Hartuirea damboviteana a adversarului, ca la Videle

Sambata, 09 Martie 2019, ora 21:10
15396 citiri
Hartuirea damboviteana a adversarului, ca la Videle

Asta cu invalidarea de catre BEC a inregistrarii Aliantei "2020 USR-PLUS" pare - cel putin la prima vedere - o nepermisa presiune politica.

Cum, adica? Numai la cateva zile dupa ce PSD si-a numit propriul om, unul de incredere, in fruntea Autoritatii Electorale Permanente, ne pomenim ca BEC invalideaza "la gramada" nu mai putin de sapte aliante, inclusiv cea citata, cu sanse mari de succes la europarlamentarele din luna mai?

Nu sugerez ca AEP ar influenta deciziile BEC, dar omul de rand poate face usor conexiuni neasteptate in mintea lui, mai ales cand stie ca asemenea institutii, dominate amandoua de coalitia guvernamentala, pot influenta alegerile din 2019-2020 in toate cele patru faze ale lor.

Omul de rand nu cunoaste multe in de-ale legii, nu intelege teorii si principii, dar stie o vorba pe care numerosi memorialisti i-o atribuie lui Stalin, desi s-ar parea ca este mai veche: "in alegeri nu conteaza atat cine voteaza, cat conteaza cine numara voturile".

Oricata dreptate ai avea oricat ai respecta legea, daca hotararile le iau persoane cu simpatii politice, alegatorului ii sugerezi ideea de hartuire, daca ii faci cuiva necazuri si, mai ales, Opozitiei. Simplul fapt ca PSD si-a inslatat simpatizanti in fruntea unor insitutii precum AEP sau BEC sugereaza intentia.

Ar fi fost de bun simt elementar ca rolul de leadership al acestora, mai mult decat al oricaror altor institutii, sa le revina unor personalitati absolut neutre, cu incontestabila prestanta in fata societatii, chiar somitati in fata carora sa nu poti zice altceva, decat numai chapeau bas!.

Dar cum sa zici "jos palaria", cand stii ca maine vor "numara voturile" chiar aceia care astazi invalideaza partidele candidate? Cum sa zici chapeau bas, daca sicanele au demarat inca de la inceput, cand domnul Ciolos nu-si putea inregistra formatiunea, tergiversat fiind cu tot felul de termene peste termene, pana a inteles ca este sicanat si i-a venit ideea inscrierii sub forma noua, cu denumire noua si cu un alt presedinte, pentru ca sa nu "bata la ochi", numele fondatorului neagreat, Dacian Ciolos.

Cu alt nume de presedinte, cu alta denumire de partid si cu alta instanta - de randul acesta din provincie - n-au fost probleme sa-si inregistreze partidul in doi timpi si trei miscari. Dar, cand a ajuns inapoi in capitala, cu numele sau pus pe cartea de vizita a partidului si as zice cu recentele rezultate ale sondajelor mai mult decat incurajatoare, au aparut pe loc greutatile - ca sa nu spun hartuirile.

N-as face atata caz de respectiva alianta, daca n-as avea sindromul hartuirii generalizate. Caci ceea ce face PSD la adresa Laurei Codruta Kovesi, prin unealta Tudorel, prin scula Dancila, prin trompeta Codrin Stefanescu sau vuvuzelele Iordache si Nicolicea, nu tot hartuire se cheama?

Nu e hartuire citarea doamnei Kovesi la parchet tocmai in ziua cand trebuia sa se prezinte la Bruxelles si citarea din nou in ziua cand tot problema sa se gasea acolo pe ordinea de zi?

Cine (si pe banii cui) face lobby la Bruxelles impotriva doamnei Kovesi, nu reprezentantii PSD+ALDE? Cine face scrisori catre toate statele UE ca sa-i puna piedici doamnei Kovesi in cursa dansei, nu Guvernul? Cine incearca s-o acopere cu tot noroiul dambovitean, ca n-a fost de ajuns cel al Bahluiului, nu profesorul Tudorel? Cine pretinde ca, in cazul cand va fi numita procuror sef european, doamna Kovesi "nu va avea legitimitate"? Nu domnul Dragnea personal, pe care nici nu-l roaga cineva sa se amestece in treburile Europei?

As zice ca niciodata in istoria noastra, o personalitate atat de respectata pe plan european si atat de pretuita de profesionisti nu este mai hartuita in propria ei tara decat Laura Codruta Kovesi.

Dar ma ingrozesc cand simt ca lucrurile merg mult mai departe. O anumita intuitie imi spune ca rectorul universitatii iesene a fost anume adus la Bucuresti (oare cu ce pret?), numai si numai ca sa obtina revocarea procurorului sef DNA, ceea ce nu i-a fost deloc usor, dar deocamdata i-a reusit.

Zic deocamdata pentru ca reusita este numai pe plan local. Nu s-a judecat inca procesul intentat de domnia sa la CEDO impotriva guvernului Dancila care, in cazul admiterii, chiar daca n-ar reinscauna-o pe reclamanta, fara indoiala ar produce un cutremur major in justitia romaneasca, ar demonstra ca actuala coalitie PSD+ALDE a erodat grav statul de drept.

Prin hotararea sa, CEDO le-ar deschide ochii chiar si politicenilor din Romania: doamna Kovesi n-a cerut daune, dar asta nu inseamna ca Dancila, Dragnea, Tariceanu, Toader si multi altii nu vor plati din greu, sub o forma sau alta. Iar daca CEDO nu le va deschide ochii politicienilor, n-am nicio indoiala ca le va deschide romanilor, atat la alegerile din mai, cat si la prezidentiale, locale si generalele de anul viitor.

Pana atunci, n-am nicio indoiala ca PSD, si mai ales liderul sau, vor continua hartuirea chiar si in interiorul partidului. Asta este destinata in mod special celor slabi de inger si fara coloana vertebrala, in frunte cu Ecaterina Andronescu, Badalau si inca multi altii care fac diferenta dintre cei aporape 30 cati semnau "scrisoarea Firea" si cei opt sau unsprezece (nici astazi nu stim exact cati) care au ramas in cele din urma.

Pana la urmna, ma intreb: scoaterea Gabrielei Firea din toate functiile politice detinute nu-i tot o hartuire? Dar scoaterea lui Paul Stanescu din functia de viceprim-minisru si ministru al Dezvoltarii n-a fost o sicanare dusa la extrem? Dar inlocuirea doamnei Firea de la sefia organizatiei PSD Bucuresti cu inamicul ei numarul unu, Gabriel Mutu, nu este o super-sicanare?

Dar cazurile Neacsu, Tutuianu sau Chirica de la Iasi? Dar alte cazuri, toate numai cu persoane dotate cu coloane vertebrale, in loc sa fie prevazute cu cartilagii de meduze, conform codului de maniere elegante ale partidului?

Semne de intrebare sunt multe, chiar foarte multe, dar raspunsul este numai unul. Se va vedea la urne.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Dacian Ciolos validare alianta, #Dan Barna validare aliante, #BEC respindere validare alianta, #Laura Codruta Kolesi tracasata, #Codruta Kolesi hartuire , #europarlamentare