Alegerile nu conteaza - trei mesaje prin care PSD vrea sa paraziteze prezidentialele

Vineri, 12 Iulie 2019, ora 22:00
18345 citiri
Alegerile nu conteaza - trei mesaje prin care PSD vrea sa paraziteze prezidentialele
Foto: Arhiva Ziare.com

PSD nu are candidat pentru Cotroceni, asta e premisa de la care pleaca strategiile pe care social-democratii si le fac zilele acestea pentru campanie. Dar cum nu se poate sa nu trimita pe nimeni in arena, se concentreaza de pe acum pe tehnicile de damage control si de decredibilizare a scrutinului.

Sunt trei mesaje strategice pe care PSD le rostogoleste in acest context:

  • Fraudarea alegerilor din 26 mai

Partidul de la guvernare, cel care a fost responsabil cu organizarea scrutinului europarlamentar si a referendumului pentru justitie, a facut o comisie care sa ancheteze posibilele fraude de la desfasurarea alegerilor.

Sunt ingrediente pentru o campanie de manipulare si polarizare, dar nu doar atat. Bataia mai lunga sta in decredibilizarea procesului de vot in general, pentru a obtine descurajarea electoratului. In fond, daca votul iti poate fi manipulat, deturnat, "furat", ce sens are sa iesi din casa si sa votezi?

Un absenteism mare la votul din noiembrie nu ar ajuta in mod direct PSD-ul, nu l-ar trimite pe Orlando Teodorovici in turul al doilea, nici pe Serban Nicolae, dar ar alimenta delegitimarea functiei prezidentiale, o actiune pe care PSD a inceput-o inca de cand a preluat guvernarea.

O scurta reamintire a celor mai importante doua episoade in care Guvenul PSD/ALDE a incercat sa confiste sau macar sa faca sa arate astfel atributele prezidentiale:

- odiseea relocarii ambasadei Romaniei de la Tel Aviv la Ierusalim, unde Guvernul a vrut sa ia decizii peste capul presedintelui, deturnandu-i astfel unul dintre principalele atribute, acela de a gestiona politica externa.

Si nu intamplator, Viorica Dancila a readus, joi, pe agenda aceasta poveste care nu face bine nici Romaniei, dar mai ales Israelului, care merita o dezbatere serioasa si asumata atunci cand vine vorba despre o tema esentiala, cum e aceea a Ierusalimului si a solutiei pentru conflictul israelor-palestinian.

- demiterea Laurei Codruta Kovesi de la conducerea DNA, o istorie pe care Klaus Iohannis incearca sa o neutralizeze acum, dar care, la vremea ei, a dezvaluit neputinta presedintelui de a schimba decizia personala a ministrului Justitiei, Tudorel Toader in epoca.

Asadar, decredibilizarea procesului electoral si incurajarea absenteismului contribuie la aceasta strategie de golire de substanta a functiei prezidentiale, pentru ca presedintele - si toate drumurile duc la un al doilea mandat pentru Klaus Iohannis - va ramane adversarul PSD-ului pana la legislative.

  • Posibila candidatura a Vioricai Dancila

In mod traditional, candidatul PSD la Cotroceni este presedintele partidului. Adica Ion Iliescu, Adrian Nastase, Mircea Geoana, Victor Ponta.

Astazi, presedintele partidului este Viorica Dancila, care a incercat mai intai sa se lepede de sarcina, invocand nevoia ca ea sa termine mandatul de premier si sa indeplineasca programul de guvernare, pentru ca, joi, sa cedeze si sa admita ca ar putea sa fie ea candidatul, daca partidul va considera necesar.

Oficial, candidatul PSD va fi desemnat la un alt congres, in cadru solemn, si pesedistii vor trebui sa aleaga intre speranta lui Tariceanu, strigatul de lupta al lui Plesoianu, resentimentul lui Serban Nicolae si nevoia de oglindire a lui Orlando Teodorovici.

Neoficial, niciunul dintre acestia nu ar duce partidul pe locul al doilea. Dar nici Viorica Dancila.

Si atunci de ce sa candideze premierul? Pentru ca asa ii cere partidul, sa isi puna la bataie onoarea si sa accepte sa fie parte a aceleiasi strategii de decredibilizare a scrutinului prezidential. Cu Viorica Dancila candidat, miza alegerilor coboara si mai mult.

In general, alegerile prezidentiale de pana acum, de la momentul 1996 si pana la alegerea lui Iohannis, au fost unele de baricada. Oamenii s-au mobilizat si au iesit la vot pentru a apara presedintia de raul cel mai mare, in general de PSD, cu exceptia scrutinului in care Vadim Tudor a fost o ameninare mai mare pentru Cotroceni decat Ion Iliescu.

Asadar, votul a fost sub imperiul necesitatii sau al blamatului "rau mai mic".

De asta-data, insa, Viorica Dancila, lansata de Liviu Dragnea ca fiind "cea mai neconflictuala" dintre toti, nu reprezinta nicio amenintare. Inofensivitatea ei e utila doar PSD-ului, care mizeaza pe o legitimitare populara scazuta a presedintelui.

O candidatura a lui Dacian Ciolos la prezidentiale ar incurca planurile PSD, pentru ca ar ridica miza scrutinului si atunci Guvernul ar arata si mai ridicol.

Una e sa castige Iohannis un al doilea mandat, in conditiile unei prezente precare la vot, si alta e ca Iohannis si Ciolos sa puna pe agenda o dezbatere serioasa despre functia prezidentiala si asumarea semiprezidentialismului, o dezbatere care sa suscite interesul tuturor, dar de la care PSD sa fie singurul exclus.

De aceea, PSD tace malc in privinta lui Dacian Ciolos, care a reusit sa capitalizeze din prima reusita europeana si sa se aseze pe locul liderului, dar care nu e candidatul Aliantei 2020, deocamdata, si s-ar putea ca lucrurile sa ramana asa, tandemul USR-PLUS sa mearga pe varianta Dan Barna prezidentiabil, Dacian Ciolos pastrat pentru guvernare.

Strategia pe care o testeaza PSD pentru prezidentiale este una de uzura, de decredibilizare a scrutinului si, prin asta, de delegitimarea a institutiei prezidentiale. O stie si Klaus Iohannis, care isi apara functia incercand relegitimarea ei populara, pe care ar putea-o obtine printr-o prezenta consistenta la vot, adica prin lipirea de scrutin a unui referendum de revizuire a Constitutiei.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#PSD Dancila Iohannis alegeri Ciolos , #alegeri