas in spate ca sa-i salvezi pe ceilalti". In descrierea postarii Firea a notat "In legatura cu ce se intampla in aceste zile..."

16:33 - Secretarul general al PSD Codrin Stefanescu a declarat ca Marian Oprisan a spus, in CEx al PSD, ca in cazul in care Robert Negoita va mai face declaratii care sa aduca prejudicii de imagine partidului, atunci va cere excluderea acestuia din formatiune, lucru aplaudat de colegii din sala, informeaza Mediafax.

15:25 - Negoita a mai spus ca Liviu Dragnea i-a promis ca va participa marti sau miercuri la o dezbatere cu Asociatia Municipiilor, pe fondul nemultumirilor edililor in privinta banilor alocati.

15:18 - Primarul Sectorului 3, Robert Negoita, a anuntat ca, in sedinta Comitetului Executiv, liderul PSD Vrancea, Marian Oprisan, a propus excluderea sa din partid insa propunerea nu a fost supusa la vot, informeaza Mediafax.

14:51 - Liviu Dragnea s-a declarat, la finalul CEx, nemultumit de sumele alocate serviciilor secrete in bugetul pe 2019, afirmand ca i-a cerut premierului Viorica Dancila sa analizeze situatia. Potrivit lui Dragnea, acesti bani s-ar putea duce catre Sanatate.

"Am rugat-o pe doamna prim ministru sa analizeze sumele alocate serviciilor secrete. Cred ca sume importante de aici pot fi realocate catre Sanatate, de exemplu. Eu ma gandesc ca un program de acordare gratuita pentru toti copiii din Romania de vitamina D este tot un program de siguranta nationala. Doamna prim ministru si domnul ministru (de Finante - n.red.) au spus ca vor analiza daca pot face in Guvern acest lucru, daca nu eu sigur voi face asta in Parlament, cu amendamente", a declarat Dragnea.

Jurnalistii i-au atras atentia ca pentru a modifica bugetul alocat serviciilor secrete este nevoie de avizul CSAT. "Imi trebuie avizul lui Iohannis si pentru viata, sa inteleg? Parlamentul nu cere aviz de la nimeni", a fost replica lui Dragnea.

Ziaristii au vrut sa ii mai puna intrebari liderului PSD, lucru ce l-a iritat.

"A fost o singura intrebare. Daca vreti sa ne mai vedem si dupa Camera si sa incepem anul bine, bine, daca nu, la revedere", le-a spus Liviu Dragnea.

13:40 - Presedintele PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, inaintea sedintei CEx, in legatura cu demisiile din partid, ca el face tot posibilul pentru ca formatiunea sa isi pastreze majoritatea penru ca aceasta sa poata sustine actualul Guvern, informeaza Mediafax.

13:00 - Sedinta CEx a inceput cu o intarziere de 30 de minute.

12:44 - Primarul sectorului 3, Robert Negoita, sosit la Parlament, critica din nou bugetul pe 2019, mai exact sumele alocate administratiilor locale. "Suntem fara precedent. Nu este normal ca primarii sa vina sa stea cu mana intinsa, ca niste cersetori", a declarat Negoita.

12:15 - Si premierul Viorica Dancila a ajuns la Parlament. Seful Executivului nu a facut declaratii, intrand direct in biroul de la Camera Deputatilor al lui Dragnea. Au mai sosit ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, si ministrul Fondurilor Europene si ministrul interimar al Transporturilor, Rovana Plumb, informeaza Mediafax.

12:10 - Liviu Dragnea se afla in biroul sau de la Parlament, alaturi de mai multi lideri PSD.

12:07 - Vicepresedintele PSD Doina Pana a declarat duminica, la Antena3, ca la Comitetului Executiv al partidului s-ar putea discuta despre posibila candidatura a liderului ALDE, Calin Popescu Tariceanu, la alegerile prezidentiale.

"Da, este posibil sa fie. Noi avem o apreciere deosebita pentru domnul Calin Popescu Tariceanu. Dumnealui e un candidat redutabil, indiferent daca din partea ALDE sau a coalitiei", a declarat Doina Pana.

12:02 - Liviu Dragnea a ajuns la Parlament. Liderul social-democratilor nu a facut declaratii, dar a facut un gest prin care a salutat presa, informeaza Mediafax.

Mai multe demisii din PSD

In aceasta saptamana, mai multi social-democrati au demisionat din PSD si au aderat la Pro Romania.

Astfel, fostul premier Mihai Tudose a anuntat, marti pe Facebook, ca se inscrie in partidul lui Victor Ponta, afirmand ca a constatat cu tristete ca o parte din actuala echipa de conducere a PSD a inlocuit agenda publica cu agende personale.

Si deputatul Georgian Pop a anuntat, joi, ca demisioneaza din PSD si se inscrie in Pro Romania, precizand ca cei care conduc in prezent PSD nu inteleg ca prin politica trebuie sa unesti oamenii si ca de cand este presedintele PSD, Liviu Dragnea a divizat intreaga societate. Pop era secretar al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.

De asemenea, deputatul Oana Silvia Vladuca a anuntat, vineri pe Facebook, ca demisioneaza din PSD pentru a se inscrie in Pro Romania, precizand ca multe din valorile partidului s-au pierdut de cand formatiunea "a intrat in zodia nefasta a unui lider nefast". Tot vineri, deputatul Corina Bogaciu, care a demisionat din PSD in luna noiembrie a anului trecut, a anuntat ca s-a inscris in Pro Romania.

Nu in ultimul rand, senatorul Adrian Tutuianu, exclus anul trecut din PSD, a aderat la formatiunea fondata de fostul premier Victor Ponta.

Citeste si La CEX, Dragnea va face "un anunt extrem de important pentru milioane de romani"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#CEX PSD duminica buget , #stiri PSD