Nu da nimeni socoteala pentru dezastru?

Sambata, 07 Decembrie 2019, ora 09:33
15567 citiri
Nu da nimeni socoteala pentru dezastru?

Nu stiu cum se face, dar uneori legile mi se par strambe. Nu-i iau apararea acelei femei care fusese condamnata la patru ani de temnita pentru ca furase cateva lalele dintr-o florarie, dar nici nu mi se pare normal ca altii, care au adus tara intreaga la sapa de lemn, sa scape fluierand sub pretext ca promisiunile lor erau declaratii politice, nepedepsite de lege.

Observ ca, daca datorezi cateva sute de lei, te executa fiscul de nu te vezi, iar daca te-ai instalat la carma tarii, ai lasat sanatatea de izbeliste sau ai sacrificat educatia dand-o pe mana unor ageamii angajati pe cumetrie si platiti regeste, nu dai socoteala decat, eventual, lasand gol scaunul pe care sezusesi degeaba.

Pe Dragnea, atat l-a dus mintea si atat a facut

Stiu, va zice cineva ca autorul de facto al intregii harababuri n-a lasat numai scaunul gol, el isi ispaseste pedeapsa la zdup. Pardon, el a ajuns la zdup pentru sarlatanii de duzina, angajari fictive si niste matrapazlacuri la scrutin. Astea mi se par fleacuri pe langa distrugerea Justitiei ca sa ramana el liber si datoriile la care a angajat generatiile viitoare, numai ca sa castige el alegerile.

Pentru impostura de a se pune deasupra guvernului, pentru programul nesustenabil intocmit de el insusi, pentru lipsa investiilor sau pentru datoriile grele pe care le vom plati noi toti, nu numai ca nu este condamnat, dar nici nu-l judeca cineva.

PSD are insa si aici o replica: a facut datorii, dar a marit salariile si pensiile, spre binele oamenilor. Iarasi zic, pardon, salariile le-a marit numai bugetarilor. Ceilalti au luat praful de pe toba.

Nu l-a dus mintea pe Dragnea ca s-ar fi putut mari toate salariile, inclusiv ale celorlalti, s-ar fi putut sustine si pensiile fara imprumuturi, daca programul ar fi fost facut de profesionisti, nu de amatori. Si am sa ma explic cu un exemplu.

Salariile pot creste inteligent si fara imprumuturi

Ziarele publica in ultima vreme informatii cu privire la o investitie programata de grupul german BMW in Ungaria. Grupul investeste un miliard de euro, iar Guvernul maghiar va veni si el cu o contributie importanta pentru imbunatatirea infrastructurii de transport in nord-vestul orasului Debrecen, unde va fi amplasata viitoarea uzina BMW.

Alte 35 de miliarde de forinti urmeaza sa fie cheltuiti pentru dezvoltarea sistemului educational din Debrecen, in ideea de a furniza mana de lucru calificata.

Sesizati nuanta? Uriasul grup BMW vine sa investeasca un miliard de euro, in conditiile in care guvernul ungar se ocupa de imbunatatirea infrastructurii si de dezvoltarea sistemului educational (tot prin investitii), pentru a asigura necesarul de oameni calificati.

Cum era sa vina si la noi vreun asmenea important investitor, cand programul Dragnea-Grindeanu-Tudose-Dancila a dat infrastructura pe mana lui Cuc-Zero Kilometri si sistemul educational pe mana lui Pop-Genunche, plus Popa-Pamblica, plus Andronescu-Abramburica?

Presa informeaza ca, pregatindu-se pentru colaborare cu viitoarea uzina BMW, guvernul ungar a si facut in zona importante investitii, urmare carora salariile la locurile de munca nou create au crescut cu circa 50%, respectiv de la 304.000 ft (910 euro) la 450.000 ft (1.350 euro), fara sa angajeze statul la imprumuturi, ci numai prin aplicarea de masuri inteligente, nu populiste.

Basca faptul ca sporirea salariului cu 50% in domeniul privat aduce proportional un spor de incasari la buget si la contributiile pentru servicii de sanatate sau cele sociale. Din acest spor, statul va avea la randul lui resurse sa opereze majorari propriilor salariati bugetari si chiar cresteri de pensii, altfel decat apeland la imprumuturi.

Nu intamplator, orasul Debrecen, unde va fi amplasata viitoarea uzina BMW, se afla la capatul unei autostrazi, care se leaga, prin Budapesta, cu toate marile centre industriale ale tarii si apoi cu intreaga retea de autostrazi a Europei.

Aici, langa Debrecen, autostrada se opreste la 40 km de granita Romaniei. De ce se opreste? Asteapta sa se lege cu viitoarea autostrada Bors-Oradea-Cluj-Targu Mures-Iasi-Ungheni, aflata de peste doua decenii in programele PSD, scrise cu carioca pe hartie.

Gunoiul de sub pres

N-am nici cea mai mica indoiala ca, daca aceasta autostrada ar fi fost astazi intr-o stare avansata de executie si daca decidentii nostri ar fi investit inteligent si eficient in pregatirea educationala, atunci, de-a lungul traseului, ar fi amplasat cineva investitii majore, de care avem nevoie ca sa facem sustenabile propriile noastre programe.

