O noua mizerie se pregateste sa fie ascunsa sub presul PSD

Marti, 09 Iulie 2019, ora 19:30
21167 citiri
O noua mizerie se pregateste sa fie ascunsa sub presul PSD

Cata ticalosie morala trebuie sa colcaie in sufletul unora, daca au fost in stare sa elaboreze un proiect intitulat pompos "Legea recunostintei intre generatii", conform caruia tinerii sa fie obligati prin lege sa plateasca in numerar respectul datorat parintilor sau bunicilor, ajunsi la varsta senectutii si a neputintei!

Din capul locului, respectul intre generatii este un principiu sacru, admis de toate normele sociale, din cea mai timpurie antichitate pana in prezent, necontestat de nimeni nicicand. Nu stiu sa fi pus cineva pana acum problema reglemantarii prin legea civila sau penala a unui asemenea fapt, deja statuat prin legile nescrise ale moralei, eticii, traditiei, educatiei si, nu in ultimul rand, ale religiei.

Recunostinta generatiei noi fata de cea veche, in stilul in care vrea s-o legifereze partidul doamnei Dancila, este cea mai buna dovada a faptului ca initiatorii nu stiu sa respecte altceva decat suprematia banului, ceva ce isi inchipuie ei ca l-ar putea face fericit chiar si pe batranul neputincios, caruia n-are cine sa-i aduca un pahar cu apa la pat, dar care afla ca tocmai i-a intrat o suma in cont, de la copiii plecati undeva departe, de cativa ani.

Nimic etic si nimic moral in toata initiativa. Nu vad altceva decat o palida incercare de a momi electoratul, care i-a intors spatele partidului majoritar la 26 mai, si o incercare de a-i obliga pe copii sa suporte ei din buzunarul lor cheltuielile batranilor, pentru ale caror pensii statul are din ce in ce mai putine resurse.

Recunostinta dintre generatii n-au descoperit-o nici Iordache, nici Nicolicea, nici Bejinariu, Bacalbasa, Intotero, Badalau sau alti coautori ai proiectului. Ea se cunoaste de milenii si chiar a fost statuata prin Decalogul lui Moise, care a lasat lege peste generatii prin cunoscuta Porunca a cincea: "Cinsteste pe tatal tau si pe mama ta, ca sa-ti fie bine si sa traiesti ani multi pe pamantul pe care Domnul Dumnezeul tau ti-l da tie".

Cand spune "cinsteste", Decalogul nu are in vedere amendarea sau intemnitarea celui care n-ar proceda ca atare, nici echivalentul in bani al "cinstirii". Ajunge ca a stabilit regula. Traditia a educat societatea sa nu incalce o lege usor de inteles si de respectat, la cele numai 10 articole cate cuprinde, nu 687, cate am observat ca are - de exemplu - Codul Administrativ, recent adoptat de guvernul nostru.

Bine zicea candva iluministul francez Montesquieu (sec. XVIII) ca legile nescrise sunt mai respectate decat cele scrise, pentru ca acestea din urma raman adesea necitite.

Trogloditii nostri facatori de legi nu inteleg ca nimeni nu poate compensa cu bani suferinta generatiei ajunsa la senectute, departe de fii si de nepoti. Nu pot, intrucat chiar ei au sapat, si mai sapa inca, o prapastie intre generatii.

Rareori s-a vazut pe meleagurile noastre o crima mai mare decat a politicii din cauza careia o treime din populatia activa a tarii paraseaste pamanturile natale, cautandu-si rostul in alta parte.

Si nu legile lui Nicolicea sau ale lui Iordache ii determina pe acesti plecati sa trimita bani in tara parintior si bunicilor lor, ci acel Decalog de care vorbeam si care porunceste cu o autoritate de care nu sunt capabili simandicosii nostri alesi: Cinsteste!

Ma intreb, si vorbesc serios, cum isi inchipuie autorii ca s-ar putea aplica jenanta lege a recunostintei? Batranul ajuns in baston il va chema in judecata la tribunalul din Romania pe fiul plecat la munca aiurea? Si ce echitate este asta, sa-si primeasca drepturile dupa sapte ani cat poate dura procesul, dar cat este foarte posibil sa nu poata dura batranul?

N-are cum sa dureze prea mult, pentru ca - am observat-o si pe asta - tot Romania este in coada clasamentului si la delicatele capitole privind longevitatea si speranta la viata. Suntem campioni europeni la tot felul de imbolnaviri, la accidente rutiere, la asistenta medicala deficitara, la subnutritie, la tot ce poate scurta viata - oricum nu tocmai lunga.

Asta trebuie sa faca legiuitorul si gestionarul guvernarii, autostrazi pentru ca accidentele rutiere sa fie mai putine; sa finanteze sanatatea ca sa avem spitale, aparatura si personal; masuri profilactive contra imbolnavirilor; sa opreasca saracirea populatiei, nu sa finanteze luxuriant partidele, pentru ca acestea sa-si etaleze opulenta in congrese di granda.