Poate, cu asemenea investitie, saracia din Moldova n-ar fi fost atat de crunta, poate tineretul n-ar mai fi parasit tara, poate ar fi fost de folos si vecinilor de peste Prut o legatura rapida nu numai cu Romania, dar si spre vest.

Acum un an, ca sa astupe gura unor protestatari, PSD s-a apucat sa ascunda gunoiul sub pres, trecand prin Parlament Legea pentru construirea autostrazii "Unirea". De ce vorbesc de gunoi si de pres? Pentru ca nu legea ne lipsea noua, ne lipseau faptele. Urmare legii, n-a aparut niciun fapt. Ori cu lege, ori fara lege, situatia a ramas aceeasi. Stadiul este tot pe hartie, tot cu carioca, tot cum era si pana atunci.

Nu numai ca nu s-au facut autostrazi, dar s-a mimat intentia de a le face, ba aproband o lege, ba votand alta (si pentru Comarnic-Brasov s-a facut una), ba s-a dat in spectacol ministrul Cuc, pretinzand ca el "munceste" pe teren, ba s-a dat in spectacol si mai penibil Dancila, fagaduind rapid o autostrda "cap-coada". Spectacole berechet, rezultate ioc si raspundere deloc.

Declaratiile politice si punctul de vedere al lui Moromete

Vorbind de raspundere, ma intreb daca exista undeva o lege, un articol un paragraf, ceva unde sa scrie negru pe alb nu numai ce pedeapsa primeste cel care fura lalele, ci si peapsa unuia care s-a ales cu functii si salarii grase din banii publici, i-a incasat, s-a plimbat in delegatii prin lume tot pe bani publici, a primit diurne si indemnizatii, dar el nici macar nu s-a apucat de ceea ce poate trebuia sa fi terminat.

Ati ghicit, pentru acesta din urma nu prea exista lege. Dimpotriva, asa cum spuneam, promisiunile din campanie sunt declaratii politice, care nu atrag raspunderi. Spui ce vrei, cine te crede, bine. Cine nu te crede iarasi, bine. Vorba lui Moromete: "E un punct de vedere. Altul n-am".

In opinia mea, daca ai ars gazul de pomana pe banii statului si n-ai facut cele promise este - intr-o anumita masura - ca atunci cand antreprenorul a angajat o lucrare prin contract si a risipit banii de arvuna, jucandu-i la cazinou. Trebuie sa raspunda civil si penal, nu sa declare cu candoare in fata lumii ca "n-am venit sa dau socoteala".

Sub acest aspect, cum spuneam la inceput, legea mi se pare stramba. Caci doamna Dancila si echipa pe care o conducea trebuie sa dea socoteala nu numai pentru ce scria in program si n-a facut, dar si pentru ca nu s-a ostenit sa caute resursele financiare necesare angajamentelor asumate.

Insusi programul la care s-a angajat este cumplit de mincinos. Unde sunt banii pentru cele opt spitale care nu s-au cladit? Unde sunt fondurile pentru cel de al noualea - spitalul metropolitan - de asmenea neinceput? Unde sunt prevederile pentru scolile care nu s-au construit si autostrazile ramase pe hartie? Nu sunt nicaieri si nici n-au existat vreodata.

Avem deficit, in loc de excedent. Unde sunt banii?

Ar fi trebuit sa avem in bilant un excedent fantastic, urmare nerealizarilor in domeniul investitiilor. Dar noi, in loc de excedent, avem deficit si chiar unul urias. Ce poti deduce de aici altceva decat faptul ca programul a contat premeditat pe nerealizarea tintelor declarate, iar populatia a fost indusa in eroare cu rea intentie?

Din pacate, n-ai ce face, nimeni nu poate dovedi ca reaua intentie nu este si ea o declaratie politica, adica ceva ce nu se pedepseste, fiind supusa legii lui Moromete, la fel de imbatabila ca principiul lui Arhimede sau legea lui Lavoisier.

Se pare ca vom incheia anul cu cel mai mare deficit financiar european, dupa ce au fost descoperite mis-mas-urile cu concedii medicale neplatite de scamatoarea Olguta si TVA-ul nerestituit investitorilor de panglicarul Orlando, anume ca sa bage adanc sub pres intregul deficit.

Dar degeaba vorbesc eu aplicand etichete unor persoane respectabile, de ale caror declaratii politice nu te poti lega, ca n-ai cum. Legea le apara.

Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Catalin Cîrstoiu, despre bunurile nedeclarate: „Ce ați fi vrut, să merg cu bicicleta?”
Candidatul PSD-PNL la alegerile pentru Primăria București, medicul Cătălin Cîrstoiu a declarat vineri, 29 martie, că el și soția sa au muncit de „le-au sărit capacele” pentru a avea...
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Proiect pentru plafonarea adaosului comercial la 20 la sută pentru produsele românești. „La produsele din import să pună orice adaos doresc ei”
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a anunţat vineri, 29 martie, că împreună cu echipa de la instituţia pe care o conduce, pregăteşte un proiect legislativ care va...
#Romania tinta de deficit, #autostrada Unirea, #autosrada Comarnic Brasov , #stiri PSD