Imi vine greu sa inteleg cum au putut gandi autorii proiectului de lege ca recunostinta este un fel de marfa, care se negociaza, se cumpara si se vinde evaluata exact la pretul zilei.

In mintea lor, nimic nu este mai etic, moral si legal decat o scrisoare venita de cine stie unde, cam cu urmatorul text: "Dragi parinti, pentru ca m-ati ingrijit de mic, m-ati dus la scoala, m-ati oblojit cand facusem scarlatina, mi-ati luat meditator cand ramasesem corigent la matematica, mi-ati dat bani de buzunar in studentie si m-ati finantat cu valuta ca sa ajung la Oxford, eu imi fac datoria si va trimit niste euro in cont, ca sa fim chit. PS: nu va sfiiti sa angajati si o infirmiera, sa va aduca plosca la pat, daca o fi nevoie. O decontez".

Sub un singur aspect ii inteleg pe semnatarii "Expunerii de motive": au vrut cu orice pret sa faca ceva, dar n-au putut mai mult. Cum spune romanul, atat i-a dus capul, avand in vedere ca se justificau astfel in expunerea de motive: "dezumanizarea sub influenta banilor, egoismul si lupta pentru dobandirea averilor dobandite prin munca parintilor si bunicilor" ii determina pe tineri sa uite ca au si obligatii, nu numai drepturi.

Poate ca autorii acestui text sunt sinceri in demersul lor. Poate isi inchipue ca "dezumanizarea sub influenta banilor" se poate indrepta tot cu bani: dai un ban si te umanizezi din nou!

Poate chiar isi dau seama ca sunt depasiti, ca au observat o problema, dar nu stiu ce-i de facut si atunci redacteaza asemenea texte jenante, cu care ai cadea chiar si la examenul de clasa a opta: "lupta pentru dobandirea averilor dobandite prin munca...".

Dar ma indoiesc ca macar cineva din ghiftuitii care-i invata pe tineri cum sa-i rasplateasca pecuniar pe cei care i-au crescut cu dragoste parinteasca si dezinteresata a inteles ca, inca din negura timpului, societatea a rezistat pentru ca oamenii sunt legati intre ei nu prin legi si regulamente, ci prin atasament, sentimente si traditie.

Nu vreau sa fac proces de intentie nimanui, dar felul cum propunerea apare in Parlament netam-nesam, tocmai in momentul cand alesii sunt cu gandul mai mult la vacanta decat la recunstinta intre generatii, ma face sa gandesc ca scopul propunerii avea alte ganduri, mult mai delicate, decat respectiva recunostinta.

Desi se ascunde de public, Guvernul este fara indoiala speriat de faptul ca peste o luna si ceva trebuie sa mareasca pensiile din credite - ca alta sursa nu-i - iar peste un an trebuie sa le mareasca si mai zdravan, conform programului.

Sa nu-si respecte angajamentul ar fi sinucidere. Sa-l respecte inseamna alte datorii, alte dobanzi, alte rate, alte obligatii. Pana cand?

Pana cand se derobeaza guvernarea de toate obligatiile sale - sau o parte din ele - si obliga generatia noua sa plateasca din buzunarul ei ceea ce statul este dator sa sustina din buget.

Basca faptul ca o buna parte din "recunostinta" ar sosi in valuta, adica un important castig in balanta tarii, atat de dezechilibrata.

Tupeul cu care legiuitorii incearca sa-i forteze pe cei tineri sa preia obligatiile statului fata de cei varstinci vine dupa ce ei insisi s-au gandit la propria lor imbatranire, in perspectiva si s-au pus la adapost.

N-au obligat propriii copii si nepoti, cei ai primarilor si sefilor de consilii judetene, sa-si plateasca ei recunostinta fata de parinti, ci au hotarat s-o plateasca numai statul, prin pensii speciale, ceva ce vine de la buget, adica din banii nostri, ai celorlalti, platitorii de taxe, contributii, impozite si ce or mai fi.

Culmea cinismului, toti intr-un glas raspund la aceasta observatie explicand ca pensiile speciale nu sunt finantate de Casa de Pensii. Sunt finantate din buget.

Si bugetul de unde are bani? Din buzunarele lui Tariceanu, Dancila sau Nicolicea? Din Honolulu? Din insula Belina? Tot din banii publici, obtinuti tot din taxele noastre, acele taxe cu care suportam exorbitantele lor pensii, asa zise, speciale.

Pe scurt, se formeaza sub ochii nostri o casta de pensionari bogati, care ii sfideaza pe ceilalti. In loc sa observe aceasta flagranta inechitate sociala, alesii nostri incearca sa rezolve cu legi perverse ceea ce rezolvase patriarhul Moise, dar a stricat politicianismul unor abonati la fotoliul parlamentar.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Legea recunostintei intre generatii, #Viorica Dancila prim ministru , #stiri PSD
Comentarii